Samochód dla rodziców ok 14 tyś.

09 Lut 2012, 20:26

Witam wszystkich forumowiczów :) Rodzice odwlekali kupno auto bardzo długo, najpierw miał być to jakiś Van ( Zafira , Picasso, Scenic) ale jednak zrezygnowali.

Ale do rzeczy, 14 tysięcy do wydania. Auto ma służyć do codziennej jazdy, i wypadów na wakacje. Roczny przebieg około 7 tyś. Max pojemności 1.4 (auto mało palące),benzyna. Rocznik 2001 wzwyż. Poprzednie auto było sedanem teraz szukają hatchback , wiadomo że auto będzie mniejsze, ale żeby nie było klaustrofobiczne. Oto ich Typy :

-Fiat Stilo 1.2 16V- fajne wyposażenie, małe spalanie, dużo pozytywnych opinii na temat tego autka.Bardzo mało samochodów na sprzedaż z tym silnikiem.

-Ford Fusion 1.4 Bp- Mało popularny silnik,słabe wyposażenia,ale w rankingu bezawaryjności plasuje się na wysokim miejscu. Mi się nie podoba zbytnio, ale rodzice mówią ,że fajnie się jeździ,bo siedzi się wyżej.

-Renault Megane II 1.4 16V- Dobry rocznik, super wyposażenie, dobre spalanie, tylko elektryka , elektronika francuzów ;/ boje się ,że duże koszty napraw.

-Honda Civic VII 1.4 16V- Z początków produkcji. Wiadomo Japończyk :) Dobre wyposażenie, dobra bezawaryjność, dobre silniki.

-Ibiza 1.2 lub 1.4 - mało wiem , bardzo fajny design, Hiszpański temperament , niemiecka technologia :P

Proszę doradźcie coś od siebie :) Dziękuje
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

09 Lut 2012, 20:41

Mam dla Ciebie coś droższego :/, ale także warte analizy, a dlaczego:
W rodzinie mam taką tylko że w DIzelku 5 lat! Rozrząd zrobiony 3 lata temu i nic się nie dzieje, tylko leją ON i śmigają.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wszyscy wiedzą że zbiegają się laski,gdy widzą śmigło na rancie maski.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GKW
Prawo jazdy: 06 05 2011
Auto: Toledo III

09 Lut 2012, 20:55

Dzięki ,za propozycje i szybką odpowiedź, ale :
-duże pojemności = duże spalanie
-za droga rodzice chcą ok 14 tys, bo wiadomo że coś trzeba wymienić, przerejestrować.
Jenczu
Początkujący

09 Lut 2012, 20:57

Ford fusion.Samochód naprawdę warty polecenia.Mało awaryjny,dobre blachy(nie rdzewieją jak w innych fordach).Minusy to wspomniane słabe wyposażenie i nie za wielki bagażnik.
Ja bym szukał czegoś z mocniejszymi silnikami np. 1.6,bo jest większy wybór np.
[link do oferty na Allegro wygasł]
A tak apropo to dużę poj. nie koniecznie = duże spalanie, ponieważ silnik z większą mocą nie męczy się tak jak mały.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

09 Lut 2012, 21:19

Środek nie za przyjemny ale da się zdzierżyć:

,,nie koniecznie = duże spalanie, ponieważ silnik z większą mocą nie męczy się tak jak mały" trafne spostrzeżenie

To będzie według mnie najrozsądniejsza opcja w tym przedziale cenowym.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Lut 2012, 21:52

Na waszym miejscu bym przemyślał jeszcze raz ten roczny przebieg 7tyś to strasznie mało, wychodzi 20km a taki wyjazd na wczasy wacha się w granicach 500-1000km i już jaka norma zawyżona.
To samo z tymi silnikami na przykładzie cc pojemności 700 a 900 nie dość że 700 jest odwrotnie proporcjonalne do ekonomi jak do pojemności to w dodatku rozpędzenie tego auta z pasażerami zajmuje wieczność a w wersji z sielnikiem 0,9 już sprawa wygląda o wiele lepiej.
Autka z silnikami 1.2 są dobre do miasta i stania w korku już jak się wyjedzie w trasę obładowany po brzegi to silnik aż wyje bo siły nie ma:)

Poleciłbym Ci mazde 323F III 1.6
Znajdziesz zadbany model nawet z końca produkcji auto nie duże za to pojemne.
Wyposażenie ma standardowe typu elektryczne szyby klima itp jak na rok 2003 przystało wykończenie na dobrym poziomie i mało awaryjne auto.
MotoOn92
Początkujący

Prawo jazdy: 16 12 1992
Auto: BMW e38 4.4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba robić okresowe przeglądy klimatyzacji?
    Przeglądy okresowe są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu i wykonywać powinno się je co pół roku lub min. raz w roku. Układ klimatyzacyjny jest napełniony określoną ilością czynnika chłodzącego (gazu), ...

