Jakie auto wybrać do 40 tys.zł?

21 Lut 2018, 18:27

Dzień dobry:)
Jestem zainteresowana kupnem auta, głównie miejskiego, czyli na zakupy i żeby przewozić dzieciaki także koniecznie 4 drzwi....auto musi być przede wszystkim "bezpieczne" jak takowe istnieją:) ale też zgrabne:) i mogło by być wyższe bo jestem wysoka:) Podoba mi się Mazda 3 2016? Co sądzicie? A i jeszcze jedno pytanko, czy warto bawić się w sprowadzanie auta z USA? Bo tam są o wiele tańsze.. hmm? :D
Brunetka33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 10 2008
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Rover
Silnik: 2.0 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

21 Lut 2018, 18:35

Brunetka33 napisał(a):Podoba mi się Mazda 3 2016? Co sądzicie?

Nie widzę możliwości kupna w takiej kasie

Brunetka33 napisał(a):A i jeszcze jedno pytanko, czy warto bawić się w sprowadzanie auta z USA? Bo tam są o wiele tańsze.. hmm?

Dodaj koszty transportu, 10% cła, 23% VAT-u, akcyzę (3,1% lub 18,6% w zależności od silnika), przeróbkę niektórych elementów żeby auto przeszło przegląd
Do tego zwykle auta USA vs. Europa często różnią się nieco zastosowanymi rozwiązaniami - np. coś może mieć inne zawieszenie, części szukasz wtedy również za oceanem
BTW sprowadzenie ze stanów opłaca się wyłącznie w przypadku ściągania rozbitego auta i naprawiania go (ale na pewno nie za kwotę 40k) lub auta, które nie jest/nie było oferowane w Europie - jakieś klasyki itd

Popatrz sobie na focusa 3, megane 3, giuliettę, deltę,
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lut 2018, 23:21

Dziękuję za feedback.
Zapomniałam dodać, że ta Mazda 3 sprowadzana z USA, to oczywiście auto po wypadkach, stłuczkach, niby na zdjęciach nie wygląda to źle, ale jak się ktoś nie zna.

Rozmawiałam z osobą, która zajmuje się importem i niby pokazują zdjęcia jak auto jest uszkodzone, sprowadzają je i nawet mogą naprawić. Facet powiedział mi że niby w 40 tys. się zmieszczę.
Mówił też nie sprowadza droższe samochody, ale że może zrobić wyjątek.
Najbardziej mnie martwi, że ok 1/3 wartości trzeba wpłacić nie widząc auta, jaką więc mam pewność, że wszystko pójdzie ok? I jeszcze mówił, że firmę ma zarejestrowaną w USA, a to chyba w razie jakiś komplikacji utrudniłoby sprawę.
Brunetka33
Nowicjusz

21 Lut 2018, 23:34

A jeśli chodzi o części do Mazdy 3 to jak kształtują się cenowo?
I z czym są najczęściej problemy w modelu benzyna 2.0 ?
A ceny u nas są ok 10 tys wyższe tu np 6tys więcej
[link do Gratka wygasł]
Brunetka33
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...
    Silnik 2.5 D-4D w Hiluxie Powerboost
    W Toyocie Hilux wzmocnione mogą być obydwa silniki Diesla, tj. 2.5D-4D i 3.0 D-4D. Ten pierwszy zyskuje 23 KM mocy (do 167 KM), oraz 67Nm momentu obrotwego (do 410 Nm). Silnik 3.0 D-4D w Hiluxie Powerboost będzie rozwijał ...