Mandat za B-1 z tabliczką "nie dotyczy mieszkańców" - co robić?

01 Paź 2019, 11:35

Cześć,
dostałem pismo od Straży Miejskiej: "Na podstawie art. 54 p 6 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, wzywam pana do wyjaśnień w sprawie, w której jest pan obwiniony, że kierując pojazdem x nie zastosował się do znaku B-1 'zakaz ruchu w obu kierunkach' z tabliczką 'Nie dotyczy mieszkańców i służb miejskich".

Parkowałem tam, bo uznałem, że tabliczka nie precyzuje o jakich mieszkańców chodzi - Warszawy? Świata? Nie jestem bezdomnym. Btw. mieszkam w budynku obok; SM łazi po okolicy CAŁY CZAS i przez kilka miesięcy nie było problemów, dopóki nie trafił się nadgorliwy wojujący sąsiad.
Dodatkowo, mieszkańcy budynku przy którym jest parking, nie mają żadnych kart mieszkańca ani niczego co by ich identyfikowało.

Czy ktoś z Was mógłby mi pomóc, co mogę odpisać na powyższe wezwanie? Czym prawnym się "podeprzeć"?

Generalnie, absurdem wydaje mi się, że to ja mam udowadniać, że jestem "mieszkańcem" (cokolwiek to znaczy), a nie że SM powinna się upewnić i udowodnić, że nim nie jestem zanim zacznie straszyć ukaraniem (chcieli od razu mnie mandatować, ale nie przyjąłem).

Dziękuję Wam bardzo.
Hal9000
Początkujący

01 Paź 2019, 14:12

Hal9000 napisał(a): (chcieli od razu mnie mandatować, ale nie przyjąłem).

No i dobrze zrobiłeś. W taki razie sprawa trafi zapewne do sądu, a tu masz sprawę raczej wygraną. Tabliczka jest nieprecyzyjna. SM nie ma prawa wystawiać mandatów za wjazd z taką tabliczką. "Nie dotyczy mieszkańców". Ty jesteś mieszkańcem. Tyle, że np. innego miasta, nawet w innym kraju.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Paź 2019, 17:23

MotoAlbercik napisał(a): Ty jesteś mieszkańcem. Tyle, że np. innego miasta, nawet w innym kraju.

Nie jestem tego taki pewny. Taki znak w domyśle dotyczy mieszkańców danej ulicy, więc w sądzie może być różnie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

01 Paź 2019, 18:58

Każdy przepis prawa należy literalnie czytać ze zrozumieniem i w oparciu o komentarz w którym precyzyjnie jest napisane co ustawodawca miał na myśli pod poszczególnymi pojęciami. W systemie CEPiK SM dokonała stosownych sprawdzeń i na tej podstawie wystawiła Ci MK . Stworzenie strefy ograniczonego ruchu - z jednoczesnym zezwoleniem wjazdu do tej strefy podmiotów wskazanych na tabliczkach pod znakami - jest zgodne z prawem. Znak drogowy tworzy dla obywatela sytuację prawną określonego zachowania.Każdemu przepisowi towarzyszą inne wspomagające go rozporządzenia lub ustawy.Nie inaczej jest i w tym przypadku. Kłania się Ustawa o drogach publicznych,oraz rozporządzenie ministra infrastruktury z 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach. Rodzaje znaków drogowych i możliwych tabliczek dołączonych do tych znaków reguluje rozporządzenie ministrów infrastruktury i spraw wewnętrznych i administracji z 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych. Spółdzielnie Mieszkaniowe są jak najbardziej uprawnione do stanowienia znaków i opisów pod nimi na terenach przez siebie administrowanych. Tak więc twoje szanse na to że cokolwiek wskórasz są równe zeru. Znaków po prostu trzeba przestrzegać i to wszystko. Na twoim miejscu cieszyłbym się,że nie odholowano ci samochodu a jedynie wystawiono"powiastkę" ;-)
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

01 Paź 2019, 21:18

No nie zgodzę się z kolegą.
Tutaj , tutaj, a tutaj jest o wspomnianej strefie ograniczonego ruchu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2019, 21:59

