JAKIE NOWE AUTO Z SALONU WYBRAĆ DO 60 TYS ZŁ?

19 Sty 2012, 16:11

JAKIE NOWE AUTO Z SALONU WYBRAĆ?: CITROEN C4 1.6 SEDUCTION, MAZDA 3 1.6 KIREI czy HYUNDAI ELANTRA 1.6 COMFORT?
z góry dziękuje za wszelkie opinie
JarekK79
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1999
Auto: VW Touran

19 Sty 2012, 17:02

kupuj to co ci się podoba, jak dla mnie mazda
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

19 Sty 2012, 18:31

ja bym wybrał Elantre, bo ma najwięcej miejsca w środku, w dodatku ma najlepsze wyposażenie w tym skrzynie 6cio biegową, której Mazda nie posiada, najmocniejszy silnik i 5 lat gwarancji
z innych zalet to super środek jak i pozycja za kierownicą i wygląd sportowego sedana ale to już kwestia gustu

ciężko będzie wyrwać fabrycznie nową Mazdę 3 do 60k ale szukać można bo to ciekawy i solidny samochód
(najtańszą znalazłem za 61 300zł na otomoto)

Citroena oglądałem w salonie i jakoś mnie nie zaskoczył wyposażeniem, ilością miejsca na tylnej kanapie i w dodatku środek tak jakoś ubogo wygląda

Twoj wybór ogranicza się do tych modeli czy może jakieś propozycje? jak tak to napisz czego oczekujesz od samochodu :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

20 Sty 2012, 09:41

Auto przede wszystkim musi być wygodne i przestronne, oraz dobrze wyposażone...
W sobote mam jazdy tymi autkami choć wszystkie je widziałem w salonie (konkretne egzemplarze).
Poza tym kupuje auto na dłużej 8-10 lat i dlatego mam wątpliwości co do Elantry, to jest nowy model kolejnej seri i nie wiem jak przetrzyma taki czas, co do Mazdy pod tym względem byłaby solidniejsza, a Citroen podobał mi się w środku i wyposażenie jest naprawdę full i to w cenie 59 tys.
Kupując nową Elantre będe musiał dołożyć bo kosztuje 67 tys a Mazda 3 Kirei 66.600. Jeśli chodzi o gwarancje to warunki podobne choć Hyundai jest bez limitu kilometrów co jest na +, przeglądy średnio co 20-30 tys km ok 800 zł w przypadku tych aut. Do tych aut dealerzy oferują również pakiet AC +OC + NW w cenie od 2200-2400 zł. Wybrałem te auta gdyż mam dość niemieckiej "solidności".
VW schodzi na psy auta drogie i niedoposażone w benzynie doładowane co dla mnie jest nie akceptowalne (te silniki są również w Audi), BMW jest mega drogie 3ka to cena powyżej 100 tys to jakiś absurd tak samo jak Merc i do jego jakości można mieć spore zastrzeżenia, a takie marki jak Kia,Fiat,Chevrolet odpadają w przedbiegach, przede wszystkim chodzi o jakość wykończenia, który to poziom mnie nie zadowala. Jak macie jakieś propozycje w cenie między 60 a 70 tys zł (autko w pełni doposażone w benzynie) to proszę piszcie
JarekK79
Nowicjusz

20 Sty 2012, 11:03

Ford Focus z silnikiem 1.6 125 (a może udałoby się nawet wyrwać turbo 1.6)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Opel Astra z turbo 1.4 120KM lub zwykla 115 konna wersja

I oczywiście francuzy Citroen C4, Meganka.

