Jakie auto do miasta pod ewentualne LPG

18 Lis 2021, 14:16

Wolałbym Focusa z manualną klimą, niż Megane z climatronic :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

18 Lis 2021, 14:51

Skoro robisz 500km miesięcznie to po co szukasz auta z LPG?
Każde auto ma wady i zalety. Jak tak dalej będziesz wybrzydzał to zimę przejeździsz Seatem :oops:
jzs
Początkujący

Miejscowość: Śląsk
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2011

18 Lis 2021, 15:05

camil10 napisał(a):Czemu rozglądam się za dużym autem ?
Tak jak napisałeś, jest wygodniej. W obecnej cordobie jest ciasno. Niedługo będziemy myśleć z żoną o powiększeniu rodziny.

Ale cordoby nawet nie ma sensu porównywać do w miarę współczesnych aut, nawet w toyocie yaris jest więcej miejsca.
Idź do jakiegoś komisu, przejedź się kompaktem i się przekonasz, że zarówno pod względem ilości miejsca jak i komfortu będą aż nadto.

BTW robię miesięcznie taki przebieg jaki ty rocznie, jeżdżę nowym kompaktem i nie uważam, żeby segment D był do tego potrzebny, na 500km miesięcznie i to po mieście tym bardziej potrzebny nie jest
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Lis 2021, 15:09

Też prawda, auta rosną i tyją co generację. Kiedyś Polo było malutkie, dzisiaj Polo jest pewnie wielkości Golfa 4/5. Zawieszenie i prowadzenie też dużo lepsze niż kiedyś.

Popieram franccc, do takich przebiegów i przeznaczenia nie potrzeba segmentu D. Śmigam teraz po 160-300 km w jedną stronę Ceedem i nie wiem po co mi większe auto, jeśli niczego nie przewożę. Za to łatwiej parkować i utrzymanie tańsze.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

19 Lis 2021, 10:14

Przespałem się z informacjami od Was, przedyskutowałem temat z żoną i doszliśmy do wniosku, że rzeczywiście gabaryty Mondeo nie są nam potrzebne.

Jeszcze chce zobaczyć lagunę 3 bo nigdy w zasadzie nawet w niej nie siedziałem.

Żonie podoba się Astra J. Jak to jest ze skrzynią montowaną w 1.4T ? jest się czego obawiać ?

Megane 3 jadę oglądać w sobotę.

Co do focusa mk3 - lepiej brać eco boost czy zwykłe 1.6 ?
camil10
Nowicjusz

19 Lis 2021, 10:42

Zwiększyłeś budżet do 30tyś. a myślałeś może to samochodach takich jak Auris 1.6 Valvematic lub Avensis 1.8 Valvematic w tym budżecie można by było spróbować poszukać już czegoś takiego. Te silniki nadają się pod gaz. Łatwiej będzie znaleźć ten pierwszy.

camil10 napisał(a):Żonie podoba się Astra J. Jak to jest ze skrzynią montowaną w 1.4T ? jest się czego obawiać ?
Jeżeli była wada skrzyni M32 to juz pewnie będzie dawno po naprawie więc raczej nie powinno być problemu. Tu masz coś więcej na ten temat na forum astra-j-1-4t-czy-bac-sie-m32-vt122140.htm

camil10 napisał(a):Megane 3 jadę oglądać w sobotę.
Jaki silnik i który rok?

camil10 napisał(a):Co do focusa mk3 - lepiej brać eco boost czy zwykłe 1.6 ?
W wolnossącej benzynie musisz regulować zawory przy instalacji LPG a to nie jest tanie w tych silnikach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Volkswagen Atlas - 7-miejscowy SUV
    Światowa premiera Volkswagena Atlasa w Kalifornii. Nowy 7-miejscowy SUV przeznaczony na rynek Stanów Zjednoczonych został 27 października późnym wieczorem zaprezentowany na molo w Santa Monica, gdzie kończy ...

19 Lis 2021, 11:06

Ta megane, którą jade oglądać to 2010 rok z silnikiem 1.6 110km
jeszcze znalazłem inną z 2008 roku w 2.0 TCE
camil10
Nowicjusz