Jak wyczyścić lampy przednie?

29 Sie 2014, 14:56

Witam,
Niedawno kupiłem samochód i ma on jedną wadę bardzo brzydkie przednie lampy. Jakiś wandal pomalował je kilka lat temu lakierem bezbarwnym, a poprzedni właściciel nie miał chęci czyścić tych lamp. Da się to jakoś wyczyścić, czy pozostaje tylko kupno nowych lamp?
Łapcie foto:
Zdjęcie
dueros
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 11 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Suzuki Ignis FH
Silnik: 1.5 113 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

02 Wrz 2014, 19:51

Spolerować, poczytaj sobie w necie o polerowaniu reflektorów... Mega prosta i tania sprawa, sam sobie poradzisz. Pomóż sobie (ręcznie) papierkiem ściernym najpierw. Papier -> szuru, szuru, szuru -> coraz delikatniejsz, szuru, szuru, szuru, powooooli zmieniamy papierki na coraz lżejsze i lżejsze, a potem przechodzimy na pastę/pasty -> szuru, szuru, szuru, szuru (można ręcznie ale lepiej na wiertarce).

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

03 Wrz 2014, 07:23

To nie takie proste jak pisze Vermin. :idea:
Najpierw powinieneś spróbować zmyć ten spraj z lamp rozpuszczalnikiem np do wyrobów akrylowych. Pamiętaj żeby nie nitro bo ci plastik będzie rozpuszczał. Potem po przemyciu lekko będą widoczne smugi i zmatowienia, więc weź papier na mokro o gradacji P2000 i szlifuj aby były gładkie w dotyku. Na koniec weź pastę np Farecla G3 i wypoleruj polerką lub gąbką na wiertarce. Do tej pasty musisz używać wody aby nie zagrzać powierzchni lamp i nie uszkodzić ich.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

30 Wrz 2014, 20:21

:lol: Sprawa jest delikatna. Przy polerce możesz uszkodzić fole termiczną jaka znjaduje się w lampie jeśli za mocno spolerujesz i reflektor jest do wyrzucenia. Takie zabiegi pomagają, ale raczej na krótko, ponieważ reflektory znowu zrobią się matowe.
czyngischan
Nowicjusz

Auto: ford

13 Lis 2015, 20:33

Witam.Zajmuję się polerowaniem reflektorów.Mam pytanie dlaczego efekt po polerowaniu się nie utrzymuje.Po takim zabiegu jak polerowanie trzeba reflektory zabezpieczyć.Są różne środki ale najprostszy który można stosować we własny zakresie to nawoskować reflektory woskiem z filtrem UV.Taki jak K2 ULTRA WAX kosztuje parę naście złotych ,a na same reflektory wystarczy na kilka lat.Takie woskowania można robić co 2 miesiące i będzie OK.A całe przewoskowanie obu reflektorów to całe 5 min przyjemnej roboty.
kinkar
Obserwowany

Auto: focus

09 Gru 2015, 09:15

Też jest kwestia tego, czy klosze są poliwęglanowe czy szklane, poliwęglanowe można samodzielnie wypolerować, ale ze szklanymi jest o wiele więcej pracy, dlatego warto oddać to specjalistom.

Przykładowy filmik:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

pawelus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2010
Auto: Seat Toledo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy nowy Lexus CT zyska napęd elektryczny?
    Brytyjski magazyn Auto Express analizuje przyszłość popularnego w Europie Lexusa CT 200h przewidując, że nowa generacja samochodu, oparta na platformie TNGA pojawi się w 2020 roku i – w przeciwieństwie do aktualnego ...
    Badanie sprawności amortyzatorów
    Oj podnieśli mi ciśnienie . Nie wiem czy niektóre stacje SKP mają nieskalibrowane maszyny do badania sprawności amortyzatorów czy jest jakiś knif ? Bo tak . Miesiąc przed przeglądem okresowym pojechałem na stację ...

09 Gru 2015, 11:03

Za szklane osobiście bym się nie brał, wolałbym oddać do jakiegoś speca, a do plastikowych sa fajne zestawy do 50zł np z Turtle Wax Headlight
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

05 Sty 2016, 19:23

Najlepiej, jak robi to specjalista, samemu można bardziej zmatowić. Bezpieczna jazda z dobrym oświetleniem to podstawa, jednak zwróć uwagę na instalację elektryczną.Zima to czas, kiedy „lubią” pojawiać się różnorodne problemy z samochodem. Któż z nas nie doświadczył porannych trudności z odpaleniem pojazdu? Jeśli do tego oświetlenie auta dość dziwnie się zachowuje, możemy mieć podejrzenia co do sprawności działania instalacji elektrycznej, a mianowicie jej zbyt niskiego napięcia. To poważny problem, bagatelizowany może doprowadzić w skrajnych przypadkach nawet do pożaru samochodu. Dlatego niesprawna instalacja elektryczna powinna być jak najszybciej naprawiona przez profesjonalne serwisy. Więcej znajdziesz na eksperckim blogu [reklama]
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 06 Sty 2016, 14:28, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Anna999
Obserwowany

Auto: audi a4
Typ: Sedan/Limuzyna

07 Sty 2016, 15:42

Nie ryzykowałbym samodzielnego polerowania.
michalko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 06 2012
Auto: Audi A4 B7

23 Sie 2018, 17:03

Ja swego czasu próbowałem sam wyczyścić klosze i niestety efekt był kiepski... troche przegiąłem z polerka... czego skutkiem był zakup nowych lamp :angry: w obecnym aucie też mam problem z matowymi reflektorami i zastanawiam się nad oddaniem ich do regeneracji. Znalazłem w necie kilka firm zajmujących sie takimi rzeczami, może ktoś z Was oddawał na taki zabieg i jest równie zadowolony? Mam model VW POLO :twisted:
Ostatnio edytowany przez ArteK, 24 Sie 2018, 15:58, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
antek24
Nowicjusz