Auto kompaktowe w przedziale 35-40k (maks) pod LPG.

08 Maj 2025, 15:43

Witam,będę niedługo kupował samochód i wiem na pewno że chce kompakta w przedziale 35-40tysiecy mniej więcej.Mam mętlik w głowie gdyż rozważam Hyundai i30 gen 2,Kia ceed gen 2,Opla Astrę J lub golfa 6.Warunek konieczny to silnik dobrze współpracujący z gazem(kupie z lpg lub od razu montaz po zakupie)samochód ma dość nowocześnie wyglądać w tym przedziale cenowym,ma być trwały i niezawodny i wiek 8-10 lat.Co do miesięcznego przebiegu to będę robił jakieś 1000 km miesięcznie +/- głównie jazda po miescie,czasami wypad na wycieczkę na trasę.Co do mocy silnika to nie musi być demon szybkości ale też nie kosiarka żeby przy wyprzedzaniu był problem 100-105 km minimum.podobaja mi się hyundai i30 lub kia ceed ale gdzieś z tyłu głowy jest ze koreanczyk i ludzie z którymi na żywo mam kontakt mówią żebym kupil Niemca bo koreanskie słaba blacha i mniej trwałe itp Nie chce kierować się uorzedzaniami ale chciałbym rzetelnej opinii na temat samochód Hyundai czy Kia.Jest szansa wgl kupić 9-10 latka w dobrym stanie i cieszyć się jazdą bez ciągłych wizyt u mechanika jak to jest z tymi autami ? A Może jeszcze co innego polecicie z kompaktow?
Ostatnio edytowany przez mike, 08 Maj 2025, 17:44, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Temat przeniesiony w odpowiednie miejsce. Zwracaj większą uwagę gdzie zakładasz wątki
aptyp96
Obserwowany

09 Maj 2025, 19:49

aptyp96 napisał(a):le gdzieś z tyłu głowy jest ze koreanczyk i ludzie z którymi na żywo mam kontakt mówią żebym kupil Niemca bo koreanskie słaba blacha i mniej trwałe itp

pierdzielenie głupot

aptyp96 napisał(a): hyundai i30 lub kia ceed

Nooo dobra tylko chcesz lpg a w ceed założysz je w opłacalny sposób wyłącznie do 1.4/100 więc będzie zamulacz. W i30 masz ten sam 1.4 i dodatkowo 1.6/120 który byłby najlepszy ale na rynku jest ich bardzo mało.

Rozważyłbym poważnie tipo 1.4 tjet. Kupisz świeże auto, sprawdzona konstrukcja, lpg przyjmie bez problemu a dodatkowo przyjemnie jedzie
np. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/fiat-tipo-fiat-tipo-1-4-t-jet-16v-lounge-ID6HlteF.html
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q8 e-tron edition Dakar
    Zainspirowany najważniejszym rajdem pustynnym na świecie, Audi Q8 e-tron edition Dakar wyróżnia się swoją unikalną stylistyką i wyjątkowymi funkcjonalnościami. Zewnętrzny design tej specjalnej edycji przyciąga uwagę ...
    Jakie samochody mają 6 biegów w benzynie i manualu?
    Jakie samochody mają 6 biegową skrzynię w benzynie? Skrzynia biegów musi być manualna (6 biegów do przodu + wsteczny). Możemy wziąć pod uwagę wszystkie auta, ale generalnie chodzi tu o wszystkie samochody.