Jaki samochód do 10 tysięcy do przewozu psów?

24 Sie 2017, 09:25

Hej! :)
Przymierzam się do zakupu pierwszego auta, budżet to tak do około 10 tys zł.
Samochodem głównie będę podróżowała ja + pasażer i obecnie 2, a w przyszłości 3-4 psy średniej wielkości. Psy będą w atestowanych klatkach w bagażniku, ewentualnie w miejscu wyjętych tylnych siedzeń, także w klatkach.
Zastanawiam się, czy lepszym wyborem będzie kombi(rozważam Opla Astrę, Volvo V40 jednak tutaj boję się o wysokość ubezpieczenia, Skodę Fabię, Golfa), czy lepszy będzie dostawczak np. Berlingo I generacji, bo II to już nie mój budżet :D
Auto na gaz, bo będę biednym studentem, a jednak planuję trochę jeździć po Europie i różnica w kosztach jednak jest :D
Szukam czegoś w miarę mało awaryjnego i taniego w utrzymaniu, ale też wygodnego i żeby w crash testach wypadało dobrze :D
Co byście polecili? Może jeszcze coś innego niż wymieniłam?
Ilu max letni gaz warto rozważyć i jakie silniki powinny być ok a jakie nie w poniższych modelach ew innych modelach których nie wymieniłam?

1. [link do oferty na Olx wygasł]

2. [link do oferty na Olx wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
klaudiax
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 2015
Auto: Nie mam

24 Sie 2017, 12:08

Bardziej uderzałym coś pokroju berlingo, meriva,zafira. Dużo kilometrów planujesz robić?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Sie 2017, 12:37

Meriva nie ma dość małego bagażnika?
Codziennie będzie to ze 20km plus w weekendy z 800 tak ze dwa razy w miesiącu, już bardzo uśredniając :D
klaudiax
Nowicjusz

24 Sie 2017, 12:55

Nie wiem jakie będą miały wymiary te klatki, napewno bedzie w merivie krótszy ten bagażnik ale za to wyzszy. Przebiegi będą spore więc rozważał bym diesla. W tej cenie takie duze kombi to bedzie Mondeo mk3 z tym że Ford w dieslu to słaby pomysł.
Z diesla to bym polecił
Opel Combo 1.3 bardzo ekonomiczne i trwałe auto mocy za wiele nie ma ale spalanie może zejść poniżej 5 litrów
Skoda Octavia tez ma dość duży bagażnik
Renault Kangoo 1.9 DCi
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Sie 2017, 13:37

Dzieki za obszerna wypowiedź, ale ja szukam gazu :)
A odnośnie klatek to nie będą wysokie tzn mieszczą się na luzie w kombi, więc koniecznie nie potrzebuje wysokiego samochodu :) A czytałam gdzieś, że w oplu astrze fajnie gaz się spisuje, stąd uderzyłam w kombi, ale nie znam się na samochodach i chce już wstępnie odrzucić słabe oferty, żeby jak z najmniejsza liczba samochodow jechać na przegląd :)
klaudiax
Nowicjusz

24 Sie 2017, 15:02

No to z benzynki
Astra
Mondeo
Focus 1.6 lub 2.0
Octavia 1.6 Mpi
Toyota Avensis 2.0
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 4 Coupé 2012
    BMW Concept serii 4 Coupé niesie dodatkowe pokłady sportowego i ekskluzywnego charakteru, przez co wyraźnie odróżnia się od modeli serii 3. Dynamiczny pas przedni konceptu tworzą ostre kontury i złożone powierzchnie. ...
    Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...

24 Sie 2017, 16:14

Dzięki :) a czy któregoś opla z linków powinnam już na wstępie odrzucić?
klaudiax
Nowicjusz

24 Sie 2017, 17:07

Szczerze? Jedynie dwójkę można obejrzeć ale wiedz że silnik lubi olej,pierwszy od handlarza za niską cenę,trzeci to Astra H a do 10k o niej zapomnij.

Tutaj ciekawa Astra co prawda jak już pisałem silnik który lubi olej ale wygląda bardzo obiecująco i opis ogłoszenia w miarę przyzwoity.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Sie 2017, 18:46

Dzięki, sprawdzę ta Astrę na pewno :D
A teraz głupie pytanie, ale zupelnie w temacie nie jestem i wolę tutaj się dowiedzieć niż szukać po Googlach w niesprawdzonych źródłach - co w praktyce oznacza, że silnik lubi olej - zwiększa to prawdopodobieństwo jego usterek? Jak wpływa to na samochód, koszty jego utrzymania i jazdę?

I czy polecilbys ewentualnie coś innego w gazie niż Astra? :)
klaudiax
Nowicjusz

24 Sie 2017, 20:33

Koszty utrzymania rosną, bo trzeba dolewać czasem nawet 1l/1000km, a że olej kosztuje 10x więcej niż litr paliwa to wychodzi całkiem sporo.
Ponadto odkłada się nagar w silniku i zalega więcej produktów spalania w układzie wydechowym/katalizatorach.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Sie 2017, 21:31

A jaki inny samochód byś polecił? Kombi, minivan lub dostawczak, byle w tym przedziale cenowym i żeby gaz dobrze tolerowało :)
klaudiax
Nowicjusz

24 Sie 2017, 22:08

Zafira 1.8
Części śmiesznie tanie a auto ze względu na swoją prostą budowę praktycznie bezawaryjne
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Sie 2017, 22:15

A może Zafira? Ta wygląda ciekawie,przebieg raczej autentyczny,silnik dobrze przyjmuje gaz,opłaty z przeglądem do przyszłego roku,dwa komplety opon i ładnie się prezentuje.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Sie 2017, 23:04

A myślicie, że ile tys km będzie w stanie przejechać jeszcze ta Zafira? Bo widzę, że gaz ma już 5 lat i ten przebieg strasznie duży, chociaż z 2 strony wiem, że masa aut też taki może mieć, tylko cofnięty... Ale wcześniej jej nawet nie rozważałam, a spoko wyglada(tylko tego przebiegu się boje :( ) i słyszałam, że Zafiry podobno szybko rdzewieja
klaudiax
Nowicjusz

24 Sie 2017, 23:15

No tak lepiej wygląda 180tys na liczniku jak 370tys.. :roll: szczerze wolisz mieć skręcony przebieg niż oryginalny? 370tys to jeszcze nic,te silniki spokojnie zrobią 500-600tys a nawet więcej przy odpowiednim traktowaniu.
Druga sprawa gaz,5lat to tak dużo? Rzadko idzie dostać auto z wmiare świeża instalacją (rok czy dwa) a jak pooglądasz pare tych perełek to sama zauważysz że większość jeżdzi już 8-10lat na gazie..

Kolejna sprawa rdza,no dobra Opel lubi rudą (nie wypowiadam się już na temat mojej Corsy bo mimo 22lat jest mega zdrowa) ale jak buda i spód jest zdrowy to jeszcze długo pojeżdzi a zawsze można jej zrobić konserwację i mieć spokój na dłuższy czas.

Teraz tak narzekasz na Zafirę a Astra wcale taka super też nie jest gdyż rdza też ją lubi (tylne nadkola i progi szybko lecą).
Barol
Awatar użytkownika