Jaki samochód do 8 tysięcy

21 Kwi 2020, 03:57

Witam Chciałbym kupić samochód do 8000 zł myślałam nad Fordem Focusem mk2. Fordem Fiesta mk6 Peugeotem 206 oraz Peugeotem 407 Szukam auta w okolicach Krakowa Mogę podjechać do 100 km auto musi być w benzynie lub w gazie. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. Znalazłem taki samochód co o nim myślicie dodam że zależy mi na relatywnie niskim spalaniu jest to mój 1 samochód ale nie moge się zdecydować który z powyższych będzie najlepszy.ewentualnie wymiecie wszystkie za i przeciw lub zaproponujcie coś od siebie Proszę o porady i pozdrawiam :D
SpidiGonzalez
Nowicjusz

21 Kwi 2020, 17:06

Przede wszystkim określ się co do wielkości samochodu (w tym pomoże określenie sposobu, w jaki będziesz użytkować auto), bo między 207/Fiestą a 407 jest różnica dwóch segmentów - co ma to swoje odzwierciedlenie w kosztach eksploatacji.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Kwi 2020, 18:00

Szczerze mówiąc jak chodzi o wielkość jest mi to obojętne wybrałem akurat te bo z wyglądu bardzo mi się podobają są dość zachwalane a do tego z tego co widzę cenowo są w bardzo przyzwoitych cenach bardziej chodzi mi o to czy jest sens przykładowo patrzeć na taką 407 z dolnej granicy cenowej jak w linku zależy mi na tym żeby auto kosztowalo max 8 tysięcy a wiem że 206 207 307 Focusa czy Fiestę wyrwę w tych cenach w dobrym stanie także jak mówię wielkość totalnie nie ma znaczenia chodzi mi o to żeby ktoś wymienil za i przeciw na temat tych samochodów i pomógł w wyborze któregoś z nich mogę dodać że wolałbym żeby koszty eksploatacji nie były wysokie dlatego spojrzałem na 407 w gazie.
SpidiGonzalez
Nowicjusz

21 Kwi 2020, 19:49

Fiesta jest dość solidna i niezawodna, ma relatywnie tanie części i nieźle się prowadzi (lepiej niż Peugeoty). Polecane silniki benzynowe - 1.25 75KM, 1.4 80KM, 1.6 100KM.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

22 Kwi 2020, 03:24

A jak z ilością miejsca. W środku w sensie Fiesta a Peugoty?
SpidiGonzalez
Nowicjusz

23 Kwi 2020, 01:13

W 206 ciaśniej, w 307 dużo więcej miejsca.
azzurro
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie samochodu OC z promocją zwrotu 130zł
    Bezpieczeństwo na drodze jest niezwykle istotne, niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kierowcą, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z jazdą samochodem. Wiedząc, jak ważne jest zabezpieczenie swojego pojazdu i wszystkich ...

24 Kwi 2020, 01:57

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Znalazłem takie 2 kąski co powiesz na pierwszy rzut oka?
SpidiGonzalez
Nowicjusz

24 Kwi 2020, 20:39

207 jak zobaczyłem w pierwszej chwili to według mnie lekko nie miała a cena jedna z niższych i warto dodać że auto sprowadzone więc wyciągnij wnioski..
Fiesta niby ok ale cena też nie napawa optymizmem..

A może taka Octavia? Sądząc po tablicach długo w jednych rękach,prosty w budowie silnik i sprzedaje ASO a tam często można kupić auto w fajnym stanie (przeważnie zostawione w rozliczeniu za nowe).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

26 Kwi 2020, 23:07

Ta konkretna Fiesta jest w normalnej cenie, ani to tanio ani drogo.
azzurro
Aktywny

27 Kwi 2020, 12:15

Wiesz co, Fiestą jeździłem i jest to fajne - zrywne auto miejskie, ale to taka mała puszka i o jakimkolwiek komforcie jazdy powyżej 90 km/h w trasie można pomarzyć. Znacznie lepszą opcją będzie Focus w 1.6 bo przynajmniej nada się na dalsze wyjazdy. Trwałe zawieszenie, blacharka już poprawiona względem MK1 i znacznie lepszy komfort jazdy.

407 tylko jeśli lubisz sobie pogrzebać przy samochodzie - kapryśna elektryka i osprzęt silnika. Najlepsza jednostka 2 litrowa - ta sama co np. w C5. Miały one jednak problemy z popychaczami (objawia się klekotaniem). Lepszą opcją jest Vectra C 1.8. Po prostu trwalsze i lepiej zrobione auto, a również komfortowe i dobrze wyposażone. Francuzy z tamtych lat są kapryśne, tak jak Laguna czy Megane.

Jeśli mniejszy segment to rozważyłbym jeszcze Citroena C4 1.6, Swifta 1.3, Clio III. Aczkolwiek jak nie zależy Ci na instalacji LPG to szukaj Focusa, tam Cię nic nie zaskoczy bo np. Vectra ma delikatniejsze aluminiowe zawieszenie - drogie w naprawach.
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

05 Maj 2020, 05:08

Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedź dużo osób doradza mi Focusa i chyba tak zrobię ale w razie czego mam jeszcze pytanie odnośnie ibizy 3 generacji dokładnie rocznik 2004 lub 2005 fajne jeżeli nie znalazłbym Focusa w tej cenie brać ibize? Za 7 lub 8 tysięcy?
SpidiGonzalez
Nowicjusz

05 Maj 2020, 19:15

Spokojnie jest do znalezienia w fajnym stanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2020, 22:43

To ostatnie pytanie co sądzicie o citroenie c4 2005 rocznik Mazdzie 3 rocznik 2004 i Hondzie Civic 2004 7 generacja?
SpidiGonzalez
Nowicjusz

05 Maj 2020, 23:52

SpidiGonzalez napisał(a):citroenie c4 2005
silniki ok z jednym czy dwoma wyjątkami, bdb blacha, badziewny środek, często psujące się pierdoły i elektronika;
SpidiGonzalez napisał(a):Mazdzie 3 rocznik 2004
bdb silniki z wyjątkiem diesla 2.0, raczej bezawaryjna, blacha "zabezpieczona" solanką;
SpidiGonzalez napisał(a):Hondzie Civic 2004 7 generacja
silniki ok (mogą czasem spalać trochę oleju), raczej bezawaryjna (typowe są problemy ze skrzynią biegów w 1.6), lubi czasem podrdzewieć tu i ówdzie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

06 Maj 2020, 00:40

Podsumowując jakby ktoś miał ułożyć ranking top 3 samochód których nazwy tu padały to które by się w nim znalazły?
SpidiGonzalez
Nowicjusz