Kia Sportage vs Nissan Qashqai? SUV do 160 tyś.

10 Sty 2025, 21:08

Witam
Przymierzam się do kupna auta w granicach 160-170 tyś. Po jazdach próbnych najbardziej podobają mi się dwa auta:
Kia Sportage 2025/25 1.6 HEV 210KM (Anniversary) oraz Nissan Qashqai 1.3 mHEV 158KM Tekna. Potrzebuję SUVa zarówno do miasta jak i w trasy (codziennie miasto oraz raz w tygodniu trasa ok. 300-400km). Oba samochody są dla mnie komfortowe i bardzo dobrze mi się nimi jeździ.
Który z tych aut wybrać?

Nissan Qashqai według mnie jest trochę lepiej wykończony oraz przyjemniejszy dla oka.
Natomiast KIA jest większa i mniej pali w mieście, ale w trasie już więcej.
Najbardziej jednak zależy mi na niezawodności. Mimo, że oba auta będą na gwarancji (Nissan 5 lat, Kia daje 3 lata, ale na silnik i skrzynię 7 lat) to chciałbym odwiedzać serwis jak najrzadziej. Może polecają Państwo innego SUVa? Jeździłem Skodą Kodiaq (nowszy model), VW Tiguan (też nowszy model), Toyotą Corolla Cross oraz Peugeotem 3008.
padzusiek
Nowicjusz

11 Sty 2025, 17:41

padzusiek napisał(a):chciałbym odwiedzać serwis jak najrzadziej
Tu najlepiej wypadnie Corolla Cross która jeździłeś jak wspomniałeś.

Patrząc na te dwa które już porównujesz którymi najlepiej Ci się jeździło to ja bym odpuścił rozwiązanie mHEV bo to takie udoskonalone start&stop, uważam że typowa hybryda będzie dużo lepszym rozwiązaniem. W Sportage masz całkiem nieźle rozwiązanie i mając Qashqai i Sportage w pełnej hybrydzie skłaniał bym się ku temu drugiemu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Sty 2025, 19:25

Z tą niezawodnością Tojki to tez coś się złego chyba zaczyna dziać :/. A przynajmniej z Yaris Cross. W rodzinie mam przypadek, że ostatnio nawet laweta była.
Co do porównania to kolega ma rację. Jak już to możesz QQ ale epower zobaczyć, czyli także pełną hybrydę.
poziom
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Auto: Subaru Forester SG, Suzuki SX4

12 Sty 2025, 19:50

poziom napisał(a):tą niezawodnością Tojki to tez coś się złego chyba zaczyna dziać . A przynajmniej z Yaris Cross.

Pokłosie aferki akumulatorowej :mrgreen:
Ale nic Toyota głupkowato trzyma się swojego.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Sty 2025, 20:50

Niestety nie ma dostępnych w tych cenach QQ e-power za bardzo :/
padzusiek
Nowicjusz

12 Sty 2025, 23:44

Kolega ma Sportage z 2024 roku i serwis odwiedzał "dodatkowo" nieraz... Tu klameczki szwankują i były wymieniane na gwarancji, tu czujniki ciśnienia w oponach, tu GPF zatkany po kilku tysiącach kilometrów, tu multimedia wymagały hard resetu. To już chyba nie ta sama Kia co kiedyś. Albo On ma takiego pecha.
Może faktycznie lepiej wziąć Corollę Cross i wymienić sobie ten akumulator we własnym zakresie (da się nie tracąc gwarancji?) Nie wiem. O aferach lawetowych w Yaris Cross też słyszałem.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rekordowy rok w czeskich fabrykach Skody
    W 2019 roku ŠKODA po raz pierwszy w historii wyprodukowała ponad 900 tys. pojazdów w swoich fabrykach w Mladá Boleslav i Kvasinach. Wysoki wynik jest zasługą wzrostu produkcji o 2,25 proc. w porównaniu ...

12 Sty 2025, 23:56

Z tego co słyszałem to GPF zapycha się przy zwykły silniku bez hybrydy.
padzusiek
Nowicjusz

Wczoraj, 09:55

hoderi145 napisał(a):O aferach lawetowych w Yaris Cross też słyszałem

ASO powiedzą że o niczym nie wiemy a ich mierniczki zawsze pokazują że Aku jest ok.
padzusiek napisał(a):tego co słyszałem to GPF zapycha się przy zwykły silniku bez hybrydy.

Nie słyszałem o zapychaniu gpf w benzynie/h ale obwinia się go za zwiększone dolewanie paliwa do oleju silnikowego przy bardzo krótkich odcinkach jazdy. Na tą chwilę jeszcze nie udowodniono że komuś padł silnik ale na wszelki wypadek trzeba przegonić auto, tym bardziej że ekologia mocno nakazuje zamiast oleju silnikowego lać wodę.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

Wczoraj, 13:04

padzusiek napisał(a):Niestety nie ma dostępnych w tych cenach QQ e-power za bardzo :/

Yy, z tego co widzę na otomoto od 140 tys startują nowe z salonu.
I wiem, bo się przymierzałem ale jednak nie moje progi finansowe, że mają raty 0 w układzie 50/ i reszta na 2 lub 3 lata rozłożone.
poziom
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Auto: Subaru Forester SG, Suzuki SX4