Jazda bez oleju w silniku

24 Wrz 2016, 15:50

Bardzo proszę o pomoc.

Dziś sprawdzałam stan oleju i bagnet był całkiem suchy. Nie wiem jak długo jeździłam bez oleju. Dolałam około 1,3 l oleju i teraz jest w normie jednak silnik wydaje dziwny dźwięk najbardziej przy przy dodawaniu gazu.

Proszę o pomoc co to może być winne.

Moje auto to opel corsa 1,4 w benzynie + lpg
meg20
Nowicjusz

Auto: Opel corsa b

24 Wrz 2016, 16:25

O ile dobrze pamiętam ten silnik posiada hydraulikę zaworową a do niego wchodzi coś ponad 3 litry oleju,czyli przy braku ok.1.3l raczej doszło do uszkodzenia silnika najpewniej w obrębie hydraulicznych kompensatorów luzu zaworowego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Wrz 2016, 16:42

Czyli co najprawdopodobniej jest do wymiany??

Czy trzeba cały nowy silnik??
meg20
Nowicjusz

24 Wrz 2016, 16:44

Chciałam się też dowiedzieć czy mogę tym atutem jechać 20 km do mechanika czy lepiej nim nie jeździć??
meg20
Nowicjusz

24 Wrz 2016, 16:50

Możesz jechać, skoro olej został dolany i jego stan jest już właściwy to nie dojdzie do dalszego procesu jego degradacji na tak krótkim odcinku.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

24 Wrz 2016, 16:53

A silnik będzie raczej cały do wymiany??

Czy da się to jeszcze uratować??

I jakie mogą być koszty zrobienia tego??
meg20
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    [S] TT 8N 1,8T / 328Ci e46 / CLK 200K w208 / C70 I 2,4T
    Podstawowe kryteria zestawienia: - auto z nadwoziem coupe - benzynowy silnik o mocy ok. 200KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2000 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Audi TT 8N 1,8T - 225KM - BMW ...

24 Wrz 2016, 17:00

Najpierw diagnoza u mechanika a potem ewentualne poszukiwania innego silnika.Te silniki benzynowe Renault są naprawdę udane i trwałe,przebiegi rzędu 200 tyś.km nie robią na nich żadnego wrażenia, znajdziesz taki silnik bez problemu w dobrym stanie,do tego tanio.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

19 Paź 2016, 10:02

Dokładnie tak jak powyżej, ciężko doradzić coś więcej nie znając nawet wstępnej diagnozy mechanika po oględzinach. 1,3 litra oleju to zdecydowanie za mało do tego silnika i niewątpliwie doszło do uszkodzenia. A jaki olej był dolewany, syntetyk czy półsyntetyk?
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000