Korozja w 2 letnim Volkswagenie!

05 Maj 2017, 21:15

Witam mam uciążliwy problem. W 2014 roku postanowiłam wymienić samochód. Zamówiłam w salonie Volkswagena UP-a. Auto odebrałam w styczniu 2015 roku. Pierwszy rok użytkowania minął bez żadnych przygód ale po zimie 15/16 ku mojemu zdziwieniu auto zostało zaatakowane przez korozję która pojawiła się w górnej części klapy bagażnika i w dolnej części drzwi od strony pasażera. W maju 2016 roku rdza została usunięta w ASO w ramach gwarancji, byłam pewna że to koniec niespodzianek, niestety nie! Po tegorocznej zimie problem powrócił i to na tych samych elementach co wcześniej z tym że teraz rdza atakuje środkową części klapy bagażnika a w drzwiach okolice klamki. Co może być tego przyczyną w zaledwie dwu-letnim aucie? Jak skutecznie usunąć problem? Jestem zdenerwowana i zdziwiona bo coś takiego nie zdarzyło mi się nawet w Matizie po 4 latach użytkowania. Dodam że auto jest garażowane i zadbane.
Z góry dziękuje za odpowiedzi!
Agnieszka
agabrt
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 10 1996
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Up
Silnik: 1.0 MPI 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

05 Maj 2017, 23:36

Kiedyś byłem kierowca i wozilem części samochodowe po Europie. Pewnego razu ujrzałem na pewnej fabryce jak są przechowywane części. Gołe blachy (szkielety auta) leżą sobie pod wiatą jedynie z zadaszeniem, śnieg i deszcz na to sypie i jeszcze auto nie jest zrobione a już rdzewieje. Także co do Twojego problemu radzilbym Ci męczyć dalej serwis. Albo starać się o wymianę auta. Zawsze można nagłośnić sprawę w razie komplikacji oni mocno są na to uczuleni bo w końcu to dla nich utrata renomy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Maj 2017, 18:18

agabrt napisał(a):Co może być tego przyczyną w zaledwie dwu-letnim aucie? Jak skutecznie usunąć problem?
Musisz męczyć serwis dopóki masz gwarancję a najlepiej tak jak pisze @Kao starać się o wymianę auta. Jeżeli rdza jest tylko na klapie to poproś żeby ja wymienili a nie tylko usuwali nowopowstałe wykwity.

Dzisiejsze samochody nie są już tak trwałe jak kiedyś, nawet nie maja potrzebnego zabezpieczenia :-[ producent musi zarabiać na częściach i na coraz to nowszych modelach więc stare nie mogą być tak trwałe jak kiedyś.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999