Orlando kontrolka oleju na wolnych obrotach

04 Wrz 2016, 18:11

Witam.
Kupiłem Chevroleta orlando 2012r. 1.8 141KM z seryjnym gazem przebieg 96000tyś. Jak to po zakupie wymiana wszystkiego tj. Kompletny rozrząd, tarcze klocki, wszystkie filtry itd. Zaraz po wymianie oleju i filtra zalałem moduł 5W30 zaświeci się kontrolka oleju i zasłania potem na rozgrzanym silniku kontrolka zapala się na wolnych obrotach ok 900 , wymieniłem czujnik ciśnienia oleju 50km nic i problem powrócił jak silnik się zagrzeje kontrolka zapala się, po dodaniu gazu ok 1000 obrotów gaśnie i zapali się po 5 minutach. Moje pytanie czy to zapchany smog czy panewki czy pompa oleju ?
stasior84
Nowicjusz

Auto: orlando
Silnik: 1.8 + LPG 141
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2012

04 Wrz 2016, 18:12

Motul 5w30
stasior84
Nowicjusz

04 Wrz 2016, 19:30

Pewnie sprzedający miał juz problemy z ciśnieniem oleju wskutek zużycia silnika, nalał jakiegoś uszczelniającego dziadostwa przed sprzedażą żeby się nic nie wyświetlało, a teraz po zmianie oleju ten specyfik opuscił silnik i problem powrócił. Moja rada: zrobić dobre płukanie silnika, zalać olej 5w30 i dodac do niego 3 dawki ceramizera/rewitalizanta dowolnej firmy do wyboru. Jeżeli po 1500 km jazdy z tym specyfikiem problem nie zniknie, to trzeba będzie zacząć się martwić większymi kosztami ...
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

04 Wrz 2016, 20:26

Czyli nie stawiał byś na pompę oleju? Albo olej za rzadki może 5W40 zalać
stasior84
Nowicjusz

04 Wrz 2016, 20:31

Wszystkie oleje mają podobną płynność w temperaturze pokojowej, natomiast tracą swoje właściwości w zależności od jakości - i tak mineralny olej w zimnie będzie przybierał formę miodu, a w upale wody, natomiast oleje syntetyczne 0w, 5w bedą sioę zachowywały stabilniej w każdych warunkach - zastosowałeś dobry olej i tego nie zmieniaj. Moim zdaniem cisnienie oleju może spadać z powodu panewek lub wyrobionej pompy, a ceramizer/rewitalizant są w stanie do pewnego stopnia te mechanizmy odnowić (jak to się dzieje masz dobrze przedstawione na stroie Ceramizer.pl - MODERATORZE ! Nie usuwaj nazwy, by każdy mógł zobaczyć jak to się odbywa). Ja polecam rewitalizanty pewnej 4-literowej firmy z Ukrainy, są znacznie lepsze, a cenowo podobne.

Przed zastosowaniem w/w preparatów radzę zrobić dobra płukankę silnika z koksów i szlamów, by rewitalizant zadziałał maksymalnie.
Anjin
Zaawansowany

04 Wrz 2016, 21:13

Odstawić do mechanika i czekać na diagnozę jak coś to wlać specyfik i na portal samochodowy, ale szkoda bo to fajne auto
stasior84
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna podróż na ferie zimowe
    Ferie są dla kierowców okresem wyjazdów rodzinnych w góry, na narty czy na wypoczynek. Wypadające w okresie zimowym podróże oznaczają trudne warunki na drogach, a co za tym idzie wymagają dobrego ...

04 Wrz 2016, 21:18

Widze, że nic nie zrozumiałeś z tego co ci napisałem - zastosowanie w/w procedury powinno skutkować usunięciem problemu NA STAŁE i bezproblemową jazdę. Zdaje się, że to poza twoim pojęciem, bo pomyliłeś rewitalizant z moto-doktorem (niestety to częste). Masz rację - oddaj samochód do mechanika i czekaj aż cię szczyści z forsy.
Anjin
Zaawansowany

04 Wrz 2016, 21:26

A jak to nie pomoże? to remont silnika? A jak to pompa oleju to nie lepiej wymienić tylko jechać zespecyfikiem 1500km aż się silnik zatrze ? Spróbuję w sumie dużo nie kosztuje :sly:
stasior84
Nowicjusz

04 Wrz 2016, 21:28

Ostrzegam - możesz sobie zatrzec silnik, jeżeli nie przepłuczesz silnika. Ten specyfik działa na przygotowane czyste powierzchnie, stosowanie na powierzchnie zakoksowane lub zalepione moto-doktorem którego chyba już masz w silniku to nic nie da.
Anjin
Zaawansowany

04 Wrz 2016, 21:31

Panowie - a nie prościej poprostu zmierzyć ciśnienie oleju? I dopiero potem rozmyślać?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Wrz 2016, 21:33

Tak by było najlepiej - ja polecam po prostu patent, który sam na sobie przetestowałem. Miałem kiedys Audi 80 z silnikiem 1,9 TD stary typ i tam był identyczny problem. Po zastosowaniu czyszczenia, wymiany oleju, rewitalizacji problem ustąpił.
Anjin
Zaawansowany

05 Wrz 2016, 12:35

Auto u mechanika sprawdzi cisnienie oleju będę coś wiedział dam znać. Tylko panewek nie słychać silnikony chodzi równo i cicho nawet pod obciążeniem więc stawiam na pompę oleju. Zrobię płukanie silnika i zaleje świeżym olejem jak nie pomoże to zapodam specyfik i napiszę czy pomoglo
stasior84
Nowicjusz

05 Wrz 2016, 12:39

Bardzo dobrze pomyslałeś - daj znać jak coś się dowiesz. Pozdr.
Anjin
Zaawansowany

09 Wrz 2016, 01:09

Ciśnienie 1bar na wolnych wraz z obrotami do 5 barów dochodzi. Płukanie wymiana oleju plus specyfik 2 szt ale ten z dłuższą nazwa zrobiono 1500 km ale spokojnie bez długich tras , i nic problem dalej ten sam. Panewki ok smog ok wiec co to panowie. Może filtr nie ten albo jakaś nieszczelności gdzieś? Kupujesz auto i zamiast się cieszyć to szukasz stawu żeby go wpuścić ręce opadają
stasior84
Nowicjusz

09 Wrz 2016, 10:04

Nic się nie martw ! To są zwyczajne dzieje :yes: Jeżeli silnik jest w dobrym stanie, to widocznie jakiś błąd elektryczny wyspętuje i dlatego lampka świeci. Najważniejsze, że panewki i pompa jest OK.
Anjin
Zaawansowany