Jakie auto do 10-12 tys dla rodziny

27 Mar 2013, 23:15

Witam
Niektórzy mnie mogą kojarzyć gdyż już wcześniej pisałem o zmianie samochodu lecz narazie nic z tego nie wyszło :no:
Teraz przymierzam się do zmiany gdyż wiem , że money zawitają na koncie.
Jako , że rynek jest nieprzewidywalny pierwsze moje pytanie jaki silnik mianowicie lpg czy diesel ?
Drugie moje pytanie to jakie auto , mimo ,że moją pasją jest motoryzacja jest mi ciężko wycelować w auto , które będzie mi tak służyło jak ten który mam teraz a jest nią niewątpliwie od 8 lat daewoo nubira , stojąca pod chmurką i użytkowana codziennie. Aktualnie myślałem nad autami typu kombi oraz van m.in:
-chrysler grand voyager 2.5 crd 2001-2002 r
-renault grand espace IV 2003-2005 r 2.2 dci oraz 3.0 dci
-audi a6 c5 avant 2.5 TDi 180km
-mercedes w210 E-klasse 2.7 Cdi oraz 3.2 cdi.
Każde z nich ma wady i zalety , ja osobiście wiem ,że następca mojej nubiry , też będzie w mojej rodzinie 7-8 lat więc auto jezeli chodzi o wyposażenie to chciałbym aby było bardzo bogate oraz zeby było trwałe .
wiem , że merc 3.2 cdi ma niezbyt trwały silnik oraz blachę , renbault grand espace ma lipną elektrykę i delikatne i nietrwałe silniki , natomiast wiem że realia nie koniecznie muszą oddawać fatalną renomę w rankingach ADACoraz różnego rodzaju testach typu auto świat. Chciałbym uzyskać odpowiedzi od osób ,które miały styczność z samochodem oraz jego wrażenia podczas jego użytkowania. Inne propozycje mile widziane i zostaną rozpatrzone.
Na marginesie zapytam się czy lepiej w takiej kwocie szukać w polsce czy może na zachodzie auta po taxi?

Pozdrawiam wszystkich
traker007
Początkujący

Miejscowość: poznan

28 Mar 2013, 07:03

W mercu pochłoną Cię drogie części,wiec raczej odradzam. Zdecydowanie lepiej w podanej kwocie skupić się na audi a6 c5,z tym że silnik 2,5 będzie również kosztowny w sensie opłat jak i tankowaniu.
Dabtuner
Aktywny

28 Mar 2013, 08:33

Za takie pieniądze brał bym Peugeota 307SW 1.6 benzyna + lpg. lub Toyote Verso 2.0 d4d.
Z vanów Mazde MPV z benzyna 2.0 lub Citroen Evasion 2.0 również benzynka.
Jest jeszcze Honda Stream.
Wszystko gazowalne bez problemu.

Voyagera i Espace w dieslu sobie odpuść bo to są miny. Jak juz espace to z 2.0 16v benzynka.
Tych diesli nie bierz bo Cie zrujnują.
Mercedes wiadomo - teraz lipa.

Jak masz czas i wiesz co i jak szukaj na zachodzie bo to co zasysają handlarze to zlepki albo cofki liczników. Pojemność do 2.0 bo wyżej to juz spora akcyza.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Mar 2013, 10:03

Ja bym się zainteresował Hyundaiem Santa Fe , tylko trzeba dołożyć kasy do 15tys :/
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

28 Mar 2013, 15:36

Dziękuję za odpowiedzi.
Ostatnio byłem u znajomego i spodobało mi się mondeo 2.2tDci 155km kombi pakiet zewnętrzny ST natomiast wewnątrz było wszystko co ja bym chciał mieć w swoim przyszłym aucie m.in półskóry , dvd w zagłówkach oraz navigacja seryjna XXL. 2 auto które wpadło mi w oko to Range rover P38a 2.5 TD ( wiem ze to TDS Beemki) w manualu oraz na sprężynach. Co sądzicie o tych samochodach
traker007
Początkujący

Miejscowość: poznan

28 Mar 2013, 18:32

Chcesz sobie narobic kłopotów to kupuj diesla. Mondeo w benzynie + lpg to mniejsze zło.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Nowy silnik CDTI ECOTEC 1,6 spełnia normy Euro 6
    Wprowadzenie całkowicie nowego czterocylindrowego silnika wysokoprężnego Opla to kolejny etap w procesie odnowy portfolio jednostek napędowych. Silniki CDTI ECOTEC o pojemności 1,6 litra, są drugą z kolei rodziną nowych silników ...

28 Mar 2013, 22:30

Mondeo nie nadaje sie do gazu. Jak juz kupuj benzyne lub diesla TDDI. Moze Omega B ?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Mar 2013, 09:46

Mondeo nie do gazu łojej przecież tego na LPG jezdzi jak mrówek... Ma Ford jeden silnik ponoć problematyczny do gazu a tak bez obaw.
http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?f=34& ... ead#unread
Moze jakis druciarz Ci zkaszanił robote i masz uraz.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Mar 2013, 12:22

A nie łatwiej sobie sprawdzić na różnych forach w działe problemy techniczne jakie auta sie pojawiają, oczywiście zaczynając od tego forum.
Myślisz o samochodzie dla rodziny a wymieniłeś chyba największe śmiecie motoryzacyjne jakie były dostępne w ostatnich latach np:
traker007 napisał(a):-renault grand espace IV 2003-2005 r 2.2 dci oraz 3.0 dci
-audi a6 c5 avant 2.5 TDi 180km

To też jest gitarowy pomysł:

traker007 napisał(a): 2 auto które wpadło mi w oko to Range rover P38a 2.5 TD ( wiem ze to TDS Beemki)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Mar 2013, 15:47

Moje Mondeo jest w dieslu wiec nie mam urazu. W Fordach przepalaja sie gniazda zaworów wiec ja bym naprawde nie ryzykował.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra