Jak podłączyć dodatkowe światło wewnątrz samochodu?

09 Wrz 2009, 23:03

Od kiedy kupiłem samochód światło wewnątrz nie działało, być może to wina wody która po deszczu wciekała do wewnątrz auta bo ktoś kiedyś antenę urwał a bezpośrednio pod antena jest światełko.
Ostatnio pożyczyłem od znajomego lampkę która u niego działa bez problemu natomiast już u mnie nie chciała działać.
Więc postanowiłem kupić samoprzylepne światło z ośmioma diodami led.
Kupiłem i podłączałem do kostki która szła do starego światła, lecz niestety światło się nie paliło.
Podejrzewałem że światło było spalone to poszedłem do sklepu i wymieniłem na drugie
i sprzedawca mi mówi że może źle podłączyłem i spaliłem.
W tym światełku są dwa kabelki jeden czerwony i drugi czerwono-czarny (czy to masa czy minus?)
W kostce są trzy wejścia
Sprawdzałem czy do kostki dochodzi prąd i dochodzi więc boję się drugi raz podłączać światło do kostki bo może znowu spale diody
Proszę o pomoc
Kama1304
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • 10 Wrz 2009, 08:58

Sprawdz,czy dochodzi masa.Na jednym kabelku musi być masa,a na drugim plus.Jak się boisz spalić diody,to w to miejsce podłączaj na próbę zwykłą żarówk na 12V np. 5W.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

10 Wrz 2009, 17:22

Masa chyba nie dochodzi
    sprawdzałem w kostce czy w tych trzech kablach dochodzi prąd
    W czerwonym i zielonym dochodzi wiec to chyba plus i minus a w środkowym białym nie dochodzi, biały to pewnie masa.
    Kama1304
    Nowicjusz

Miejscowość: Polska

10 Wrz 2009, 17:44

3 przewody to - są dwie masy i jeden plus - plus jest stały,natomiast jedna masa też jest stała(żeby zaświecić sobie światełko jak są zamknięte drzwi,a druga masa pojazwia się po otwarciu drzwi.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów Toyoty Prius
      15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...
      Lexus LS - limuzyna do dyspozycji Agnieszki Radwańskiej
      Lexus Polska, przy wsparciu Lexus Europe - podpisał umowę partnerską z Agnieszka Radwańska na rok 2013. Logo Lexus będzie widniało na tenisowym stroju Agnieszki Radwańskiej w wszystkich turniejach Wielkiego Szlema, turnieju ...