Kupno Citroena Xantii 1,8 + lpg, 1997, 3600 zł

11 Cze 2012, 19:46

Witam,

Znalazłem Citroena Xantie 1,8 z sekwencją LPG Lovato. Auto ogólnie zadbane, silnik chodzi ładnie (nie sprawdzałem przedmuchów), jeżeli chodzi o zawieszenie to działa tylko przód (tył jest odłączony i utrzymuje się na jednym poziomie - nie jest nisko, jest średnio). Auto jest wyposażone w klimę natomiast nie działa kompresor (również odłączony). Płyn LHM był wymieniany na bieżąco, rozrząd przy 200 tyś (obecny przebieg 240 tyś). Sprzedawca (osoba prywatna) ma całą teczkę dokumentów wraz z fakturami za serwis.

W zestawie są:
- sezonowe opony letnie (obecnie stoi na zimowych)
- płyn LHM (cały)
- wycieraczki przednie Valeo
- filtr paliwa Bosch
- filtr oleju Bosch
- komplet świec Bosch

Po przejechaniu się nim nie stwierdziłem szarpania, sprzęgło też działa poprawnie.

Jutro stawiam na serwis. Pytanie: brać czy nie brać?

Gaz założony w 2003 roku. Jeżeli chodzi o zawieszenie (tył) i klimę to ich nie działanie mi nie przeszkadza (jakie będą koszta naprawy?).

Jeżeli nie Xantię to co innego proponujecie (benzyna lub benzyna-gaz, silnik najlepiej do 1,6, wyjątki do 1,8 , spory samochód, fajnie by było gdyby była klima no i tania eksploatacja).
snap171
Nowicjusz

12 Cze 2012, 04:00

Czyli w przyszłym roku czeka go wymiana butli albo nowa legalizacja.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Cze 2012, 08:23

Dobra - jak koszty za legalizację/wymianę się krztałtują?
I jak z tym tylnim zawieszeniem? Warto brać po mimo tej usterki?

Jak mogę sprawdzić czy gaz nie zniszczył już silnika?
snap171
Nowicjusz

12 Cze 2012, 08:55

11-letnia instalacja gazowa, jedz do gazownika na szczegolowa kontrole.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

12 Cze 2012, 13:57

Z tym zawieszeniem to zapytaj tutaj:
http://www.klub.citroen.triger.com.pl/
Ale wydaje mi się, że jeśli to będzie coś z tych rzeczy jak sfery itp. to będzie tania naprawa, ale trzeba sprawdzić jak z tymi całymi przewodami hydraulicznymi, dokładnie nie wiem jak to jest tam zbudowane, ale na tym forum się dowiesz.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992

12 Cze 2012, 14:07

Sytuacja wygląda następująco: byłem ze znajomym mechanikiem i on stwierdził co następuje:

- maglownica do wymiany
- zawieszenie tylne działa (jak się je dociąży do idzie do poziomu średniego) natomiast po przesunięciu dźwigni na podniesienie idzie tylko przód.
- bąble na progach, które świadczą o korozji

Także trochę lipa...
snap171
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auta do driftu za rozsądne pieniądze – które wybrać?
    Z czasem czy innymi kierowcami możemy ścigać się praktycznie każdym samochodem. Ale kiedy chodzi o drift, to bez napędu na tył i odpowiedniej mocy nawet nie ma co stawać na torze. Popularność jazdy bokiem w Polsce stale rośnie, ...

12 Cze 2012, 14:55

kowalsky jaka 11letnia?9letnia instalacja jak już.

Koszt wymiany maglownicy w Xantii to jakieś 300zł plus części.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2012, 15:02

Hmm. To by było rozsądne. Choć facet się zna i twierdzi że coś koło 1000 zł.
snap171
Nowicjusz

12 Cze 2012, 15:21

Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2012, 17:36

Ostatecznie można by wziąć.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

12 Cze 2012, 20:24

Ja bym wziął. Za tą kase ideałów nie ma a i tak w każde używane auto trzeba włożyć około tysiaka, jak nie opony to rozrząd albo hamulce. To, że gaz 9 letni o niczym nie świadczy, ja kupowałem w124 z silnikiem ktory ponoc nie cierpi gazu i jakos zajebiscie dzialal. 12 letnia instalacja 1 generacji ;)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

12 Cze 2012, 22:03

jak długo chcesz tym jezdzić ?
masz mechanika do hydrauliki ?
jak butla 9 lat pod spodem to bym myślał o nowej bo tą ruda napewno szarpneła a to koło 500zł,
reduktor w jakim stanie i wtryskiwacze ??? to też kosztuje ?
bo tam plastikowy kolektor i sekwencj musi być :!:
jak ruda za progi się wzieła i troche roboty/kasy/ a właściciel zaczął drutować to może...
poszukaj w lepszym stanie/drożej/ i załóż nową instalację... na raty :wink:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

13 Cze 2012, 13:58

Xantie jak nie ruszane złą ręką, to rdzy nie uświadczysz. Mam na podwórku na części właśnie taką, jedynie na tylnym błotniku przytarta, to rdza wylazła, a cała reszta budy ani grama ani bąbla.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Rok produkcji: 1992

14 Cze 2012, 11:37

wszystkie wady to starość i bolączki xantii. maglownice regenerowaną za 400zł kupisz, rdza jest wynikiem nie zabezpieczenia przez co woda i sól zrobiły swoje, a z tyłu do wyczyszczenia i prze regulowania korektor wysokości - ze starości. maglownica 400, korektor dzień twojej zabawy albo 120zł u mechanika(tyle mój bierze), progi radzę zrobić bo je trafi a zamienników nie ma i trzeba bedzie rzeźbić no chyba że już sie ich nie da uratować - jak da sie je uratować to baranek by wystarczył (z200zl), jak na to lakier to 400 a jak spawanie to do 1000 moze dojść. szukaj mechanika od hydro w swojej okolicy i niech sprawdzi hydro. jeśli ok to bym sie pokusił o to auto ale jeszcze mocno bym negocjował- z 400zł pasuje stargować przynajmniej na tą maglownice.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

14 Cze 2012, 14:07

maglownice regenerowaną za 400zł kupisz
tak ,
założenie też pare zł , regulacja zbiezności ok 100; jak nie bedzie luzów w zawieszeniu :evil:
czego przy aucie które nawinęło troche / bo z gazem taniej/ i było drutowane można się spodziewać :evil:
można tanio kupować auto starsze do roboty - jak nie bedziesz korzystał z usług fachowców :(

p.s. instalacja pisze z 2003 r , a jak zbiornik był wyprod. w 2002r to już do wymiany :mrgreen:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121