Kupno samochodu od cioci z Niemiec

22 Maj 2013, 12:21

Witam
Prosiłbym o pomoc w nastepujacych sprawach:
1) Czy kupując od rodziny to muszę wyrabiac w Niemczech tymczasowy dowod i rejestracje? Chodzi tutaj o kwestie kosztów czy można ja ominąć i zwyczajnie spisac kupno sprzedaż i przyjechać autem do polski na normalnych tabulach i tutaj sprawy załatwić.
2) Jeżeli tak to jakie schody czekają mnie w Polsce? Czy nie będzie problemu po stronie ciotki, że nie odda tablic u siebie? Fakt jest taki, że drugim samochodem przyjedzie wujek i wystarczy, że jak będzie wracał do niemiec to zabierze rejestracje ze sobą - jeżeli będzie taka konieczność.
3) To słyszałem, że obywatel RP nie może w Niemczech jeździć autem na niemieckich tabulach - zwykłych nei wywozowych (może to ściema ale prosiłbym o info bo jakco to ja lub żona będzie jechać nim do Polski.
4) Czy jest coś takiego jak cennik samochodów urzędu celnego bym określił jak oni wyceniaja dana markę i model samochodu.
5) Jak wyglada zwolnienie samochodu od opłaty Vat w US. Słyszalem o jakimś wniosku od zwolnienie jezeli samochod jest z UE.
Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedź.
batoner
Nowicjusz

Auto: Mondeo 2.0

23 Maj 2013, 17:41

batoner napisał(a): że drugim samochodem przyjedzie wujek i wystarczy, że jak będzie wracał do niemiec to zabierze rejestracje ze sobą - jeżeli będzie taka konieczność.
Przy wyrejestrowaniu sam.w Niemczech TR muszą być zdane do ich WK...Oczywiscie ze mozesz przyjechac na tych TR ...
batoner napisał(a):4) Czy jest coś takiego jak cennik samochodów urzędu celnego bym określił jak oni wyceniaja dana markę i model samochodu
Oczywiscie ze tak...
batoner napisał(a):3) To słyszałem, że obywatel RP nie może w Niemczech jeździć autem na niemieckich tabulach
A jaki problem zeby tą sprawę załatwiła ciotka.. :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...