Jakie auto wybrać do 40 tys.zł?

21 Lut 2018, 17:27

Dzień dobry:)
Jestem zainteresowana kupnem auta, głównie miejskiego, czyli na zakupy i żeby przewozić dzieciaki także koniecznie 4 drzwi....auto musi być przede wszystkim "bezpieczne" jak takowe istnieją:) ale też zgrabne:) i mogło by być wyższe bo jestem wysoka:) Podoba mi się Mazda 3 2016? Co sądzicie? A i jeszcze jedno pytanko, czy warto bawić się w sprowadzanie auta z USA? Bo tam są o wiele tańsze.. hmm? :D
Brunetka33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 10 2008
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Rover
Silnik: 2.0 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

21 Lut 2018, 17:35

Brunetka33 napisał(a):Podoba mi się Mazda 3 2016? Co sądzicie?

Nie widzę możliwości kupna w takiej kasie

Brunetka33 napisał(a):A i jeszcze jedno pytanko, czy warto bawić się w sprowadzanie auta z USA? Bo tam są o wiele tańsze.. hmm?

Dodaj koszty transportu, 10% cła, 23% VAT-u, akcyzę (3,1% lub 18,6% w zależności od silnika), przeróbkę niektórych elementów żeby auto przeszło przegląd
Do tego zwykle auta USA vs. Europa często różnią się nieco zastosowanymi rozwiązaniami - np. coś może mieć inne zawieszenie, części szukasz wtedy również za oceanem
BTW sprowadzenie ze stanów opłaca się wyłącznie w przypadku ściągania rozbitego auta i naprawiania go (ale na pewno nie za kwotę 40k) lub auta, które nie jest/nie było oferowane w Europie - jakieś klasyki itd

Popatrz sobie na focusa 3, megane 3, giuliettę, deltę,
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lut 2018, 22:21

Dziękuję za feedback.
Zapomniałam dodać, że ta Mazda 3 sprowadzana z USA, to oczywiście auto po wypadkach, stłuczkach, niby na zdjęciach nie wygląda to źle, ale jak się ktoś nie zna.

Rozmawiałam z osobą, która zajmuje się importem i niby pokazują zdjęcia jak auto jest uszkodzone, sprowadzają je i nawet mogą naprawić. Facet powiedział mi że niby w 40 tys. się zmieszczę.
Mówił też nie sprowadza droższe samochody, ale że może zrobić wyjątek.
Najbardziej mnie martwi, że ok 1/3 wartości trzeba wpłacić nie widząc auta, jaką więc mam pewność, że wszystko pójdzie ok? I jeszcze mówił, że firmę ma zarejestrowaną w USA, a to chyba w razie jakiś komplikacji utrudniłoby sprawę.
Brunetka33
Nowicjusz

21 Lut 2018, 22:34

A jeśli chodzi o części do Mazdy 3 to jak kształtują się cenowo?
I z czym są najczęściej problemy w modelu benzyna 2.0 ?
A ceny u nas są ok 10 tys wyższe tu np 6tys więcej
[link do Gratka wygasł]
Brunetka33
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje LPG i ich generacje
    Czytając ten artykuł dowiesz się jakie są obecnie stosowane generacje instalacji LPG oraz jakie rodzaje zbiorników na gaz można montować w samochodach. Zaczynamy do Gazowych Układów Zasilania (GUZ) pierwszej ...