Mały kompakt za ok. 20 000PLN dla rodziców

01 Paź 2012, 15:56

Witam,
liczę na waszą radę w związku z wyborem auta dla rodziców i brata. Głównie dojazdy do pracy (10km w jedną stronę), rzadziej trasa 200km w obie strony.

Kwota zakupu - około 20 000 PLN.

Wymagania:
1. Małe wymiary, ale ilość drzwi 4/5
2. Mała awaryjność, benzyna
3. Łatwość prowadzenia (szczególnie ze względu na mamę)
4. Dynamiczny silnik (min. 90KM - ze względu na brata i ojca)
5. Benzyniak
6. Rocznik minimum 2005

Zastanawiam się nad kilkoma modelami, biorę pod uwagę głównie japończyki ze względu na niską awaryjność i dosyć dynamiczne silniki przy jednocześnie niewielkich pojemnościach (co ma wpływ na spalanie). Oto kilka modeli:

1. Nissan Almera II (ten jest na 1 miejscu, ale szkoda, że juz nieprodukowany)
2. Suzuki Swift IV (ponoć kiepska skrzynia biegów, co może mieć wpływ na łatwość prowadzenia, dodatkowo kiepskiej jakości lakier)
3. Toyota Corolla IX (jak wyżej, skrzynia biegów ponoć kiepska, spalanie dużo za duże jak na silnik 1.4)
4. Mitsubishi Colt VI (słaba widoczność do przodu - raczej odpada ze względu na mamę)

Boję się, że skończy się na Hondzie Civic, ale tej unikam bo jest koszmarnie brzydka ;-) Poza tym jest chyba najdłuższa z wymienionych, co jest akurat wadą...

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
ryto
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

01 Paź 2012, 18:48

[link do oferty na Allegro wygasł] małe , fajne, miejskie auto w zupełności wystarczy.
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

01 Paź 2012, 21:31

Opel Astra H 1,8Pb Bardzo dobry i udany samochód
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Paź 2012, 09:51

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] może coś takiego :)
szo1111
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2007
Auto: audi 80 b4
Silnik: 2.0 E 115 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

02 Paź 2012, 14:09

Hmm, Opla nie brałem pod uwagę... Ale myślę, że silnik 1.8 to trochę za dużo. Czy silniki 1.4 oraz 1.6 również będą dobre? I jak z dynamiką przy tych silnikach w tym aucie? I jak z awaryjnością tych samochodów - słyszałem, że ople trafiają do mechaników częściej niż wymienione japończyki... Nie wiem tylko ile w tym prawdy...

Pozdrawiam.
ryto
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

02 Paź 2012, 20:48

Te auta są bardzo udane i nie spedzają dużo czasu u mechaników o dynamice w 1,4 nie za bardzo możesz pomyśleć ale 1,6 już lepiej
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik benzynowy 1.6 SIDI Turbo - Opel
    Ta nowoczesna czterocylindrowa jednostka benzynowa z bezpośrednim wtryskiem paliwa jest produkowana w dwóch konfiguracjach. Wersja Eco Turbo o mocy 125 kW/170 KM i maksymalnym momencie obrotowym 280 Nm została skonstruowana ...