Jaki interfejs OBD2 Bluetotoh

06 Maj 2020, 14:17

Czyli iCar Pro lepiej odpuścić sobie ?
error106
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

06 Maj 2020, 20:44

error106 napisał(a):Wspomniałem też że w dwóch autach nie działa mimo iż mają OBD2 ,
Mają OBD2 czy mają gniazda diagnostyczne OBD2 ? Typ gniazda nie znaczy że jest rzeczywiście OBD2.
MotoAlbercik napisał(a):Ale o co chodzi? Autor napisał wyraźnie

error106 napisał(a):
mój obecny ELMmini (10zł z Alli) właśnie się uszkodził najpewniej (Liana 2004 czyta bez problemu ale już Seata 1.6 8V z 2002r nie potrafi gdzie mechanik z nim się normalnie łączy)
Nie wiadomo czym ten mechanik się podłączał .Zapytać . Seat nie jest w standarcie OBD2 mimo że gniazdo tak sugeruje. Pisałem zajrzeć na stronę Viakena. Ma być na BT to proszę spróbować https://viaken.pl/pl/interfejs-diagnost ... tooth.html
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Maj 2020, 20:50

bonifacy napisał(a):Mają OBD2 czy mają gniazda diagnostyczne OBD2 ? Typ gniazda nie znaczy że jest rzeczywiście OBD2.

Wdg tego co czytam, OBD - linia SIL idąca do pinu 7, ponoć ludzie odczytują tam parametry pracy silnika przy pomocy TORQUE, wstarczy dopisać:
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dlatego pytam tutaj bo zapewne macie większą wiedzę w tym zakresie :)
Znalazłem jedną wzmianke że ponoć ten interfejs działa OK, pytanie czy Polski ELM 4.1 czy iCar oferują to samo i też powinny działać ?

https://www.amazon.com/ScanTool-426101- ... ge_o00_s00
error106
Początkujący

06 Maj 2020, 21:29

error106 napisał(a): pytam tutaj bo zapewne macie większą wiedzę w tym zakresie :)
Ja nie mam takiej wiedzy. Pisałem wcześniej że nie testowałem żadnego elma i na siłę go nie stosuję. Diagnozuję auta niekiedy kilkakrotnie w ciągu dnia. Z doświadczenia wiem co do którego podejdzie. Tam gdzieś u mnie jest to i owo :wink: . BT uważam za zbędny bajer . Jeśli napotykam problem z komunikacją to kupuję sprzęt zgodny.
bonifacy
Stały forumowicz

06 Maj 2020, 21:41

No nic, sprzedający na Allegro sam powiedział bym zamówił i najwyżej odesłał za darmo to trzeba sprawdzić :)

Dzięki za pomoc.
error106
Początkujący

06 Maj 2020, 21:59

A co zamówiłeś ? Wszelkie rzeczy do diagnostyki Vag kupuje się u Viakena .
bonifacy
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na przejeździe pierwszeństwo ma zawsze pociąg!
    Podróżując samochodem często na naszej drodze napotykamy na przejazdy kolejowe, czyli skrzyżowania torów kolejowych z drogami publicznymi. W Polsce na 380 tys. km dróg publicznych, występuje 15 867 przejazdów ...
    Mercedes C 63 AMG - nowe ekskluzywne wersje "Edition 507"
    Do rodziny modeli C 63 AMG dołączają ekskluzywne wersje "Edition 507" z jeszcze potężniejszym, 6,2-litrowym silnikiem AMG V8. Dodatkowe 37 kW (50 KM) winduje jego moc do 373 kW (507 KM) przy maksymalnym momencie obrotowym ...

06 Maj 2020, 22:05

Do Vaga na razie kabel bo i tak w sumi to raz do roku sie laczyc z nim bede, do Japonca iCara Pro bo mam możliwość zwrotu.
error106
Początkujący