BTW: naprawdę uważasz, że Golf jest w tej cenie niedoposażony?
Bardzo fajna oferta.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

20 Sty 2012, 11:30

Dzięki za zainteresowanie moim postem Libre, co do Twoich propozycji to od razu odrzucam Astre, miałem kiedyś i spośród niemieckich marek Opel, w moim przekonaniu, wypada najsłabiej, tutaj nijak ma się cena do jakości, powinien kosztować jakieś 10 tys zł mniej. Co do Forda nie mam przekonania, właściwości jezdne świetnie, silnik dobry ale to wnętrze mnie nie przekonuje zupełnie...., oferta na Golfa fajna tylko tu auto z turbiną i jak dla mnie odpada i po przygodach z Pasatami i Touranami mam dość tego koncernu, w tej klasie aut kompaktowych i w cenie o 5 tys mniej wolałbym kupić już Mazde 3 w podobnym wyposażeniu mimo że ze słabszym silnikiem. Kwota 70 tys to poza tym limit nieprzekraczalny i wolałbym sobie zostawić górke na ubezpieczenie czyli jakieś 2 tys zł.
JarekK79
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP6 bezpiecznej podróży na wakacje
    Przed nami wakacyjne podróże. Większy ruch na drogach w tym okresie oraz zazwyczaj dobra pogoda potrafią uśpić czujność kierowców i nadmiernie powiększyć wiarę we własne umiejętności panowania nad autem. Żeby ...

20 Sty 2012, 14:38

widzę że też stoisz przed wyborem auta na lata tak jak mój ojciec z tym, że on ma do wydania o 5k mniej ;)

skoro możesz troche nagiąć te 60k to moim zdaniem przy okazji Elantry zerknij na ten model:
wiekszego auta w tej kwocie nie znajdziesz moim zdaniem

z innych propozycji to:

Fiat Bravo 1,4 T-Jet
i nie mów, że Fiat to Fiat, bo te nowe modele są naprawde porządne

tropem włoch
Alfa Romeo Giulietta 1,4TB
najbezpieczniejszy kompakt w testach EuroNCAP i naprawde porządnie wykonany dobrze wyposażony i w dodatku świetnie wygląda

jeśli podobają Ci się japończyki to może:
Honda CIvic 1,8
bardzo obszerny w środku i duży bagażnik i zmyślne składane siedzenia, żeby coś przewieźć ale ja bym poczekał na następce, który ma wyjść w przeciągu miesiąca

Mitsubishi Lancer 1,6/1,8
oryginalna produkcja w japonii co dobrze wróży na przyszłość, nudny środek - osobiście wolę Elantrę

Jeszcze przyjżyj się Peugeotowi 308, bo w tamtym roku przeszedł lifting więc co nie co poprawili mimo, że ten model wysoko stoi w rankingach bezawaryjności

Na koniec dodam, że mój ojciec czeka na te modele:
http://autokult.pl/2011/09/21/nowy-hyun ... ze-zdjecia - premiera koniec lutego
http://autokult.pl/2012/01/13/nowa-kia- ... raz-blizej - premiera koniec kwietnia
jeśli nie potrzebujesz auta na gwałt to myślę, że warto poczekać szczególnie na i30, bo Hyundai'e sa naprawde trwałymi samochodami, a w dodatku poprawiono to co było ich największymi wadami tzn jakość plastików i stylistyka (mam Hyundai'a od 12 lat i nigdy mnie nie zawiódł mechanicznie)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Sty 2012, 14:58

dzida, dzięki za taki esej mam co poczytać i poprzeglądać, wpis zamieszczę niebawem:)
JarekK79
Nowicjusz

20 Sty 2012, 15:38

dzida, zacznę od tego że odrzucam od razu koncern Fiata, włoskie mnie nie interesuje mam swoje nie najlepsze zdanie o tych samochodach, nie sądzę żeby poprawili jakość z roku na rok tak mocno że mnie przekonują, choć wiem że poprawa jest, ale to muszą wytrwale pracować nad zmianą wizerunku....
co do dalszych aut:
Civic ma ten sam feler co Focus nie podoba mi się zupełnie w środku, pod tym względem nawet nudna Toyota ją przebija, co do reszty nie mam większych zastrzeżeń...
Lancer fajne autko ale jak napisałeś Elantra go tu przebija...
z koncernu PSA od Peugota dla mnie fajniejszy jest Citroen bez 2 zdań...
i na koniec ix35 bardzo pozytywnie mnie zaskoczył pytanie czy w tej kasie da się jakąś solidnie wypasioną wersje wyrwać, jeśli tak to dobra alternatywa dla pozostałych aut które brałem pod uwagę, w tym segmencie nie szukałem gdyż sądze że są to auta poza moim limitem cenowym...i sprawdziłem jest to auto poza limitem cenowym a promocje na te modele są raczej mikre:)...
chciałbym kupić coś z wyprzedaży więc nie moge czekać na jakiekolwiek premiery, zwłaszcza że wysoki kurs euro i dolara nie wróżą dobrych cen tych aut... obym się mylił
JarekK79
Nowicjusz