Wywodów i dociekań w tej materii jest cała masa,tak samo jak sprzeczne w interpretacjach są wyroki.Sprawę znaku b1.podnosił także SN,który zauważył,że " nie stanowi wykroczenia z art. 92 § 1 k.w.
niepodporządkowanie się dyrektywie płynącej ze znaku drogowego
ustawionego przez podmiot nieuprawniony,bez zachowania owiązującej
procedury . Warunkiem odpowiedzialności za wykroczenie z
art. 92 § 1k.w. jest bowiem legalny charakter tego znaku"
Słowem "kluczem" dla poprawności oceny wykroczenia jest tu słowo "Legalny charakter tego znaku" To jest kluczowa kwestia czy znak drogowy B1 został ustawiony przez uprawniony organ i zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Oldtimer Show 2018 / relacja
    Klasycznie piękne oldtimery i youngtimery można było obejrzeć w majowy drugi weekend na V Targach Pojazdów Zabytkowych Oldtimer Warsaw Show 2018 które odbyły się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. To największe ...
    Hyundai i20 z instalacją LPG BRC Sequent 24.11
    Hyundai i20 z instalacją gazową utrzymuje 5-letnią potrójną gwarancję bez limitu kilometrów. Hyundai Motor Poland wprowadził do sprzedaży model i20 z instalacją LPG. Samochód z napędem na gaz dostępny ...

01 Paź 2019, 22:30

fiatcoupe napisał(a):Każdy przepis prawa należy literalnie czytać ze zrozumieniem i w oparciu o komentarz w którym precyzyjnie jest napisane co ustawodawca miał na myśli pod poszczególnymi pojęciami. W systemie CEPiK SM dokonała stosownych sprawdzeń i na tej podstawie wystawiła Ci MK .

No to właśnie gdyby czytać go literalnie, czyli dosłownie, niczego nie złamałem - jestem mieszkańcem.

Możesz przywołać komentarz o którym mówisz? Jest to gdziekolwiek precyzyjnie zdefiniowane? Bo w sumie nie podales nic konkretnego oprócz tego, że istnieją przepisy i można stawiać znaki.

To może ja podam coś konkretnego:
"3.1.2. Zakres obowiązywania i sposób umieszczania znaków:
Przykład znaku B-1 z tabliczką "Nie dotyczy oznakowanych pojazdów obsługi parku oraz służb komunalnych". Należy pamiętać iż zgodnie z pkt. 3.1.2. "Nie dopuszcza się stosowania sformułowań ogólnikowych, np. „Nie dotyczy ruchu lokalnego". Na drogach często można spotkać odstępstwa wyrażone tabliczkami "nie dotyczy dojazdu do posesji" lub "nie dotyczy mieszkańców". Wjazd za taki znak nie jest podstawą do interwencji przez odpowiednie służby jak Straż Miejska czy Policja. Zgodnie z SJP "posesja- wydzielony teren (...), stanowiący czyjąś własność", "mieszkaniec- osoba stale zamieszkująca jakiś teren, stale przebywająca w jakimś miejscu". Powyższe przykłady pokazują iż tak naprawdę przy użyciu tych dwóch zwrotów znak taki nie jest wiążący dla nikogo, a ponadto jest on sprzeczny z prawem, na co wielokrotnie wskazują orzeczenia NSA.

Btw., na innych znakach bywa napisane „Nie dotyczy mieszkańców posesji od nr... do nr ... ulicy ...".

W takich sytuacjach mieszkańcy o których chodzi mają też jakąś formę identyfikacji, np. karty które wkładają za szybę - w opisanym przeze mnie przypadku na osiedlu nie ma czegoś takiego.
Hal9000
Początkujący

01 Paź 2019, 22:46

Co by nie patrzeć obecna sytuacja jest patologiczna . Syn , córka , matka , ojciec itd...czy kolega na piwo. nie może Cię odwiedzić bo nie ma gdzie bezkarnie zaparkować . To jest chore , aspołeczne .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

02 Paź 2019, 10:09

W żadnym prawie, ustawie, nie ma opisane co znaczy słowo "mieszkaniec". A jak tam nigdzie nie ma, to należy interpretację tego słowa szukać po prostu w słownik u języka polskiego.
Ja rozumiem, że mieszkańcy poprosili administratora żeby ustawił znak z tabliczką, bo nie ma gdzie parkować. Ok. Ale niech robią to z głową. Ale tak to jest jest, jak takie znaki i tabliczki ustawiają ludzie, którzy się na tym nie znają, nie przeczytali albo nie zrozumieli jakie są zasady ustawiania znaków.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika