MB W202 - ABS/BAS hamuje do zatrzymania

25 Sty 2013, 22:05

Witam, mój samochód to MB W202 c250 TD z 1996 roku. Mam w nim ABS, nie ma natomiast żadnych innych elektronicznych systemów bezpieczeństwa. Jeżdżę nim od roku, ale dopiero zimą zauważyłem pewien problem z układem hamowania. Mianowicie kiedy zaczynam hamowanie na śliskiej nawierzchni i załącza się ABS, pedał hamulca staje się miękki, mam wrażenie, że sam "wciąga się" do podłogi i samochód hamuje aż do zatrzymania. Kiedy hamuje lekko, bądź na dobrej nawierzchni i ABS nie włącza się to pedał jest twardy tak jak powinien być. Jest to niebezpieczne, bo ktoś jadący za mną musi ostro hamować żeby nie wjechać mi w tył. Czytałem już trochę w Internecie, ale mało jest podobnych usterek. Samochód bez działania ABS-u hamuje dobrze, nie ma oznak zapowietrzenia układu, nie zauważyłem też żadnych wycieków płynu w okolicach pompy ABS, z resztą podczas takiego hamowania z załączonym ABS-em samochód też hamuje dobrze, z tym, że ja czasami chcę tylko przyhamować a nie hamować do zatrzymania. Ma ktoś pomysł co może stanowić problem?

PS: Dodam jeszcze, że kontrolka ABS ani żadna inna nie świeci się.

PS2: Zastanawiam się jeszcze czy w moim samochodzie jest zainstalowany system BAS. Nie myślałem nigdy o tym, na pewno nie mam ESP ani ASR, ale teraz zacząłem zastanawiać się co do BAS, bo objawy które u mnie występują wyglądają jak działanie tego systemu. Z tego co wiem to BAS ma wygenerować jak największą siłę hamowania i chyba możliwe jest że pedał hamulca wtedy sam "idzie" w stronę podłogi. Zastanawia mnie tylko dlaczego gdy puszczę hamulec to samochód nadal hamuje?
110
Obserwowany

Auto: Mercedes C250TD 1996
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

27 Lut 2013, 00:59

Witam, w Twoim modelu na szczescie jeszcze nie montowali BAS ,bodajze dopiero od 1998 roku. Zaczalbym od sprawdzenia stanu plynu oraz wezy elastycznych przy zaciskach oraz samych zaciskow hamulcowych.
Pozdrawiam
adam330
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1992
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: E39
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 GTL
    Renault 5 GTL wyróżnia się bocznymi listwami z tworzywa, stanowiącymi przedłużenie zderzaków, stylowymi kołami i światłami cofania. W 1978 roku pojawiły się uchylne tylne szyby, jak w wersji 5 TS. Renault 5 ...
    Lexus NX - najpopularniejszy SUV Lexusa w Polsce
    Zaprezentowany w 2014 roku model NX stanowi 40 proc. całkowitej sprzedaży japońskiej marki. Ma 4 640 mm długości i 1 645 mm wysokości. Pod maską może pracować jeden z dwóch napędów. Pierwszy to hybryda z 2,5-litrowym ...