VW Golf IV - dziwny zapach w wewnątrz samochodu

27 Lut 2015, 05:50

Witam!
Jak w temacie samochód Golf IV VARIANT. Otóż wczoraj gdy wsiadłem do samochodu aby jechać do pracy poczułem zapach jakby zmywacz do paznokci albo jakiś aceton. Dzisiaj również to samo (zapach uunosił się również gdy wsiadłem w drodze powrotnej). Podejrzewam, że chłodniczka lub jakiś wężyk z płynem chłodniczym strzelił. Moje podejrzenia wiążą się również z tym, że poram się z problemem zamarzajacej przedniej szyby od wewnątrz. Jak myślicie co to może być? Z góry dziękuję za wszelkie rady! Pozdrawiam!
solid27
Obserwowany

Auto: VW Golf IV Variant
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • 27 Lut 2015, 10:54

solid27 napisał(a):Podejrzewam, że chłodniczka lub jakiś wężyk z płynem chłodniczym strzelił.

Można to bardzo prosto sprawdzić - wystarczy zajrzeć na poziom płynu do zbiorniczka.
    solid27 napisał(a):Moje podejrzenia wiążą się również z tym, że poram się z problemem zamarzajacej przedniej szyby od wewnątrz. Jak myślicie co to może być?

Jak nagrzewnica jest nieszczelna lub jej węże i do środka dostaje się płyn to szyby będą marznąć, bo będzie wilgoć.
    Mimo to, tak, czy inaczej wilgoć w aucie będzie i szyby będą marznąć. Na to nie ma rady.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

02 Mar 2015, 12:00

A szczelność całego układu plus filtr kabiny? Czy szyby parują Ci podczas jazdy,musisz zawsze włączać klimę?
    MotoAutko
    Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
    Auto: Seat Leon 1.6
    Typ: Hatchback

10 Mar 2015, 14:21

Przepraszam, że nie odpowiadałem, ale ostatnio nie miałem w ogóle czasu. Patrzyłem do zbiorniczka jest cały czas stan taki jaki był wcześniej (chyba, że ubyło go tyle, że nawet nie zauważyłem). Co do parowania szyb. W zimie jeżeli wyłączę ogrzewanie (mój Golf to "golas" nie ma klimy ani żadnych innych bajerów) to po jakimś czasie zaczynają parować szyby.

Do motoalbercik:
    Nie wiem czy się z Tobą zgodzić bo jakoś jak kończę prace to wszyscy zeskrobią szron z zewnątrz szyb i jadą bo im od środka nie zamarzają
    solid27
    Obserwowany

Auto: VW Golf IV Variant
    Silnik: 1.4 75KM
    Typ: Kombi
    Rok produkcji: 1999

26 Mar 2015, 08:52

Sprawdź jeszcze obieg powietrza jak jest ustawiony czy wewnątrz samochodu czy nie,bo jeżeli tak to sprawa jasna,a filtr też do wymiany.
    MotoAutko
    Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
    Auto: Seat Leon 1.6
    Typ: Hatchback