Kto w takiej sytuacji ma pierwszeństwo

05 Maj 2022, 16:06

Witam jak wygląda kwestia pierwszeństwa w takiej sytuacji. Jest chodnik i jest wyzjad z ulicy podporządkowanej. Jeśli pieszy idzie sobie stałym tempem po chodniku i auto również powoli zbliża się do skrzyżowania to w takiej sytuacji pieszy czy kierowca ma ustąpić?

Bo ja właśnie byłem w takiej sytuacji z kierowcą spotkałem sie na środku jezdni on normalnie wyhamował bez żadnych pisków ale potem z ryjem do mnie że gdzie ja widzę tutaj przejście dla pieszych.

Nie wiem, może kierowca miał mi za złe że musiał sie zatrzymać ale przecież i tak ma znak stopu który mu to nakazuje więc bez znaczenia czy bym przechodził czy nie prędkości musiałby zredukować do zera. Zaznaczę jeszcze ze ja nie wbiegłem nie ulicę tylko stałym tempem spacerowałem chodnikiem tak samo jak kierowca zwykłym tempem zbliżał się do skrzyżowania.

Zdjęcie w załączniku tego miejsca, ja wychodziłem od strony chodnika gdzie jest znak stopu.
Lollek97
Nowicjusz

05 Maj 2022, 18:20

Jeśli przechodzisz poza przejściem dla pieszych, to musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdom. Znak STOP nie ma zastosowania do rozstrzygania tej sytuacji.

Art. 13. pord
3. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych (...) Pieszy jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdom i do przeciwległej krawędzi jezdni iść drogą najkrótszą, prostopadle do osi jezdni.
Rozp. w sprawie znaków i sygnałów drogowych
§ 21
1. Znak B-20 "stop" oznacza: 1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem, 2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.
Gandhi
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

05 Maj 2022, 18:23

Argumentacja, iż kierowca i tak się musiał zatrzymać, jest chybiona. Znak STOP zmusza kierowcę do zatrzymania się w wyznaczonym miejscu (linia zatrzymania), więc swoim zachowaniem zmusiłeś go do dwukrotnego zatrzymania — przed Tobą i przed linią zatrzymania.
Gandhi
Nowicjusz

05 Maj 2022, 18:27

A to w tym przypadku nie działa Art. 26 pkt 2?

"Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża."
Lollek97
Nowicjusz

05 Maj 2022, 18:42

Nie działa, bo nie przechodziłeś przez drogę, na którą samochód wjeżdżał.
Gandhi
Nowicjusz

05 Maj 2022, 18:45

Czyli, gdyby kierowca z głównej drogi wjeżdżał na te boczna to w tedy ja bym już miał pierwszeństwo? Dobrze rozumiem?
Lollek97
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne hamowanie w warunkach zimowych
    Podczas zimowej pory roku, wielu kierowców doświadcza wydłużonej drogi hamowania na nawierzchniach pokrytych śniegiem lub oblodzonych. Czy jednak wszyscy zastanawiają się, co dokładnie wpływa na odległość, jaką pokonuje ...
    Chiny włączają hybrydy do programu elektromobilności
    Chiński rząd ogłosił, że uwzględni samochody hybrydowe w programie wspierania elektromobilności jako kolejną kategorię niskoemisyjnych aut. Nowe przepisy, które wejdą w życie w styczniu 2021 roku, mają na celu zwiększenie ...

06 Maj 2022, 00:04

A co do znaku stop tam nie ma wyznaczonej linii do zatrzymania się więc sytuacja która opisujesz w tamtym miejscu nie ma prawa zajść.
Lollek97
Nowicjusz

06 Maj 2022, 09:31

Tak wygląda znak P-12:
Zdjęcie
Dla Twojej wygody oznaczyłem na Twoim zdjęciu znak poziomy P-12, czyli
linię bezwzględnego zatrzymania-stop:
Zdjęcie
Kierowca ma obowiązek zatrzymać się w miejscu oznaczonym tą linią, niezależnie od tego, czy wcześniej zatrzymał się wskutek wymuszenia przez Ciebie pierwszeństwa.

Podstawa: § 21 pkt 2. rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych

Ponadto nawet gdyby nie było linii, albo nawet znaku stop, to kierowca ma się zatrzymać w takim miejscu, które da mu możliwość upewnienia się o możliwości bezpiecznego wjazdu, a nie w takim, do którego Ty go zmusisz.
Gandhi
Nowicjusz