Który lepszy do 15 tys.???

30 Maj 2011, 20:37

Witam
Zdecydowałem się napisać ten post i rozpocząć temat ponieważ, przejrzawszy większość podobnych tematów nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie...

Mianowicie mam 19 lat i tatko, powiedział mi że czas najwyższy abym miał swój samochód bo on dłużej nie będzie dawał swojego... Dał mi do dyspozycji kwotę 15 tys. max (plus do tego opłaty i jeżeli jak coś pierwsza wymiana podstawowych rzeczy). Z moją świnką skarbonką doszedłem do wniosku że opłaty i wymianę filtrow sam mogę sobie zasponsorwać, więc do dyspozycji mam równe 15 tys.

Tata proponuje mi abym wybrał Opla Astrę lub Vectrę, lecz mi te samochody po prostu się nie podobają (o gustach się nie dyskutuje). Koledzy trują o Golfach, które też mi się nie podobają, choć wszyscy oni mają rację co do argumentu że części do nich są łatwo dostępne i tanie...

Co do rodzaju napędu to ja raczej jestem za benzyną ponieważ nie robię jakichś mega długich tras, a przerażają mnie ceny części do takich silników, a trzeba się liczyć ze za te pieniądze samochód nie będzie pierwszej młodości i wizyty w warsztacie i wymiany będą się zdarzały. Do benzyny zawsze można wrzucić gaz i obniżyć koszty, ale to narazie nie chodzi mi po głowie...

Samochód chciałbym aby miał min. 110KM i od 2000 roku - podstawowe warunki
Od paru dni szukam, czytam i doszedłem do wniosku, że auta które mnie zainteresowały to:
-Ford Mondeo Mk3 1,8/125KM lub 2,0/145KM
-Nissan Primer P11/P12 1,8/115KM lub 2,0/140KM
-Honda Accord VI/VII 1,8/136KM v-tec
-Seat Toledo/Leon 1,8 20V/125KM lub 1,6 16V/105KM
(kolejność jest przypadkowa)

i tu prosiłbym was o rady, opinie, wskazówki i argumenty które świadczą że dany samochód nadaje się najlepiej lub abym wybił sobie go z głowy :grin: co do silników to wpisałem te które najbardziej odpowiadają mi danymi technicznymi i podobno nie są awaryjne, może wy macie też inne propozycje, czekam z niecierpliwością...
z tego co czytałem to każdy ma jakąś małą wadę (mondeo drzwi tylne podobno rdzewieją (brak ocynku), toledo słaba widoczność do tyłu przy cofaniu, accord jakieś gumki w zawieszeniu :wink: itp...)
samochód ma służyć do "wszystkiego"(jazda do miasta na zakupy-15km, krótka wycieczka z dziewczyną-80km, wyjazd na dyskotekę z kumplami-50km, wyjazd do babci-6km, wyjazd nad jeziorko-100km itp.)
krótko mówiąc: chodzi mi który byłby najlepszy do dynamicznej jazdy, do zagazowania i tani w eksploatacji
proszę o waszą pomoc...
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Seba07, 31 Maj 2011, 00:01, edytowano w sumie 1 raz
Seba07
Nowicjusz

Miejscowość: okolice KRA

30 Maj 2011, 22:28

accorda albo primere P11- za nia dasz z 10k i za 5 odpicujesz, alu i inne bajery, albo i nie. Auto świetnie sie prowadzi. wygodne bardzo. Accord nie wiem ale słyszałem dużo dobrych opini, no i sam mialem takiego kupowac ale zdecydowałem się na P11, p12 jest przydka xD
ADR_92
Nowicjusz

Miejscowość: Biskupiec

30 Maj 2011, 22:52

ADR_92, a jak z dostępem do części primery??? możesz podać jakieś koszty wizyt u mechanika?
Seba07
Nowicjusz

Miejscowość: okolice KRA