20 Sty 2012, 17:24

Z tych co dales to ja tez za Hyundai'em jestem, ale jak silnik 1,4 100KM ci wystarczy, to popatrz na nowa Honde Civic.

Chociaz jak sie dobrze poszuka, to za 60k z malym haczykiem sie kupi civica 1,8 140KM z roczika 2011.
Wg mnie najlepszy bedzie z tych typow co tutaj padly.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

20 Sty 2012, 19:07

Jarekk19 ale wnętrze w japońcach jest jeszcze znacznie gorsze. W takiej Maździe 3 wszędzie masz twarde nieprzyjemne i tandetne plastiki, jak za czasów Focusa II. W trójce IMO jakość mocno poprawili, może nie jest rewelacyjna, ale trzymie już jakiś poziom. Opel Astra jest naprawdę całkiem dobrym samochodem (fajne wykonanie i przyjemnie zestrojone zawieszenie) , a cenowo wcale tak wysoko nie stoją
Choć moim zdaniem ta wolnossąca jednostka jest trochę za słaba (jeszcze gorzej prezentuje się w tym zakresie Mazda). Znacznie lepszym wyborem byłaby wersja turbo, może warto jednak przełamać tą awersję? ;)
I pewnie w tej cenie wyrwiesz również samochód o klasę wyższy czyli Renault Lagune, jednak gdy patrze jak mój sąsiad w nowej Lagunie jest stałym gościem ASO to nie wiem czy jest to samochód warty polecenia.

BTW: Piszesz, że
Kia,Fiat,Chevrolet odpadają w przedbiegach,
, a przecież Kia należy do Hyundaia, choc w tej kwocie nic niestety ciekawego nie oferuje.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

20 Sty 2012, 19:27

Ja osobiście nie rozumiem przywiązania do tych plastików we wnetrzu i brania ich jako argument do kupna auta... Ilu z Was dotyka tych plastików w czasie jazdy lub postoju... bo mnie osobiście jakoś to nie kręci, że jest miły w dotyku i nie dopłaciłbym za to.
Ważniejsza jest jakość spasowania, bo to od niej zależy czy będą skrzypieć czy nie, a pod tym względem japończycy i koreańczycy nie mają zaległości w porównaniu do niemieców.

Opel ostatnio zaczął się bardzo cenić z takimi modelami jak Insignia, Astra i Meriva i te ceny są na poziomie VW ale przynajmniej jakoś wyglądają

Z tych wszystkich propozycji wybrałbym:
1. Elantra
2. ix35
3. Giulietta
4. 3
5. Civic/Astra
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Sty 2012, 20:18

Ja od siebie dorzuce Dacie Duster, na prawde dobre auto. Ogólnie raczej maksymalny wypas nawet ze skórą byłby do 70 tyś. Wiec polecam, ewentualnie Octavie II FL Też warta zainteresowania.
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

23 Sty 2012, 10:00

Wybór padł na Mazde 3 choć po drodze zbłądziłem nawet w kierunku małych suvów Nissan Qasqai był na tapecie ale był za drogi z doposażeniem ok 80 tys zł
JarekK79
Nowicjusz

23 Sty 2012, 10:58

Gratuluję, oby się sprawowała :)
Co ostatecznie zaważyło na wyborze?
Bo według mnie stosunek ceny do tego co oferuje jest mocno średni.
No i jaki silnik? udało się wytargować 2.0?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000