Kamerka natychmiast wyłącza się po odcięciu zapłonu, uszkadzając plik

21 Cze 2023, 14:58

Cześć wszystkim.
Mam następujący problem. Podłączyłem kamerkę samochodową Viofo za pomocą często opisywanej „kulturalnej” techniki poprzez fuse tap i zakupiony konwerter napięcia USB 5V 3A. Wszystko teoretycznie działa dobrze. Znalazłem bezpiecznik od telefonu pokładowego (Audi A6 C5 99r). Dostaje napięcie po przekręceniu kluczyka. Problem zaczyna się kiedy gaszę zapłon. Mianowicie odcina od kamerki napięcie natychmiast, co powoduje uszkodzenie pliku video, a po 1 sekundzie kamera włącza się z baterii po to by po chwili się wyłączyć. Jest to bardzo dziwne, ponieważ jeśli po prostu wypnę kabel USB zamiast przekręcać kluczyk w stacyjce, kamera normalnie przechodzi w stan pracy na aku, a ten choć słaby pozwala na kilka sekund podtrzymać napięcie aby plik video zakończył się poprawnie. Czyli jakimś dziwnym trafem jest ogromna różnica między tym, czy odetnę prąd od kamery odłączając kabel, a tym kiedy prąd odetnie zapłon auta. Nie mam większego pojęcia o elektryce ale na chłopski rozum wydaje się że odcięcie napięcia, to po prostu odcięcie napięcia. Niezależnie czy wypnę kabel czy nastąpi zanik tegoż w konwerterze na wskutek odcięcia zapłonu. Proszę o pomoc, czy ktoś może wytłumaczyć mi powyższą zależność, spotkał się z tym, może coś poradzić, albo ma pomysł na rozwiązanie tego problemu. Dzięki!
grysley
Nowicjusz

0

21 Cze 2023, 15:53

Najlepiej by było podłączyć multimetr i zobaczyć co się dzieje z napięciem po wyłączeniu zapłonu czy raptownie zostaje odcięte czy np. zanika powoli. Możesz zrobić prosty test, weź tan kabel plusowy od kamerki i podłącz do akumulatora następnie go odłącz i zobacz co się będzie działo z kamerką. Drugi test zrób taki sam ale przy włączonym silniku gdzie masz trochę wyższe napięcie w układzie bo pracuje alternator. Jeżeli w obu przypadkach będzie ok z kamerką to znaczy, że jest jakiś problem z napięciem na kablu pod który podłączasz.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
0

21 Cze 2023, 16:35

OK, dziękuję za wskazówki. Postaram się sprawdzić powyższe i napiszę co i jak. To co mogę już dodać do mojej pierwszej wypowiedzi, to że próbowałem podłączać pod dwa różne bezpieczniki. Oprócz tego od telefonu, podłączałem też pod inny, 5A, od spryskiwaczy. Rezultat był ten sam. Aha, i kamera jest wiele lat używana na zasilaczu zapalniczkowym, kiedy to działała bez zarzutu podczas po prostu wyciągnięcia wtyczki.
grysley
Nowicjusz

0

21 Cze 2023, 21:38

Sprawdziłem wszystko. Podłączenie bezpośrednio do aku dało dokładnie takie same rezultaty. Ale... generalnie problem się chyba sam rozwiązał. Mianowicie jak pojeździłem z kamerką włączoną dłuższy czas nagle zauważyłem, że przestała się wyłączać. Moja teoria jest taka, że wydajność wbudowanego akumulatorka w kamerze spadła tak bardzo, że nie wystarczył do podtrzymania energii kamery podczas nagłego odcięcia prądu. Nijak to nie tłumaczy tego, że wcześniej jak odpinałem kabelek a nie przekręcałem stacyjkę wielokrotnie kamera nie padła. Tego wytłumaczyć nie umiem. Ale działa teraz dobrze. Przetestowałem kilkadziesiąt razy i jest OK.
grysley
Nowicjusz

