Toyota Yaris 1.4 d4-d

04 Cze 2025, 12:22

Witam, zakupiłem w ostatnim czasie toyotę yaris 2 generacji z silnikiem 1.4 d4-d i zastanawiam się czy można w niej wyłączyć egr lub zaślepić bez większych konsekwecji? Chodzi mi o to czy taki zabieg nie zaszkodzi silnikowi. Pozdrawiam
Hubciotoyota
Obserwowany

05 Cze 2025, 21:40

A po co chcesz to robić, masz jakieś z nim problemy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Cze 2025, 11:09

Tak, mam problem. Podczas powrotu do domu po zakupie po kilku kilometrach zaczął tracić moc mimo redukcji i wysokich obrotów nie chciał jechać tak jakby pedal gazu nie istniał, po zjechaniu na parking zgaszeniu i po kilku minutach odpaleniu jechal normalnie lecz przy mocniejszym przyspieszeniu zostawił czarna chmurę a następnie wszystko było normalnie. Już myślałem że po wszystkim bo toyota jezdzila przez jakiś czas normalnie lecz ostatnio sytuacja się powtórzyła i myślę że to egr. Podłączyłem komputer, nic nie pokazał, dolot szczelny a turbo podaje normalnie więc zastanawiam się czy można wyłączyć egr. Pozdrawiam
Hubciotoyota
Obserwowany

08 Cze 2025, 10:54

Z tego co pamiętam chyba nie trzeba przy ty silniku programować ale ja bym w pierwszej kolejności zdjął go i dokładnie wyczyścił. Jeździłem samochodem z tym silnikiem później został w rodzinie i tylko raz był problem z EGR a kilometrów było najechane naprawdę dużo i w większości to było miasto. Te zawory były naprawdę dobrze zrobione i raczej nie padały. Ja bym jeszcze sprawdził na twoim miejscu zawór regulacji ciśnienia paliwa oraz warto zajrzeć do wtyczki od EGR sprawdzić piny czy tam wszystko jest ok.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Toyota Camry - historia innowacji
    Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...