Kupno samochodu a rejestracja i OC

19 Paź 2017, 20:43

Właśnie jest tam mowa o pojazdach wycofanych z eksploatacji a samochód ciągle zarejestrowany do takich sie zalicza?
Chodzi mi o operację
Kupić, wymontować, oddać reszte na zlom i wyrejestrowac - to tez jest nielegalne?
matheo99
Nowicjusz

Auto: E46

19 Paź 2017, 21:19

matheo99 napisał(a):oddać reszte na zlom
Przed dalszymi rozważaniami z Twojej strony udaj się lub zadzwoń do uprawnionej stacji demontażu pojazdów. Nie na pierwszy lepszy skup złomu. Ty masz dostać stosowne zaświadczenie o utylizacji auta. Uprawnione firmy są zobligowane przepisami i ich interesuje czy auto jest kompletne i waży tyle ile ma ważyć
( w zaświadczeniu jest taka rubryka ) Zapytaj więc jak to będzie przy aucie niekompletnym.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

19 Paź 2017, 22:51

motoAlbercik
matheo99 napisał(a):Właśnie jest tam mowa o pojazdach wycofanych z eksploatacji

Także auta zarejestrowane możesz sobie rozbierać i składać i robić co Ci się tylko podoba bo jest to Twoja własność.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Paź 2017, 23:06

bonifacy napisał(a):Uprawnione firmy są zobligowane przepisami i ich interesuje czy auto jest kompletne

Tak tak to mam juz dogadane tylko interesuje mnie to jak to zrobic zeby nie nikt sie nie czepial bo co jak ktorys z sasiadow zadzwoni ze mam rozebrany samochod na placu?
Interesuje mnie to czy zarejestrowany jeszcze pojazd kwalifukuje sie pod tą karę dla "pojazdów wycofanych z eks."
matheo99
Nowicjusz

19 Paź 2017, 23:28

matheo99 napisał(a): interesuje mnie to jak to zrobic zeby nie nikt sie nie czepial bo co jak ktorys z sasiadow
Bez przesady :mrgreen: To Twoja sprawa .
bonifacy
Forumowicz VIP

20 Paź 2017, 14:04

Cały czas brak konkretów. A interesuje mnie tylko jedna rzecz - czy mogę zdemontować części z zarejestrowanego pojazdu i je sprzedać?

Sytuacja wygalda tak ze mam okazje kupic wlasnie owy samochod po wypadku zarejestrowany i oplacony przez sprzedajacego z przeznaczniem zostawienia paru czesci dla siebie a reszte sprzedać gdzieś na serwisach aukcyjnych.

I tu mam zagwozdke co do legalnosci tego bo wyczytalem ze za nielegalny demontaz pojazdu grozi kara od 10 do 300tyś lecz jest tam zapisane "pojazdu wycofanego z dalszej ekspoalacji" a pojazd zarejestrowany chyba sie do takich nie zalicza?

Chcę uniknąć odwiedzin policji czy ekologów bo wtedy co stoi buda auta obok masa czesci i jak sie z tego wytlumaczyc?
Chodzi mi o operacje kupic-rozebrac co chce-oddac na zlom-wyrejestrowac więc ja bym rozbierał pojazd jeszcze zarejestrowany. Czy tak można, czy jest to legalne i bez konsekwencji..?
matheo99
Nowicjusz

20 Paź 2017, 16:01

Ja już mówiłem że jestem pewny że spokojnie możesz go rozbierać, kolega bonifacy też potwierdził po części.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Paź 2017, 21:31

Ok. Demontować części możesz. A co zrobisz potem? Dopóki auto jest zarejestrowane, musisz płacić OC. Dobra - OC zakupionego samochodu, przeznaczonego do rozbiórki niech będzie ważne nawet do października 2018. Ale co potem? Jak wygląda sprawa zezłomowania pojazdu niekompletnego? A tylko zezłomowanie pozwoli ci ten samochód wyrejestrować, żeby nie płacić OC.
Więc co trzeba zrobić? Odpowiedż nasuwa się sama....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Paź 2017, 21:40

No tak jak już wspominalismy wcześniej trzeba udać się na jakąś kasację i się dogadać. Ode mnie kiedyś vectre po wypadku bez silnika i paru gratów zabrali bez problemu. Z tym że nic mi nie płacili ani ja też nie dopłacałem ale to były jeszcze czasy gdy dopłacano im za demontaż. Jak jest teraz trzeba się zorientować
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Paź 2017, 22:14

matheo99 napisał(a):Cały czas brak konkretów.
A jakie konkrety Chcesz ? Kupiłem do remontu , rozebrałem i mimo wszystkiego się przeliczyłem ze swoimi możliwościami . Remont okazał się nieopłacalny. Teraz to trzeba posprzątać. To wersja dla Twoich tych niedobrych sąsiadów :mrgreen: Kończmy ten temat.
bonifacy
Forumowicz VIP

21 Paź 2017, 11:16

Okej, dzięki wszystkim :D Z zezlomowanem nie mam problemu bo orientowalem sie dzwonilem i za 300zł mi zabiorą samą budę i wystawią papier kwestia była własnie tego czy mozna to demontowac ale skoro mozna. Bo przeciez dziwne byloby to gdybym nie mogl samochodu rozebrac zeby zrobic np przekladke do innej budy części. A kotś wie jak ze sprzedażą części uzywanych? Z tego co mi wiaodomo za uzywane nie placi sie zadnego podatku dochodowego?
matheo99
Nowicjusz

21 Paź 2017, 12:17

Żeby zapłacić podatek musiałbyś na te części wystawić fakturę lub paragon a żeby to zrobić musisz mieć działalność a skoro jej nie masz to chyba odpowiedz jest jasna
Kao
Moderator
Awatar użytkownika