Mazda RX8 czy nadaje się na pierwszy samochód

06 Sty 2012, 09:25

Witam za ok.2 lata będę miał prawo jazdy ale teraz zastanawiam się jaki samochód sobie kupie. Kwota jaką będę miał do przeznaczenia to ok.15-20 zł. Moją uwagę zwróciły dwa samochody:
- BMW E46 z silnikem 2.8 lub 3.0 benzynowym
- Mazda RX8 obojętnie jaka wersja lecz bardziej skłaniam się do 231 konnej ;)
Wiem że te samochody lubią nawet bardo lubią paliwo, a w Mazdzie dość często trzeba wymieniać olej ( chyba co 1000km) ale strasznie mi się one podobają.
Teraz pytania -mazda raczej stanieje przez te 2-3 lata do wymaga mojego budżetu??
-czy te samochody nie są zbyt mocne jak na pierwszy samochód?
-czy jazda w zimie jest aż tak strasznie ciężka jak o tym się słyszy?
Pozdrawiam Kamil
kamil113
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

06 Sty 2012, 09:38

ja na pierwszy samochód bym Ci proponował coś do 2tys jakiś cinquecento,golf 2 coś mniejszego,pojeździsz rok i będziesz wtedy już większość wiedział technik kierowania pojazdem i będziesz miał już jakieś doświadczenie i nawet jak pozycjirozwalisz go to nie będzie taka dużą szkoda bo dasz go na złom i jeszcze coś ci się zwróci a jak mówię po roku sprzedasz i kupić wtedy już wypas dupefure nawet z silnikiem 10litrowym.taka jest moja rada.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Sty 2012, 09:40

Za 20k zl RX-8 231KM, chyba zartujesz... to bedzie padlo jakich malo. W ogole wiesz ze tam siedzi 2 cylindrowy rotacyjny silnik Wankla?
Olej to wymienaisz jak w kazdym innym aucie, co 15k km, tam tylko trzebe pilnowac jego stanu i dolewac, bo autko po prostu wiecej go bierze co wynika z konstrukcji silnika.

150-200km i naped na tyl zima, to troche d..a ucieka na zakretach, naped na tyl uczy pokory i wymaga ostrozniejszej jazdy i troche doswiadczenia. Przy tylnym napedzie to mozna zrobic baczke ruszajac gwaltownie na skrzyzowaniu gdy skrecasz, a jest mokra nawierzchnia, albo nawet lekko wilgotna i na niskim biegu przy wcisnietym gazie w podloge 1 kolo bedziesz mial na pasach od przejscia dla pieszych, efektowny piruet zaliczysz bankowo.

Kup sobie Focusa 2.0 130KM, daje rade, a masz w nim naped na przod.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

06 Sty 2012, 11:04

Prawko mówisz że zrobisz za 2lata a skąd wiesz że na przykład zdasz odrazu a nie za 5-6razem?
No i tak jak Czimi napisał auto z tylnym napędem i dużą mocą w zimie to nie dobre połączenie,ja bym poszukał choćby jakiegoś Saxo VTS czy Xsare VTS,na początek będa wsam raz.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

06 Sty 2012, 11:20

Takie gdybanie co będzie za 2-3 lata nie ma sensu bo nikt do końca nie wie jaka będzie sytuacja na rynku.
Aczkolwiek zgadzam się, że tak mocne tylnonapędowe auta to nie jest dobry pomysł.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2012, 11:33

Dzięki za rady :wink: na początek nie kupie sobie Mazdy. Jakoś na wiosne kupie jakiegoś gruchota żeby się trochę nauczyć jeździć(jakiegoś golfa II czy cordobe) i będę jeżdził po jakiś nieuczęszczanych drogach koło domu. Jak zdam to prawo jazdy to może jakiegoś focusa II czy leona a jak już wyczuje że dam radę Mazdzie to wtedy się na nią zdecyduje.
kamil113
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota TJ Cruiser, pomysłowy minivan i SUV w jednym
    TJ Cruiser, zaprojektowany z myślą o aktywnym stylu życia, podróżach i sportach outdoorowych, zadebiutował jako koncept ponad 2 lata temu. Teraz japoński magazyn Best Car donosi, że auto ma trafić do sprzedaży. W październiku ...
    Sekrety Takumi - kim są rzemieślnicy Lexusa?
    Samochody Lexusa wyróżniają się wieloma cechami - odważną stylistyką z atrapą chłodnicy w kształcie klepsydry, napędami hybrydowymi, które są wizytówką marki i nietypowymi rozwiązaniami, jak ruchome zegary. ...

06 Sty 2012, 11:38

wg mnie temat bez sensu i nie potrzebnie rozpoczety , za 2 lata zmieni sie w Pl wszystko i egzaminy na prawko ktory bedziesz mogl zdawac i caly rok i ceny samochodow, bez sensu pytanie, dla mlodego kierowcy ktory ledwo co odebral prawko samochod 200konny z napedem na tyl .... hehehe wg mnie samobojstwo i powazne zagrozenie dla innych uzytkownikow drogi !!!!!!
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

06 Sty 2012, 11:42

Może się też okazać, że będzie można rejestrować angliki i za grosze będziesz mógł kupić wcale nie gruchota do nauki jazdy.
Nie ma co gdybać.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2012, 11:58

Brawo kamil113,to naprawdę dobra decyzja,uwierz nam tak będzie najlepiej.nawet na pierwszy samochód możesz mieć cinquecento czy właśnie golfa 2 i jeździć dopuki nie zdarz na prawko,potem pojeździć tym z rok i jak będziesz miał pewność że mazda będzie ci odpowiednia,to najpierw jazda próbna i kupić i jeździć.Pozdrawiam
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

06 Sty 2012, 16:36

malem rx8 i jest nr 1 z tego co podales , ale na pierwsze auto prelude bierz 2,2 vti , ona wybacza , mazda po zgaszeniu tc wcale
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska