Który samachód wybrać

10 Mar 2012, 13:52

Nie dawno zrobiłem prawo jazdy i teraz myślę nad autem mam kilka sugestii ale nie wiem które wybrać
Myślałem o samochodzie do 4000zł
W gre wchodzą
-audi 80
-ford sierra
-fiat punto
proszę o rade
aff4
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2012

10 Mar 2012, 14:29

Witam.
Zdecydowanie punto!!!
Mimo że to fiat jeździ się tym całkiem dobrze, tanie części, mało pali. Za tą cenę kupisz dobre punto 1 w miarę zadbane. Audi i Ford w tej cenie wykończy cię kosztem napraw, chociaż może jakiś eskort 16v?
Jeżdżę na co dzień puntem 55 i nie nażekam mimo że jest z 98 roku ma tylko 115tyś., możesz znaleźć zadbane mechanicznie samochody, gorzej z blachami ale warto.
Trzyma się drogi i przyśpiesza sprawnie, w środku sporo miejsca dla dwóch osób z tyłu nie za ciekawie (mam wersję 3drzwiową), wsiadanie do tyłu ok, ford bije punto w tym punckie. Musisz nastawić się na coroczne wizyty u mechanika i przegląd zawieszenia z przodu (zawsze po zimie jest coś do wymiany, a to wachacze a to gałki, połączyłem to z wymianą oleju i wychodzi taniej jak się robi więcej rzeczy u jednego mechanika), niestetu zawieszenie ma bardzo delikatne jak to u włocha, trzeba uważać na dziury.
Auto godne polecenia i za 4 tyś znajdziesz fajną kupę blachy a którą jak będziesz dbał to bedzie ci dobrze służyć. Nie oszukujmy się Audi jest luksusem też za tą cenę ale do pierwszej wizyty u mechanika, po niej już nie ma się uśmiechu na tważy.
Mój punciak spala średnio 5-5,5 litra i nie miałem z nim większych problemów, przez sześć lat użytkowania wymieniłem tarcze i klocki hamulcowe, 2 razy wydech - sól na drogach, wachacze i elementy zawieszenia tak jak wcześniej pisałem, akumulator, sprzęgło, wentylator i zrobiłem remont podłogi i progów.
Lepiej kupić coś małego i ekonomicznego jak punto, jeżdzić nim do zajeżdzenia i oszczędzać kasę na coś z lepszej półki.
Polecam
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

10 Mar 2012, 16:26

Słyszałem że do audi 80 jest dużo zamienników produkowanych przez Peugeota i innych
aff4
Nowicjusz

10 Mar 2012, 16:47

Jako że miałem do czynienia z Puntem 1.2 75KM i mam dalej do czynienia z Puntem 1.1 więc troche sie wypowiem.
Silnik 1.1 jest dobry do miasta ewentualnie w trasy ale góra w 2osoby,większa ilość osób to auto już nie będzie dynamiczne tylko mułowate (sprawdzone!Na pokładzie 5osob i ledwo ciągnął a o wyprzedzaniu już nie było mowy).
Drugie Punto 1.2 już całkiem dobrze sobie radzi,75KM wystarczy spokojnie w jakieś dalsze trasy,przy czym pali smiesznie mało (średnio 7l/100km,miasto 8-8.5l/100km).
Blachy są ocynkowane więc teoretycznie auto nie powinno gnić ale niestety można spotkać Punto które ma problemy z blachami,drugi minus to pękająca obudowa alternatora (szczególnie podczas wilgoci),kolejnym minusem są wycieki z silnika (standartowo uszczelka pod głowicą lub oring) no i tylne zawieszenie (szybko zuzywające sie tylne wahacze jak i poduszki).
Podsumowując usterki są jakie są ale jak trafisz na zadbany egzemplarz to spokojnie nim troche czasu pojeżdzisz a nawet jeśli coś sie bedzie działo to części są śmiesznie tanie i każdy mechanik Ci to zrobi,kolega własnie takim Puntem przejeżdził 1.5roku (w tym czasie zrobił około 22tys.km) i praktycznie bez większej awarii,fakt że wymieniał pare części ale to były groszowe sprawy.
Tak więc jesli masz jakieś pytania odnosnie Punto to pytaj.

A od siebie auto które moge również polecić to Daewoo Lanos,fakt że za te pieniądze idealny nie będzie ale do lekkich poprawek znajdziesz spokojnie.
Niektóre części pasują od Astry I,blacha ocynkowana więc napewno nie gnije,silniki dobrze znoszą lpg (szczególnie 1.5 8V 86KM),auto przestronne no i ogólnie godne polecenia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Mar 2012, 17:31

obowiązkowo w samochodzie w którym chce kupić musi być lpg. związku z tym chce się zapytać czy wszyscy są zgodni z tym ze fiat punto 1.1 czy 1.2 (74KM) pali mniej niż 10l/100km?
aff4
Nowicjusz

10 Mar 2012, 18:00

1.1 w gazie to dopiero będzie muł.
Tak,10l nawet nie łyknie,max 9l lpg po mieście.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

11 Mar 2012, 10:34

słyszałem że za 4k zł można by kupić seata ibize , myślicie że warto?
aff4
Nowicjusz

11 Mar 2012, 12:42

Można kupi ale mocno wyeksploatowane i ze sporym przebiegiem - w tej cenie zdecydowanie punto.
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

11 Mar 2012, 14:15

Czy ja wiem,jeden z userów od nas z forum 126p kupił jakiś czas temu Ibize 1.9D z 94roku,dał za nią własnie całe 4000zł i auto technicznie dobre.
Zdjęcie
Barol
Awatar użytkownika

11 Mar 2012, 14:26

Chora cena.
Kumpel kupił Izę 94 za niecałe 3tysię 3 lata temu i jeździ nią nadal.
Ale fakt faktem, Punto jest lepsze niż Ibiza.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

11 Mar 2012, 14:31

Czy ja wiem czy chora cena,auto tak jak pisałem technicznie dobre i zadbane.
Barol
Awatar użytkownika

11 Mar 2012, 16:34

Ibiza ogólnie jest ok ale te starsze strasznie gniją.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

12 Mar 2012, 19:04

przeglądając oferty samochodowe zauważyłem Peugeot 206 w wersji Hatchback 3 drzwiowej co sądzicie?
aff4
Nowicjusz