Jesli masz tylko jeden samochod to UNIVERSALNY- SUV

11 Wrz 2013, 15:27

jAKO,ZE JEZDZE OD ROKU 1964 I MIALEM TYCH SAMOCHODOW KILKADZIESIAT wiec mam troche rozeznania JAKI SAMOCHOD JEST NAJBARDZIEJ PRZYDATNY DO WSZYSTKIEGO!
Za POprzedniej komuny sowieckiej a dzis niemieckiej UE- wszystko co jechalo na 4 kolach bylo samochopdem!Jezu! co to byl za prymityw?Mialem wiec jako I-szy trabanta kombi,potem syrenke,potem zastawe,potem rozbitego garbusa, a na koncu skode 100MB,ktora wyjechalem do Austrii w maju 1980r!W Austrii zamienilem na shrocie swoja skode na z wiekszym silnikiem i niej dziurawa a potem od 1982r USA!
Tutaj nauczyciel ze szkoly Katolickiej podarowal mi nie jadac Honde 600cc z silniczkiem 2 cyl chlodzonym powietrzem- wymuszony nadmuchz 1970r.Cudenko,ale...bez AC co tu jest Najwazniejsze.POrozbiciu jej znalazlem druga,karoserie i do niej przelozylem flaki z rozbitka.Pozniej dalem ja u Dealera Chryslera jako down payment za 1,400$ i kupilem nowiutkiego Colta Mitsu ale AC musieli mi zainstalowac za 600$ extra!Dla zony kupilem Civica z 1974 r a pozniej z wiekszym silnikiem 1,5l i Honda matic ! Tak sie uczylem japonskich wspanialosci od razu od najlepszych!Oczywiscie wtedy mielismy tylko 1-no dziecko i nie mielismy nigdzie daleko wyjezdzac wiec miejsca wystarczalo!Potem 2-gi nowy Colt turbo 1,6 l a nastepnie gdy juz mialem pare acrow i zbudowalem domek,Honda civic kombi do wozenia materialow budowlanych i w koncu nowyb Mitsubishi Truck z AT i AC 2,0l najmniejszy jaki byl na rynku za 6500$ na ktorym najezdzilismy podrozujac po Amer Pol do 94 roku najezdzajac ponad 400K milebez zadnej awarii!W miedzyczasei zona maiala 3 nowe hondy civic i rozbila Colta 1,4l z podwojnymi przelozeniami w skrzyni!A gdy ukonczylem Tech Cl.Nowy Colt Vista st wag z AWD naopedem,potem Montero i Honda accord sta wag. z 1998 az nadeszla era Subaru - gdzie byly 4 St.Wagon I w koncu w 2002r Honda Element dla zony,a dla Mnie wiekszy truck toyota tacoma z 2,7l siln do ciagania lodki 3,5 ton.
Dzis mam kambing 2 tonowy i ciagnik nissan Xterra i do jezdzenia do sklepu nissana Altime oraz Honde civic z niewielkim przebiegiem ca 60K coupe!Ale najlepsze byly SUV gdyz
po 1 wszystkie mialy a Subaru Outback kombi +
AWD naped i pojemnosc malego Vana
Obecnie mam prymityny SUV - de facto truck z buda SUV z 4,0l silnikiem V6 - 260Hp ale ciagnac moze do nieomal 3 ton Camper czy yachcik!
Nie ma najmniejszych watpliwosci,ze karoseria SUV spelnia wszelkie wymagania jazdy rodzinnej
a wspaniale niezalezne zawieszenie i silnik zawsze nieco wiekszy-2,4- do 3,0l a przy tym Naped AWD albo polaczony z 4x4 to najlepsze co jest na swiecie - Designe Mitsubishi z lat 70-tych czyni jej najbezpiecznejszymi pojazdami swiata na kazda pogode i nieomal na kazda droge i bez!!jest to zreszta zdecydowana wiekszosc samoch kupowanych w USA wiekszosci firm od conajmniej 30 lat,bo nawet ameryckie i nawet niem maja znikoma awaryjnosc!
Nie sa one zreszta zbyt drogie zwlaszcza w klasie compct- czyli jak Honda CRV zbudowane na podwoziu civica i odpowiednikach!I dotychczas kosztowaly okolo 20K$!TYle samo Honda Accord,czy Camry!Tylko w wielkich aglomeracjach gdzie nie ma gdzie parkowac sprzedaje sie najmniejsze zwykle sedan czy coupe!Takze uczniowie i studenci jezdza takimi oraz biedota!Nawet dla calej rodziny
von Rygel
Ostatnio edytowany przez ArteK, 13 Wrz 2013, 02:10, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Przeniesione do odpowiedniego działu.
vonRygel
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: nissan,honda,
Silnik: 2,4l- 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997

11 Wrz 2013, 16:24

.........aha :shock:
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2008

11 Wrz 2013, 16:29

Super, że mamy takiego światowego forumowicza :D może ktoś to przetłumaczyć na nasz język?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

11 Wrz 2013, 16:40

Ciężka sprawa. Po LSD sięgnął pamięcią 50 lat wstecz :D
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2008

