LPG - Niepewna sytuacja cen / Sens montażu

11 Lis 2016, 09:10

Witam. Panowie czy jest w najbliższym czasie sens montować instalacje LPG przy aktualnej sytuacji na rynku paliw? Chodzi o to, że gaz w ostatnim czasie bardzo podrożał. Jestem z Zielonej Góry i w ciągu 3-4 miesięcy gaz poszedł w górę 55 gr na litrze!! Na najtanszej stacji wczoraj widziałem cenę 2,00 zł/litr gazu. Nie wiem czy jest sens się pakować w montaż LPG bo z tego co się słyszy gaz ma kosztować nawet 3zł za litr. Wtedy tylko dieslem będzie można zaoszczędzić na dojazdach a robię w miesiącu sporo kilometrów. Co Wy myślicie o tej sytuacji? Ustabilizuje się czy jednak instalacja przestanie mieć sens? I czy warto teraz ryzykować i zakładać instalacje w aucie?
Krystian25
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 02 2010
Przebieg/rok: 36tys. km
Auto: Punto II
Silnik: 1200
Paliwo: Benzyna

11 Lis 2016, 12:12

A ja wczoraj widziałem LPG na BP i Orlenie za 1,95, a na Lukoil-u 1,89. Zależy jaka stacja i gdzie jest usytuowana. A najdroższy LPG widziałem na Schell-u za 2.05.
A czy opłaca się montowac LPG? Wszystko zależy od tego, ile km robisz w ciągu roku oraz jaki silnik w danym aucie będziesz miał i ile to auto będzie ci spalało. Mając takie info, będziesz mógł łatwo wyliczyć czy ci się opłaca montować LPG i jak długo będziesz spłacał instalację.
Co do Diesli - musisz wziąść też pod uwagę koszty eksploatacji. Nie będę się tu rozpisywał, ale sam zapewne zdajesz sobie sprawę w różnicy ceny między dwumasą, a sprzęgłem zwykłym w benzynie. Albo koszta eksploatacji silnika z katalizatorem, a DPF-em. Czasem do ceny ON musisz doliczyć cenę Ad-blue.
Sprawa jest dośc łatwa do wyboru :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Gru 2016, 17:33

U mnie pod Warszawą jest w cenie 2,20 - 2,34zł.

Masz u nas na forum kalkulator LPG który fajnie i realnie liczy czas zwrotu instalacji. Wpisz tam cenę gazu 3zł i obecne ceny benzyny. Sprawdź ile czasu będzie ci się zwracał koszt instalacji. Jak jeździsz sporo to przy takiej cenie też powinien szybko się zwrócić.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

12 Gru 2016, 20:54

Zdecydowanie się ustablilizuje. Jak żyję, tak słyszę takie obawy powracające jak bumerang. Dodam, że cena baryłki już rośnie... więc miejmy baczenie na relację pomiędzy ceną LPG a pb. oczywiście argumenty dot. samego montażu tj, jego zasadności, wymienił już wyżej moderator.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

24 Gru 2016, 09:00

Moim zdaniem proporcja będzie zachowana. Tak to ułoży rynek. Ja bym montował. Sam jeżdżę zagazowanymi autami od 13 lat i zawsze słyszałem ,że już się to zaraz nie będzie opłacać ,a jakoś zawsze się opłacało i to w każdym aucie o każdej pojemności. Jeśli ktoś robi 10 tys km w roku ,to zwykła sekwencja na pewno zwróci się przez 2 lata. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Circle K zawiesza działalność w Rosji
    Właściciel sieci stacji Circle K, kanadyjska firma Alimentation Couche-Tard Inc. (Couche-Tard), jedna z największych na świecie firm działających w obszarze handlu detalicznego, podjęła decyzję o zawieszaniu działalności ...