Jaki silnik w Seat Toledo III

02 Maj 2012, 07:38

Stoję przed koniecznością zakupu większego samochodu i po długich rozważaniach zdecydowałem się na zakup rodzinnego Toledo. Kiedyś miałem Cordobę na LPG i nie miałem z nią większych problemów (poza elektryką) i dlatego jakoś czuję sentyment do marki Seata. Teraz chciałbym się Was doradzić jaki silnik wybrać , żeby Toledo było mało awaryjne i niewiele kosztowała eksploatacja? Biorę pod uwagę 1.9 TDi (bo sprawdzony i stosunkowo niewiele pali) i 1.6 z przeróbką na LPG. Ten drugi na początku był moim faworytem, ale poczytałem, że potrafi spalić nawet średnio 10l LPG, co dodając jeszcze trochę Pb do rozruchu i serwisowanie LPG powoduje, że auto wydaje mi się coraz mniej oszczędne. Poprzednie auto miałem diesla i było ok do ostatniej zimy (przy -25C jak nie problem z akumulatorem to następnego dnia problem z paliwem), ale może biorąc pod uwagę spalanie lepiej zdecydować jednak znowu na diesla 1.9TDi? Rocznie przejeżdżam 30tys. km, dziennie min. 50km (podróż do pracy). Bardzo liczę na opinie forumowiczów i pomoc.
euro
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

06 Maj 2012, 18:22

Witam
1.9 TDI przy tych gabarytach jest bardzo mułowate
W rodzinie: Mam osobiście 2.0TDI, a wujek 1.9 TDi- jednak 35 koni więcej robi swoje(lepsze przyspieszenie,zbieranie), spalanie identyczne 5,5L, średnia jaka komputer pokazuje z 5tys/km to 5,7 więc według mnie jest to bardzo dobry wynik. Większą opinie jeżeli chcesz mogę Ci napisać ;)
Mat3usz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 04 2011
Auto: ToledoIII

07 Maj 2012, 06:16

Jak możesz napisać bardziej szczegółową opinie to chętnie przeczytam. Może być jako prywatna wiadomość;)
euro
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...