10 Lut 2012, 11:46

Rodzice będą podróżować sami. A na wakacje nie potrzebują demona szybkości,teraz mieliśmy sedana z silnikiem 1.2 i im to nie przeszkadzało. Teraz chcą hatchbacka. Proszę polećcie , z tych które wymieniłem :) Nie chcą dużych pojemności bo im to nie jest potrzebne. Chcą do pojemności 1.4 :) Proszę o pomoc z tych które wymieniłem :D Dziękuje i pozdrawiam.
Jenczu
Początkujący

10 Lut 2012, 12:04

To z tych co mówisz to fusion
MotoOn92
Początkujący

Prawo jazdy: 16 12 1992
Auto: BMW e38 4.4

10 Lut 2012, 12:17

Mazda ma wszystko czego potrzebujesz.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Lut 2012, 12:33

Renault w wersji benzynowej z nienajbogatszym wyposażeniem, to auto dosyć bezawaryjne. Nie ma obaw o koszty napraw, bo ceny części zamiennych (wbrew pozorom to prosta konstrukcja), nie powalają. Błędem tych modeli były początkowe problemy z silnikami DCi (jak w Lagunie) spowodowane wymaganiami co do paliwa. A w średniej usterkowości nie bierze się pod uwagę rodzaju paliwa. Jedynym co mogło się często psuć, to karta kluczyk, jednak jeżeli miała się zepsuć to już to zrobiła i pewnie jest wymieniona. Reszta elektroniki nie jest awaryjna bo aż tak dużo w podstawowych wersjach jej nie ma. Duże prawdopodobieństwo kupna od pierwszego właściciela z polskiego salonu. Mam auto z tym silnikiem - 180 tyś km bez żadnej awarii, same eksploatacyjne.
Fusion, tak fajne auto, kiepskie silniki (wszelkie) pod względem komfortu używania, nie awaryjności. Bagażnik duży - po złożeniu siedzeń mieści europaletę (sprawdzone). Tanie zawieszenie - to w końcu Fiesta.
Focus I gen - w benzynie nic do zarzucenia, drogie zawieszenie. Dla dynamicznych.
Lancer - prawdziwie japońskie auto. W wersji 1,6 po prostu zapominasz o warsztatach, jednak ospałe.
323 - może się okazać za mała. Duża korozja, brak innych wad.
Almera - to samo co lancer, dostępna w być może wystarczającej wersji Hatchback. Wymieniasz na początku co potrzeba i zapominasz.
Civic - duże ryzyko kupna od "gniewnego" akurat tu jedynie drogie części, ale niezawodna.
Toyota - dobre brytyjskie lub francuskie auto (bo japonii z reguły nigdy nie widziało), jednak pomimo reklam i rankingów nic bardziej niezawodne niż inne naprawdę japońskie samochody a dużo za dużo za drogie.
Fiat Stilo - hmm, dla miłośników marki będzie OK.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

10 Lut 2012, 12:45

Stilo ma ta zaletę,że można kupić w dobrej wersji wyposażeniowej a spalanie jest przy tym bardzo ekonomiczne,więc jak najbardziej warto. Tanie części i powszechny dostęp do nich. Almera- wizualnie mi sie nie podoba,droższe części.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

10 Lut 2012, 12:51

Od siebie polecam Renault Thalia oraz Opel Astra II.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna

10 Lut 2012, 13:03

Coś w rodzaju Thali to chyba ci Rodzice mieli (mowa o sedanie 1,2), chyba że jakaś Albea to była :)
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

10 Lut 2012, 13:19

A sorry miał być hatchback :oops: to w takim razie może Megane?
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna

10 Lut 2012, 15:11

Dziękuje,że tak licznie odpisujecie na posty :) Szukaliśmy aut przez wakacje do teraz i te wymienione to ostateczny finał :) Rodzice mają Siene 1.2 :) Teraz chcą przyjemnego Hatchbacka (wyj.Fusion) .

Może postawie tak pytanie, który samochód z wymienionych( pierwszy post ) przeze mnie wybralibyście i dlaczego ??
Jenczu
Początkujący