Max obroty biały dym.

26 Kwi 2019, 14:48

Witam posiadam Mercedesa W211 170tys km 3.0 V6 Cdi
Spotkała mnie taka awaria na własne życzenie. Na trasie były roboty drogowe postanowiłem przypalić Merca i przez jakaś minutę na 3 biegu 4tys obrotów tak jechałem silnik trochę wył. I gdy już chciałem mu odpuścić wbić 4 nagle pojawiło się syczenie jakby powietrza, max obroty biały dym z rury. Od razu zjechałem na pobocze przekręciłem stacyjkę i go zgasiłem. Zgasł normalnie. Pierwsza diagnoza od mechanika po odkręceniu turbo, ze jest w miarę Ok. Olej poszedł o jakieś 2-3 cm ponad stan na bagnecie. Płyn w chłodnicy Ok. Samochód już pózniej nie odpalał. Wiatrak chodził jak szalony gdy go chłodziło 10 min na pewno. Jaka przyczyna może być oprócz uszkodzonej turbiny? Dziura w tłoku, wtryski...???? Dziękuje za każda sugestie
Singsing86
Obserwowany

27 Kwi 2019, 10:02

Singsing86 napisał(a):Olej poszedł o jakieś 2-3 cm ponad stan na bagnecie. Płyn w chłodnicy Ok.
Jak stan oleju poszedł w górę w szybkim czasie to raczej płyn chłodniczy przedostał się do niego tu raczej innej możliwości nie ma. Biały dym z rury może wskazywać na uszczelkę pod głowicą.
Przypuszczam że problem pojawiłby się w późniejszym czasie ty go wywołałeś poprostu swoją jazdą szybciej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Kwi 2019, 14:42

Z punktu widzenia trwałości mechanicznej,są to b.dobre silniki,niestety wystarczy jedno przegrzanie i lipa.Jeśli olej jest brunatno mętny,to niestety,strzeliła głowica.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak wyprzedzać rowerzystę?
    Wyższe temperatury powietrza sprawiają, że na drogach pojawia się coraz więcej rowerzystów. Dlatego kierowcy powinni przypomnieć sobie, co zrobić, by w bezpieczny sposób dzielić jezdnię z rowerzystami, a przede ...