Kontrolka akumulatora w megane I dti 1.9

06 Mar 2016, 13:06

Witam. Problem jest następujący: Zaświeciła się kontrolka akumulatora + stop (wczesniej nie mialem takiego problemu) auto normalnie odpala i jeździ, sprawdziłem akumulator jest naładowany na full( w sumie ma lekko ponad rok) jedyny mankament ti taki, ze wycieraczki słabo "chodzą" nawet na najszybszym ustawieniu nie wiem czy to ma wpływ. I jeszcze jedno.... Od jakiegoś czasu mialem tzw. Choinkę na pulpicie bo okazało się ze kabel masy się urwał ( ale juz to zrobiłem) czy to alternator? Jesli tak jak to sprawdzić? P.s od dłuższego czasu auto jeździ mało i krótko
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

06 Mar 2016, 13:08

defens napisał(a):sprawdziłem akumulator jest naładowany na full

A jak go sprawdziłeś?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2016, 13:36

Nabylem droga kupna taki " przyrząd miernik" do sprawdzania akumulatorów i prądnic (co prawda z lidla, ale pokazuje Full)
defens
Początkujący

06 Mar 2016, 13:39

Wszystko fajnie - tylko to "full" to znaczy ile?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Mar 2016, 15:04

Wg tego urządzenia to jest 12,6 V.a czy zmierzyć miernikiem?
Edit:
Zmierzyłem miernikiem i na wyłączonym silniku ma 12,27V a na włączonym 12,20V czyli pewnie akumulator?
defens
Początkujący

06 Mar 2016, 20:57

defens napisał(a):Wg tego urządzenia to jest 12,6 V.a czy zmierzyć miernikiem?

Jakiego urządzenia :?: Nie możesz normalnie pisać, tylko musisz pisać zagadkami? W ten sposób możemy sobie pisać nawet miesiąc...
defens napisał(a):Zmierzyłem miernikiem i na wyłączonym silniku ma 12,27V a na włączonym 12,20V czyli pewnie akumulator?

Kontunuując pisanie w pytania i odpowiedzi, to czy zapoznałeś sie z instrukcją swojego samochodu i czy sprawdziłeś, co oznacza ta czerowna kontrolka akumulatora, jak się świeci podczas pracy silnika?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT - komfort i sportowe osiągi - lista TOP 5
    Sportowe dwudrzwiowe coupe klasy premium to segment, który nie poddaje się chwilowej modzie. Samochody te od lat zapewniają użytkownikowi nie tylko sportowe osiągi, ale również komfortowe warunki podróży. ...

06 Mar 2016, 21:48

Sorka za te zagadki, ale problem z tym autem jest juz irytujący ( tak na marginesie) akumulator sprawdziłem urządzeniem do pomiaru akumulatorów i prądnic ( taki prosty przyrząd z 3 diodami) wracając do tematu czy problem tkwi w alternatorze? P.s zauważyłem jeszcze jeden szczegół- zawsze przy przekręceniu kluczyka bylo słychać przez ok.10 sekund charakterystyczny dźwięk "płynięcia prądu" ( trudne do opisania) teraz tego nie ma, wszystko kabelki, przewody dochodzące do alternatora sprawdziłem i nie są poluzowane itp. Z góry dziękuję za podpowiedz
defens
Początkujący

07 Mar 2016, 16:40

defens napisał(a):akumulator sprawdziłem urządzeniem do pomiaru akumulatorów i prądnic ( taki prosty przyrząd z 3 diodami)
Weż to wyrzuć , byle daleko abyś tego nie znalazł .
defens napisał(a):Zmierzyłem miernikiem i na wyłączonym silniku ma 12,27V a na włączonym 12,20V czyli pewnie akumulator?
Jedyny słuszny i wiarygodny pomiar. Wynika z niego że nie masz ładowania. Do sprawdzenia alternator.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2016, 18:08

No i po oględzinach i wstępna diagnoza to alternator ( tak jak Bonifacy pisał;)) jutro się okaże u elektryka co dokladnie się stało.
Dzięki
defens
Początkujący

08 Mar 2016, 21:35

Gdybyś nie pisał zagadkami, to już dawno byś wiedział, że to alternator. A gdybyś przeczytał instrukcję obsługi swojego samochodu, to nawet na forum byś pisać nie musiał, bo od razu znałbyś problem.
W altku zapewne albo diody albo szczotki. Dobrze by było, jakby mechanik/elektryk zrobił regenerację tego alternatora, by ci dłużej posłużył.
A jeszcze wcześniej, przed oddaniem auta w ręce mechanika, warto było zajrzeć do alternatora, czy czasem przewód od kontrolki akumulatora nie wypadł z zacisku. No ale teraz to już zapóźno.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Mar 2016, 14:24

Kabelek od akumulatora (w alternatorze)byl nie tknięty bo sprawdzałem. Alternator po regeneracji.dzięki za porady
defens
Początkujący