12 Wrz 2013, 04:37

czego nie kumacie?SUV- to od lat 70-tych Sport Utility Vehicle-z napedem All Wheel Drive- pomysl Mitsubishi z przelomu la t60-70!Czli staly naped przoporcjonalnie do jakosci- sliskosci nawierzchni sterowany samoczynnie-wlasnie oporem wszystkich kol dzis z elektronika a nawet z blokada -dyfrow wiec moze byc takze jako zwykly prymitywny 4x4 ect!Im wyzsza pulka SUV tym bardziej skomplikowany naped.Np subaru Tribeca9- czy Volvo Cx 90 maja podobny system jak i Toyota Land Cruiser za 100 K $ i inne!

A to co w POkomunie zwa :"terenowka" to wlasnie ja teraz mam Nissan Xterra - jako ciagnik do Campera i Yachciku i mialem kilka takich ze sztywna laga z tylu i napedem 4x4 - tylko-taki sam ,jak kazdy pick up truck 4x4!Wlaczanie jest albo mechaniczne lub elektromagnetycznie!
Czyli jak w drozszych SUV jako jedna z mozliwosci napedowych!
chyba teraz jasne?

AT - to Automatyczna Transmissia

K to kilo czyli tysiac

CVT Continiously Variable Transmision- czyli AT bezbiegowa zasada 2 kol o zmiennym promieniu i paska miedzy nimi stary szwedzki dezigne z lat 50-tych ulepszony przez honde - przez zastosowanie paska stalowego sterowane electronicznie dzis powszechnie stosowane zwlaszcza przez szwanznazzi bubelstwo i innych!Zawodne w ich wykonaniu!Of course!

AC= Air Condition_ czyli chlodzenie powietrza w samochodzie w obiegu zamknietym
to nie jest Klimatyzacja,ktora maja luxusowe samochody- biblioteki,luxusowe domy - samoloty ect ( mam to w domu ale w z adnym samochodzie nigdy nie mialem.Bo to urzadzenie ze specjalnie zbudowanymi kanalami chlodzace, wysuszajace lub nawilzajace - lub nagrzewajace pomieszczenie.PO ang. Climate Control- a w szwanzolstwie Klima Anlage!
Stad w POlsce jest :"klima"- ktora nazywaja zwykly AC!he!he!

czego jeszcze mozecie nie pojmowac..?
Czyzby te wyjasnione- nazywano w POkomunie inaczej?
Bo myslalem,ze w samochodziarstwie obowiazuje nomenklatura angolasko jezyczna??Choc ja znajac od d ziecka j.niem znam i w tym jazikie a,z e zyje w srodowisku rusko-ukrainskim to i w tych jazikach sie poduczylem!!

na kazde pytanie techniczne- odpowiem,gdyz jestem bylym inzynierem lotniczym w komunie sowieckiej!Industrial w USA- Goodyear a takze samochodowym- wiec znam nieco te dziedziny- techniczne!

von Rygel
vonRygel
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: nissan,honda,
Silnik: 2,4l- 140KM
Typ: SUV
Rok produkcji: 1997

12 Wrz 2013, 08:29

Tak sie zastanawiam czy Twoje spostrzeżenia życiowe von Rygel dotyczące samochodów maja jakiś wiekszy punkt zaczepienie w PL w obecnym czasie. Rynek amerykański jest inny, inne sa ceny. Zauważ jakie dominują posty auto kupuje się średnio w przedziale 15tys pln. Moze lepiej było by się odnieść do współczesnych realiów co taki zwykły polak-cebulak ma kupić. Suva?
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W trudnych warunkach liczą się ułamki sekund
    Zima trzyma, a drogowcy nie zawsze nadążają z odśnieżaniem. Samochody z napędem na dwie osie są wtedy bardzo przydatne, choć napęd na cztery koła wynaleziono z myślą o pojazdach wojskowych, by umożliwić im poruszanie się ...

12 Wrz 2013, 12:31

Auta te i idea ich posiadania jest dla "zjadaczy" abstrakcją. Fajnie ,że ktoś ma wiedzę o nich, z tym że powszechne zainteresowanie nimi nie zdarzy się tu... Owszem zasada uniwersalności SUV-a jest może logiczna ale teza autora poparta jest chaosem historycznym,który niewielu z nas cokolwiek mówi. :D
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Skrzynia biegów: Manualna

12 Wrz 2013, 16:28

SUV w pojęciu europeiskim to najgorsze co może być, ma wady osobówki i wady terenówki nie posiadając ich zalet :mrgreen:
tak że w naszych realiach kupno SUVa to albo tragiczny zimowy dojazd do domu (i wtedy jest RAV4 stara albo jakieś subaru) albo szpan (i jest jakiś merc czy BMW) tyle :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Wrz 2013, 17:16

jak dla mnie temat do wywalenia bo jest 1. bez sensu, 2. taka paplanina, że nie da się tego czytać i 3. najważniejszy TO NIE TEN DZIAŁ
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010