Małe zwinne , do 22.000

13 Sie 2011, 13:55

Witam . Poszukuję auta dla osoby , a mianowicie dla mojego Taty , w wieku 55 lat . Do tej pory jeździ Seicentem . Teraz poszukuje auta , tak jak w temacie , do +/- 22.000 . Autko ma być małe , zwinne i dość świeże . Najlepiej jakby miało 4 furtki . Z wyposażenia to mile byłaby widziana klimatyzacja .
Autem będę pokonywane bardzo krótkie "trasy" . Seicentem przez 11 lat Tata zrobił trochę ponad 80k km , dlatego myślę że benzyna będzie odpowiednim rozwiązaniem .
Moc silnika ma być wystarczają do sprawnego wyprzedzenia ciężarówki ;) .

Proszę Was o pomoc , nie wiem jakie auta mu zaproponować . On mówi o Toyocie Yaris , ale myślę że można mu jeszcze coś ciekawego zaproponować . Może Suzuki Swift ? I na tym moje pomysły się kończą , bo chyba na coś dość nowego typu Hyundai i20 nie ma co liczyć w tej cenie .
Jedynie jeszcze do głowy przychodzą mi auta takie jak Peugeot 207 , Renault Clio ... a może Fiat Grande Punto ? Za taką cenę może takie GP by się znalazło .

Czekam na propozycję , będę bardzo wdzięczny za każdą opinię .

Pozdrawiam .
Miloszek
Początkujący

Miejscowość: Łask

13 Sie 2011, 17:24

Z japończyków to możesz zaproponować jeszcze Honde Jazz i Nissana Note. Bardzo fajne, zwinne samochody idealne do miasta.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

14 Sie 2011, 09:50

no to może jednak Clio ,polecam też Xsare Picasso ,naprawdę fajne wygodne i co ważne praktyczne auto i ma sporo bajerów
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Sie 2011, 11:03

AUDI A3 1.6?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Auto starsze, ale wyposażone jest na prawdę dobrze. Małe, ale wygodne. Prowadzi się również całkiem sympatycznie no i siedzi się jak w samochodzie, a nie jak na stołku w Seicento.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

14 Sie 2011, 11:19

Może seat ibiza (link przykładowy) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
borek19
Początkujący

Miejscowość: z domu ;P

14 Sie 2011, 12:32

Audi A3 nie , raczej bym stawiał na świeżość samochodu , niż na wyposażenie i prestiż .
Seat Ibiza , muszę powiedzieć że ciekawa propozycja , na pewno zostanie wzięta pod uwagę ;) .
Miloszek
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Deska windsurfingowa na dachu
    Jak przewieźć deskę windsurfingową lub kajak? Sprzęt pływający jest szczególnie trudny do przewożenia. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie go na dachu i odpowiednie przymocowanie do belek mocujących. ...

15 Sie 2011, 10:01

Do 22 tyś kupisz Peugeota 207-mały,zwinny i ekonomiczny. Ewentualnie zastanowiłbym się też nad Clio i Oplem Corsa. Co o tym sądzisz?
Lokalizuj
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

17 Sie 2011, 12:26

Dobra jest dużo propozycji , fajnie . A teraz prosiłbym o poradę , które z tych wymienionych aut ,najlepiej spełniałoby wymagania postawione w 1 poście . Clio , Corsa , Ibiza , 207 , Jazz - które z tych ? Bo chyba na tych ostatecznie będę się skupiał w wyborze auta dla Taty . Jeszcze prosiłbym o opinię o Suzuki Swift . ;)

Dzięki za pozostałe komentarze , ale A3 nie wchodzi w grę , tak jak napisałem , bardziej liczy się świeżość auta , niż wyposażenie i prestiż . A o Xsare Picasso muszę spytać Taty , czy byłby chętny na takie "troche większe" auto , bo jeżeli to na prawdę dobry samochód . Na allegro zauważyłem że można taką Xsare mieć w miarę świeżą za takie pieniądze , i nie za dużym przebiegiem .

Odświeżam post . Poczytałem trochę , i dowiedziałem się że chyba najlepszym autem z w/w jest Honda Jazz , ma bdb opinie .
Co sądzicie o tym egzemplarzu ?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Miałbym dość blisko . Auto kupione w salonie w Polsce , wygląda dość pewnie .
Co o tej Hondzie sądzicie ?
Miloszek
Początkujący