Jakie kombi? Peugeot vs Kia?

04 Lut 2013, 00:00

Witam

Od poczatku roku zastanawiam sie nad zmiana auta na przelomie wiosny-lata. Wymagan nie mam wygorowanych, a poniewaz srednio siedze w tematyce samochodowej dlatego zwracam sie o porade:

- kombii, suv (zona by chciala :) )
- kwota okolo 20.000 pln
- zakup na dluzszy okres (>5 lat)
- w miare jak najmlodszy (2005-2007)
- najlepszy stosunek jakosc/cena
- wyposazenie: elektr. szyby przod, elektr. lusterka, klima manualna wystarczy, kierownica wielofunkcyjna, przestronny bagaznik (wozek dzieciecy).

Z kilkudniowego przegladania roznych forow internetowych wybralem dwa auta: Peugeot 307SW i KIA Ceed. Czasami polecano Mazdy, Toyoty (poza zasiegiem finansowym) i Citroen C5. Jesli chodzi o wybor peugeot vs kia ciezko sie zdecydowac. Zarowno dobre jak i zle opinie sa o jednym i drugim.

Jesli chodzi o dotychczasowe korzystanie z auta, w ciagu roku robie okolo 15000km, 70%-trasa, 30%-miasto. Obecnie jezdze diesel-em 1.9 SDI ale teraz mysle nad zmiana na benzyne. Jesli chodzi o moc silnika jezdzac 2 lata sdi czesto "brakuje mocy" ale mysle, ze okolo 115-120km w zupelnosci by mnie zadowolilo. Preferuje raczej jednostajny tryb poruszania sie po drodze do max 140km/h.

Najbardziej zalezy mi na jak najnizszej eksploatacji auta (w miare tanich czesciach, malej awaryjnosci), w miare niskim spalaniu (silniki ~1.6), stosunkowo wysokim komforcie jazdy.

Dziekuje za wszystkie podpowiedzi
kombiaczek
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1983
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1.9 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w nowych wersjach
    NX, czyli jeden z najpopularniejszych modeli Lexusa doczekał się dwóch nowych wersji. Specjalne odmiany Spice & Chic oraz Cool & Bright wprowadzają w SUV-ie nowy wygląd, szersze wyposażenie standardowe i już ...