0

23 Cze 2023, 08:55

Nie wiem jaki model kamerki Viofo posiadasz ale z tego co wyczytałem kamerki Viofo nie posiadają akumulatorka tylko kondensator .To on podtrzymuje przez kilka sekund pracę kamerki po odłączeniu zasilania.Kondensator musi się jednak naładować przez określony czas ale ma nad akumulatorkiem tę przewagę ,że w czasie zimy kondensator nie ulega uszkodzeniu w przeciwieństwie do akumulatorków w innych kamerkach. Moja kamerka zasilana akumulatorkiem padła po 2 zimach po prostu akumulatorek zamarzł w temp.-17*C. :no: Wymiana akumulatorka też nic nie dała bo po wymianie mróz znowu go uszkodził. :no: Sam miałem ochotę kupić taką kamerkę Viofo :yes: właśnie zasilaną kondensatorem ale zniechęcił mnie uchwyt mocujący na taśmę klejącą.
https://www.viofo.pl/oferta/kamera-samo ... -A119-G-V3
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018
0

23 Cze 2023, 11:44

Acer66 napisał(a):zniechęcił mnie uchwyt mocujący na taśmę klejącą
No ale kamerę z uchwytu zdejmujesz szybko jak potrzebujesz i moim zdaniem to lepsze rozwiązanie niż przyssawka do szyby.

Dokładnie Viofo stosuje kondensatory w kamerkach. Biorąc pod uwagę wszystkie zalety i wady zarówno baterii jak i kondensatorów to jednak lepiej wypadają te drugie czyli kondensatory. Po prostu mają więcej plusów.
Rokiko
Forumowicz VIP

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia automatyczna Multitronic - opis, awarie
    Skrzynia Multitronic to bezstopniowa, automatyczna przekładnia stosowana w samochodach marki Audi z napędem przednim i silnikiem umieszczonym wzdłużnie. Produkowano je do 2016 roku. Do dziś możemy je spotkać w modelach A4, ...

23 Cze 2023, 12:28

Cały problem polegał na tym że podłączenie zasilania do kamerki było podłączone nie do uchwytu tylko właśnie z boku kamerki.Przyssawka z uchwytem pozostawała na szybie.Jak chciałem zdjąć kamerkę to każdorazowo musiałem wypinać przewód zasilający kamerkę.Najpierw wysunięcie kamerki z uchwytu potem wypięcie przewodu trochę to było uciążliwe wiec pozostawała podłączona w uchwycie.Latem było OK ale w zimie mróz zjadł akumulatorek.Kupiłem na wiosnę nowy akumulatorek i po zimie problem z akumulatorkiem wrócił.Na razie temat odpuściłem
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018
0

23 Cze 2023, 12:39

Acer66 napisał(a):Cały problem polegał na tym że podłączenie zasilania do kamerki było podłączone nie do uchwytu tylko właśnie z boku kamerki
No to taka lipa trochę bo jak potrzebujesz szybko ją zabrać i robisz to często to takie wpinanie i wypinanie kabla może stać się uciążliwe.

@grysley Jaki masz dokładnie model tej kamerki Viofo?
Rokiko
Forumowicz VIP

0

23 Cze 2023, 13:42

W mojej kamerce VIOFO G1WH jest akumulator. Wiem, bo sam go wymieniałem jak poprzedni padł;) Kamerka jest absolutnie świetna. Działa u mnie już wiele lat i ma doskonałą jakość jak na tak wiekowy i dość tani rejestrator. I potwierdzam po kilku dniach to co napisałem wcześniej. Wszystko działa poprawnie. Wszystko też wskazuje, że po kilku dniach pracy, akumulator odzyskał po naładowaniu wydajność, bo kamerka nie wyłącza się już natychmiast, ale tak jak wcześniej przejmuje jej działanie aku i po chwili wyłącza się stabilnie.
grysley
Nowicjusz

0

26 Cze 2023, 09:00

grysley napisał(a):W mojej kamerce VIOFO G1WH jest akumulator. Wiem, bo sam go wymieniałem jak poprzedni padł;)
Ok, czyli skoro jest akumulator być może był głęboko rozładowany i dlatego nie mógł wstać podczas ładowania. Być może potrzebował jakiejś dłuższej trasy / czasu kiedy była kamerka zasilana.
Rokiko
Forumowicz VIP

1

27 Cze 2023, 09:25

Rokiko napisał(a):może był głęboko rozładowany

Tak, dokładnie. Moim zdaniem temat do zamknięcia (choć nie wiem czy tu na forum się je zamyka). Dziękuję za wsparcie.
grysley
Nowicjusz

0