10 Mar 2012, 14:29
Witam.
Zdecydowanie punto!!!
Mimo że to fiat jeździ się tym całkiem dobrze, tanie części, mało pali. Za tą cenę kupisz dobre punto 1 w miarę zadbane. Audi i Ford w tej cenie wykończy cię kosztem napraw, chociaż może jakiś eskort 16v?
Jeżdżę na co dzień puntem 55 i nie nażekam mimo że jest z 98 roku ma tylko 115tyś., możesz znaleźć zadbane mechanicznie samochody, gorzej z blachami ale warto.
Trzyma się drogi i przyśpiesza sprawnie, w środku sporo miejsca dla dwóch osób z tyłu nie za ciekawie (mam wersję 3drzwiową), wsiadanie do tyłu ok, ford bije punto w tym punckie. Musisz nastawić się na coroczne wizyty u mechanika i przegląd zawieszenia z przodu (zawsze po zimie jest coś do wymiany, a to wachacze a to gałki, połączyłem to z wymianą oleju i wychodzi taniej jak się robi więcej rzeczy u jednego mechanika), niestetu zawieszenie ma bardzo delikatne jak to u włocha, trzeba uważać na dziury.
Auto godne polecenia i za 4 tyś znajdziesz fajną kupę blachy a którą jak będziesz dbał to bedzie ci dobrze służyć. Nie oszukujmy się Audi jest luksusem też za tą cenę ale do pierwszej wizyty u mechanika, po niej już nie ma się uśmiechu na tważy.
Mój punciak spala średnio 5-5,5 litra i nie miałem z nim większych problemów, przez sześć lat użytkowania wymieniłem tarcze i klocki hamulcowe, 2 razy wydech - sól na drogach, wachacze i elementy zawieszenia tak jak wcześniej pisałem, akumulator, sprzęgło, wentylator i zrobiłem remont podłogi i progów.
Lepiej kupić coś małego i ekonomicznego jak punto, jeżdzić nim do zajeżdzenia i oszczędzać kasę na coś z lepszej półki.
Polecam
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.