Jaki antywirus jest najlepszy?

19 Gru 2009, 12:18

Witam wszystkich.
Z racji tego że już coraz to nowsze programy antywirusowe są na rynku oraz całe pakiety zabezpieczające, proszę Was drodzy forumowicze o opinie jaki wg. Was jest najlepszy antywirus, z którym macie doświadczenie.
Chodzi mi o programy zarówno płatne jak i darmowe.
Odkąd pamiętam to gdy komuś robiłem coś przy kompie instalowałem darmową Avirę która spisywała się i spisuje się nadal bardzo dobrze, jednak ma ona już swoje lata, są nowsze programy ;)
Proszę Was o opinię, mile widziane jeśli ktoś opinię poprze swoimi doświadczeniami :D
Za odpowiedzi serdecznie dziękuję.
stasiowski121

19 Gru 2009, 13:08

Ja w domu na dużym kompie i na lapku mam Avas!.Wystarcza mi to w zupełności.Do tego mam Spyware Doctor i programy czyszczące.W firmie niestety musze mieć coś mocniejszego i mam zainstalowanego Norton Antywirus.I nie narzekam.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Gru 2009, 18:39

Ja osobiście używam Kasperski AV 2010 do tego Malwarebytes AntiMalware plus zapora Kerio Personal Firewall i od ponad dwóch lat spokój.
Tylko tak się zastanawiam, bo na necie stare testy antywirusów a na rynku coraz to nowsze "wyroby" i dlatego chcę wiedzieć coś więcej o innych programach AV bo sam nie używałem nic innego niż Kasperski. Podczas skanowania dość obciąża nawet dwurdzeniowe procesory - ile pamięci by mu dać tyle weźmie. Jakby było coś równie skutecznego jak on a mniej obciążającego system to zapewne pokusiłbym się o zmianę jego na to coś.
stasiowski121

20 Gru 2009, 00:25

Używam NOD32. Program jest dobry bo cały czas monitoruje to co robi użytkownik (jeżeli ściągasz pliki ze stron, maila, to NOD32 wszystko musi przerobić). Nie zabiera jednak dużo pamięci i jest szybki.

Sprawdzanie okresowe plików musi trwać, tak jak we wszystkich antywirach.

Ja sobie chwalę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Gru 2009, 16:22

Polecam Avast oraz Spybot!
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

20 Gru 2009, 20:46

ja również mam NODa 32 i moge smialo powiedziec , ze jest dobry
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

20 Gru 2009, 21:10

Ja polecam avast
Jeżeli chiałbyś dowiedzieć się wiecej to pisz !!
Tuning001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

21 Gru 2009, 18:40

Moim zdaniem najlepszym antywirusem jest Kaspersky Internet Security, to połaczenie antyvira z zaporą. Od 3 lat jak go zainstalowałem nie miałem żadnej infekcji, żadnego włamania, nie musiałem nigdy reinstalować Windowsa.
Blokuje cały przychodzący spam i wszystkie reklamy na www, nie widziałem nigdy żadnych bannerów na stronach :)
Czasem przychodzi do mnie kolega ze swoim pendrivem, on ma u siebie Avast! antywirus, gdy tylko podłączy go do USB, Kaspersky z miejsca wykrywa kilka wirusów lub trojanów.
Niestety ten program jest płatny, ale warto. Nie ma sie co oszukiwać, darmowe programy nigdy nie dorównają płatnym.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

21 Gru 2009, 18:49

Ja używam Avasta juz od ok roku i co do najlepszych bym go nie zaliczył, wg mnie jest co najwyżej dobry mimo że trochę problemów miałem z wirusami pod jego ochroną. Ale jak na darmowy program to radzi sobie wystarczająco.
Forumowicz bez ostrzeżenia to jak żołnierz bez karabinu
NowyFolder
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: ZNadWisły

21 Gru 2009, 22:10

Nie będę się rozpisywał. Najlepszy wg mnie jest Norton Internet Security 2010. Mam i zdecydowanie polecam!
Maniek33
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

22 Gru 2009, 02:17

Ja polecam Kaspersky Internet Security. Jak dla mnie najlepsza opcja.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Gru 2009, 15:44

najlepszy darmowy avast
najlepszy płatny NOD32
Toretto

22 Gru 2009, 18:30

zmień system na porządny przestaniesz mieć takie problemy :mrgreen:
pod windą używałem chyba już wszystkiego i powiem jedno ten system nawet z dobrym antyvirem jest otwarty i bezbronny jak dzieci z przedszkola :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Gru 2009, 00:44

od dwoch jade na nortonie internet security - pakiet szybki i komkurencyjny cenowo
mooner
Nowicjusz

Miejscowość: z okolic

23 Gru 2009, 07:13

pocieszny napisał(a):zmień system na porządny przestaniesz mieć takie problemy :mrgreen:
pod windą używałem chyba już wszystkiego i powiem jedno ten system nawet z dobrym antyvirem jest otwarty i bezbronny jak dzieci z przedszkola :mrgreen:

Ja to wiem kolego, toteż od dwóch dobrych lat w moim laptopie używam Linuksa i XP na Virtual PC. Ale Kasperskiego AV2010 i Kerio Personal Firewall mam zainstalowanego na domowym komputerze ponieważ tam Linuks jest nieco zbyt "trudny" i brzydki jak stwierdziła żona.Przy tych dwóch programach i odpowiedniej konfiguracji (Kerio zwłaszcza) nie przepuszcza syfu do kompa.
Kerio chwalę sobie ale kasperski mógłby nieco mniej pamięci i procesora zużywać.

[ Dodano: Sro Gru 23, 2009 06:18 ]
A co do Avasta to pomińmy jego temat całkowicie. Bo dość nerwów sobie zniszczyłem przez niego.
Sto razy lepsza od niego jest Avira 9.
A na Avaście parę lat temu bardzo się zawiodłem, od tamtej pory omijam go szeroko.
Widziałem jak przepuszcza wirusy, trojany znajduje a nie usuwa, uważa sam siebie za zagrożenie, a nawet naprawiałem jeden przypadek jak przez niego system nie ruszał z miejsca. Odinstalowałem z trybu awaryjnego i jak ręką odjął pomogło.
Od tamtej pory koniec z Avastami.
stasiowski121