Jaki interfejs OBD2 Bluetotoh

05 Maj 2020, 17:08

Hej, jak w temacie, mój obecny ELMmini (10zł z Alli) właśnie się uszkodził najpewniej (Liana 2004 czyta bez problemu ale już Seata 1.6 8V z 2002r nie potrafi gdzie mechanik z nim się normalnie łączy) i zastanawiam się czy jest jakaś wyraźna różnica między tym tanim ELM327 mini (10zł) a iCar Pro (70zł) czy OBDLink MX (400zł ) ?
error106
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

05 Maj 2020, 18:45

Nie wszystkie auta grupy VAG z początku 2000 roku da się poczytać po OBD2 , np. moja fabiana z 2002. Charakterystyczne w tym przypadku to brak na zegarach kontrolki Check engine a występowanie tylko EPC.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

05 Maj 2020, 18:46

O i dokładnie nie mam kontroli Check - czyli w tym wypadku żaden ELM i jemu podobny nie podoła ?
error106
Początkujący

05 Maj 2020, 19:37

Nie wiem , nie testowałem żadnego elma w takim przypadku. Do aut z grupy VAG używam skanera ręcznego vscan 5053 its.
bonifacy
Forumowicz VIP

05 Maj 2020, 19:42

Chcę po BT, tylko sprawdzać czy jest błąd i reagować, laptop mało poręczny :)
error106
Początkujący

05 Maj 2020, 19:58

ELM327 jest trzy rodzaje. Różnią się i ceną i elektroniką w środku. Musisz wypróbować który ci spasuje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 niezwykłych aut przy współpracy Yamahy
    Dla wielu Yamaha to przede wszystkim słynne motocykle i świetny sprzęt grający. Ale fani sportowych samochodów wiedzą, że połączenie tej japońskiej marki z czterema kółkami daje ciekawe rezultaty. Dowodem tego ...

05 Maj 2020, 20:31

MotoAlbercik napisał(a):ELM327 jest trzy rodzaje. Różnią się i ceną i elektroniką w środku. Musisz wypróbować który ci spasuje.
A który obsłuży KKL ? Oprócz elma jest jeszcze potrzebna aplikacja na androida jak przypuszczam według wymagań autora tematu. Te stare vieśwageny są upierdliwe bo każdy co choć trochę łyknął diagnostyki po OBD2 myśli że to powszechne . A tak nie jest, niestety. Do autora , zajrzyj na stronę viaken.pl.
bonifacy
Forumowicz VIP

05 Maj 2020, 20:39

bonifacy napisał(a):Oprócz elma jest jeszcze potrzebna aplikacja na androida jak przypuszczam według wymagań autora tematu.

Aplikacji troszkę jest. I darmowe i płatne. Z darmowych np. Piston.
Co do KKL, to zależy ile kasy autor chce na to przeznaczyć. KKL można kupić w podobnej cenie jak ELM327
Zależy też co autor chce diagnozować. ELM327 tylko silnik. KKL można już więcej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Maj 2020, 20:58

MotoAlbercik napisał(a):Z darmowych np. Piston
Ale ten program to do odczytywania danych / błędów zgodnych ze specifikacją OBD2 . Kolega w swoim aucie takiego nie ma . Tam jedynie tylko i wyłącznie kody /dane nieobsługujące OBD2. Jak ciężko to zrozumieć nie wiem . Na siłę wciskać do testów elma nie ma sensu. Bezpiecznie kupić najtańszy tester ręczny VAG lub kabelek kkl i darmowy program na lapka.Nie wiem czy ma rację , technika idzie do przodu jednakże stare konstrukcje w rozwoju są porzucane .
bonifacy
Forumowicz VIP

05 Maj 2020, 21:51

Więc zależy mi tylko na podstawowej diagnozie, nie jestem mechanikiem, nie robię tego zawodowo więc i nie chciałbym wydawać majątku. Wiem że ELM daje tylko podgląd na błędy i ich kasowanie, oraz odczyt tego co może silnik wypluć przez ten interfejs.
Z aplikacji, mam Torque PRO, więc pewnie takie minimalne minimum :)

Co do testów, ABS i SRS nie specjalnie muszę ruszać, bo wpływa to na bezpieczeństwo, choć jak pokaże błędy poduszek to się nie obrażę - choć najpewniej wtedy oddam komuś kto ma wiedzę i zaplecze by to zrobić porządnie a nie na podwórku :)

Tester ręczny też zakupię, Viakena za 50zł, nie mniej zależy mi też na bezprzewodowym stąd ponawiam pytanie, jaki z tańszych Bluetooth podoła ? iCar Pro ? czy to dalej ELM ale w innym papierku ?

Czy taki Polski ELM327 v4.1 Wifi Mini będzie w czymś lepszy i może lepiej wydać raz 189zł niż co i rusz na coraz to inne klony ?
error106
Początkujący

05 Maj 2020, 22:28

error106 napisał(a):j zależy mi też na bezprzewodowym
Ale Ty głupi jesteś . Bo co że to teraz na topie jest ? Nie rozumiem . Kabel to kabel . Na co dzień czy zdalnie chcesz chcesz się łączyć ?
bonifacy
Forumowicz VIP

05 Maj 2020, 22:34

Bo chcę bezprzewodowo, po co od razu obrażać ? Po cholerę tankujesz PB95 jak kiedyś się jeździło się konno, koń to koń a nie jakiś samochód z paliwem bo modne :)
error106
Początkujący

06 Maj 2020, 12:02

bonifacy napisał(a):Ale ten program to do odczytywania danych / błędów zgodnych ze specifikacją OBD2 . Kolega w swoim aucie takiego nie ma . Tam jedynie tylko i wyłącznie kody /dane nieobsługujące OBD2. Jak ciężko to zrozumieć nie wiem .

Ale o co chodzi? Autor napisał wyraźnie
error106 napisał(a): mój obecny ELMmini (10zł z Alli) właśnie się uszkodził najpewniej (Liana 2004 czyta bez problemu ale już Seata 1.6 8V z 2002r nie potrafi gdzie mechanik z nim się normalnie łączy)

Tak więc autor ma złącze OBDII i ELM327 mu wystarczy. Wspominał też, że chce bezprzewodowo i laptop jest mu nieporęczny.
VAG również jest bezprzewodowy oczywiście. Ale jak autor chce na OBDII...
Zerknij również na [link do oferty na Allegro wygasł]

Kupując ELM mini zwracaj uwagę jakie auta można tym diagnozować.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Maj 2020, 12:39

Wspomniałem też że w dwóch autach nie działa mimo iż mają OBD2, stąd zadałem pytanie czy warto brnąć w najtańsze ELMy czy kupić Polski 4.1 bo będzie juz obsługiwał wszystko, łącznie z moimi wynalazkami :)
error106
Początkujący

06 Maj 2020, 14:21

Myślę, że ten 4.1 będzie lepszy - jest bardziej rozbudowany.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika