Kupno od obcokrajowca w Polsce

08 Wrz 2008, 21:01

Witam!
Niedługo wybieram się po zakup upatrzonego samochodu do Francji.
Chce nim przyjechać "na kołach" więc z tego co się dowiadywałem potrzebuje karty "W Export", takich tablic i ubezpieczenia międzynarodowego na 5 dni. (jeżeli się mylę to proszę poprawcie).

Okazało się jednak, że wyrobienie karty exportowej może potrwać kilka dni (Paryż) a ja nie będę mógł tyle czekać.
Zastanawiam się zatem czy nie prościej byłoby przyjechać tym samochodem do Polski na papierach właściciela (to mój znajomy), bez wyrejestrowania przez niego samochodu i dopiero tutaj w kraju dokonać "transakcji".
Czy coś takiego jest w ogóle możliwe? Czy właściciel będzie potrzebny w Polsce do podpisania jakiś dokumentów (umowę podpiszemy wcześniej) i czy będzie mógł na podstawie umowy i dowodu rejestracyjnego (który mu wyśle) wyrejestrować auto we Francji.
Pytanie również, czy jeśli odeśle mi skreślony dowód rej. i umowę to czy będę mógł bez przeszkód zarejestrować samochód w Polsce?

Pozdrawiam
Chappel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

10 Wrz 2008, 13:52

Wydaje mi się,że można zrobić tak jak kombinujesz,ale nie jestem tego pewien na 100%.A że nikt ci nie odpisuje na ten temat,to najlepiej będzie jak zadzwonisz bądz przejdziesz się do WK i tam się wszystkiego dowiesz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Wrz 2008, 21:24

W WK twierdzą, że nie będzie problemu więc myślę, że tak właśnie zrobię.
Chappel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...
    Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...