Mazda 323

21 Maj 2010, 07:50

Witam! 2 tyg temu założyłem temat z pytaniem jak zkleić chłodnice. W końcu wymieniłem ją na nową. Najpierw wlałem 5 l płynu, odpowietrzyłęm układ i stopniowo dolewałem więcej płynu do zbiorniczka. W sumie wlałem 6 litrów. Zrobiłem 300km w ciągu 3 dni i zauważyłem, że zbiorniczek jest pusty. Ktoś wie ile płynu wchodzi do Mazdy 323f? Odczepiłem wężyk podłączony do krućca i płyn się wylewał co świadczy o tym, że jest w chłodnicy, ale mam wątpliwości co do jej szczelności. Sprawdziłem czy wężyki są wilgotne w miejscach połączeń, ale nic nie znalazłem. Może przesadzam i mieści się wiecej niż 6 litrów, ale wolę zapytać i jeździć w spokoju. Chłodnica jest nowa, ale z tym różnie bywa...
Można mieszać różne płyny do chłodnic czy muszę dokupić identyczny?
Zakładam nowy team, bo kiedy zadałem pytanie w starym mój post był edytowany, przez co temat nadal znajdował się gdzieś na n-tej stronie działu.
Ostatnio edytowany przez ggmarszal, 21 Maj 2010, 09:35, edytowano w sumie 1 raz
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

21 Maj 2010, 11:23

W tych autach pojemność układu chłodzenia może dochodzić do 7,5 litra także dolej jeszcze raz a jak znowu zacznie ubywać to możesz się martwić :wink:

Aha i płynów lepiej nie mieszać. Nie zaszkodzi to co prawda chłodzeniu, ale każdy płyn ma tam jakieś składniki przeciwko korozji i mogą się "gryźć" nawzajem.
Kenji
Początkujący

Miejscowość: Łódzkie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obłożona szlachetnym drewnem kierownica
    Drewniane kierownice są elementem często spotykanym w najdroższych autach klasy premium. Wykonuje się je zwykle metodą podobną do stosowanej przy produkcji uchwytów parasoli – przez gięcie podłużnych kawałków drewna w odpowiednio ...