Mercedes benz a160 BAS ESP , ABS , 60 km maks.

04 Maj 2022, 14:30

Witam serdecznie problem dotyczy Mercedesa Benz A160
Po wymianie łożyska w lewym przednim kole pojawiły się kolejne problemy. Najbardziej nie pokoi mnie spadek mocy podczas jazdy prędkość maksymalna jaką mogę uzyskać to jest 60km tak jak by na niego była nałożona blokada że więcej nie pojedzie ( tak jak w skuterach trochę się czuje ) . Mogę pojechać maks czwórką samochód nie będzie nabierał mocy tylko będzie utrzymywał ten same obroty w dodatku dodam nie ma sensu nawet piątki wrzucać bo tak się dalej nie rozpędzi szkoda tylko paliwa.
Moje pytania są następujące.
1) Co jest przyczyną że jest taki spadek mocy , i że nie mogę pojechać więcej niż 60kmh ?
2 ) Czy mogę wyłączyć kontrolki BAS ESP ?
3 ) No i ta kontrolka ABS domyślam się że pewnie coś do wymiany tylko pytanie co obczaiłem trochę fora ale postanowiłem że opiszę swój temat i może ktoś mi pomoże a może nóż widelec komuś w przyszłości też się przyda :)
mrkanapa
Nowicjusz

• 04 Maj 2022, 14:35

Być może sterownik przeszedł w tryb awaryjny. Warto by tu było podłączyć się i sprawdzić błędy zapisane w sterowniku. Być może jest jakiś problem z ABSem w tym kole przez to masz też na desce inne kontrolki o których wspomniałeś i to może być główną przyczyną. To że auto nie jedzie szybciej to w ramach bezpieczeństwa przy niesprawnym układzie hamulcowym.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Maj 2022, 14:43

Czy jest jakiś sposób , żeby ten sterownik przeszedł w normalny tryb użytkowania ? Czy dopiero wtedy po sprawdzeniu układu hamulcowego ? Ale jak jeżdżę tym autem nigdy mi się nie trafiło że tak mi się auto zachowuje , że nakłada mi 60 kmh blokadę zresztą szczerze pierwszy raz się z tym takim spotykam.
    mrkanapa
    Nowicjusz

04 Maj 2022, 14:47

Sprawdź błędy w sterowniku to będzie można coś więcej powiedzieć. Jak system widzi nie sprawny układ hamulcowy to z automatu może wyłączyć inne systemy i ograniczyć moc. Ja kiedyś miałem tak w jednym samochodzie że nie pozwalał jechać szybciej niż 90km/h przez wadliwy pierścień od ABSu. Automatycznie wyłączył ESP i pojawiła się kontrolka check.

Tu diagnoza powinna rozpocząć się od sprawdzenia błędów.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Maj 2022, 14:52

Ok, tak zrobię Jak będzie wolny czas podjadę i zadziałam w tym temacie. Mam nadzieję że to będą drobne sprawy jeśli chodzi o koszta :)

Pozdrawiam serdecznie i jak coś będę wracał na razie temat uciszam ;)
    mrkanapa
    Nowicjusz

04 Maj 2022, 14:53

Ale jak ktoś miał podobny problem prócz Kolegi "Rokiko" śmialo walić , im więcej głów tym szybciej sprawę można rozwiązać :)
    mrkanapa
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[A] Matiz 0,8 / Seicento 0.9 / 106 1,0 / Lupo 1,0
      Podstawowe kryteria zestawienia: - samochód segmentu A - pojemność silnika do 999ccm - modele z ok. 2000r. Wytypowane modele do zestawienia: - Daewoo Matiz 0,8 - 51KM - Fiat Seicento 0,9 - 39KM - Peugeot 106 1,0 - ...

21 Maj 2022, 11:28

Problem rozwiązany , u mnie był zepsuty czujnik , gdzie po wymianie jego udało się problem rozwiązać.

Mało tego jak na desce rozdzielczej pojawiają się emblematy
    Bas ASP oraz ASR i twój samochód jedzie wolno i traci moc to
    wymiana czujnika powinna pomóc.

DZIĘKI JESZCZE RAZ ZA WSZYSTKIE PORADY TEMAT ZOSTAWIAM , MOZE KOMUŚ KIEDYŚ TAM SIĘ PRZYDA TRZYMAJTA SIE :ok: :ok: :ok:
    mrkanapa
    Nowicjusz