Jaki samochód na pierwsze auto?

04 Kwi 2019, 21:36

Jakie auto będzie dobre na pierwszy samochód?
Możecie się pochwalić co wy kupiliście jako pierwsze i za jaką cenę?
Miło by było gdybyście jeszcze powiedzieli coś o wydatkach jakie was zaskoczyły, raczej sam jeszcze wszystkiego nie wiem, a jestem ciekaw na jakie koszty jeszcze mogę trafić. :P
wojtekris
Obserwowany

04 Kwi 2019, 22:31

wojtekris napisał(a):Jakie auto będzie dobre na pierwszy samochód?

Byle jakie i stare, bo porządnego szkoda na początek czyli na zahaczanie o krawężniki, na zmienianie biegów ze zgrzytem, co chwilę zduszanie i gaszenie silnika przy hamowaniu i ruszaniu.
aGradory

05 Kwi 2019, 10:38

Ja miałem kiedyś malucha ale to były dawne czasy i nie było w czym wybierać :)
Wszystko zależy od tego jak się czujesz jako kierowca jeżeli uważasz że chcesz trochę doszlifować umiejętności to czasem warto na pierwsze auto kupić jakiś tańszy samochód w dobrym stanie i pojeździć np. rok, dwa i następnie zmienić już na coś bardziej docelowego. Pewnie przez ten czas jazdy zrozumiesz na czym ci zależy jako kierowca, czego oczekujesz więc przy kolejnym samochodzie wybór będzie łatwiejszy :ok:

wojtekris napisał(a):Możecie się pochwalić co wy kupiliście jako pierwsze i za jaką cenę?
Czasy zmieniają się i obecnie mamy bardzo duży wybór samochodów w okolicach 5 tyś. zł ale myślę że tu powinien być samochód nieduży...

wojtekris napisał(a):Jakie auto będzie dobre na pierwszy samochód?
Na pewno takie które choć po części będzie podobało się właścicielowi z małym spalaniem i nie drogie w naprawach.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Kwi 2019, 12:47

Cichy77 napisał(a):ale myślę że tu powinien być samochód nieduży...

A właśnie, że duży. Niech się uczy. :mrgreen:
aGradory

05 Kwi 2019, 13:29

Gradory napisał(a):A właśnie, że duży. Niech się uczy
No właśnie nie wszystkim to dobrze wychodzi. Znam kogoś kto tak zrobił i później prawie przestał z tego powodu jeździć tak się stresował tym że gdzieś się nie zmieści lub nie znajdzie miejsca :)
Cichy77
Forumowicz VIP

05 Kwi 2019, 15:58

Pamiętam, że jak 2 lata temu szukałem pierwszego samochodu to dużo osób radziło kupić duży z dwóch względów
1. aby nauczyć się jeździć dużym, parkować itd.
2. w większym samochodzie jest się bardziej szanowanym na drodze (to nie moja opinia, ale coś w tym może być)
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    To już przeszło 30 lat Volkswagen Poznań
    Volkswagen Poznań, który obecnie jest gigantycznym pracodawcą zatrudniającym 9 500 osób i jednym z głównych producentów samochodów w Polsce, narodził się przed trzydziestu laty jako skromny ...

11 Kwi 2019, 09:52

taquito napisał(a):Pamiętam, że jak 2 lata temu szukałem pierwszego samochodu to dużo osób radziło kupić duży z dwóch względów
Na pewno coś w tym jest ale każdy powinien tak naprawdę znaleźć najlepsze rozwiązanie dla siebie i swoich możliwości żeby się nie zniechęcić a doszlifować umiejętności :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP