Mercedes W203 C 180 świeci się kontrolka ABS/BAS/ESP

12 Paź 2021, 07:44

Witam wszystkich uzytkownikow forum.
zostałem świeżym włascicielem samochodu mercedes w 203 c 180 (95kw) z 2001 r. w samochodzie nie działa ABS a na desce stale po przejechaniu paru/parudziesieciu metrów zapala sie kontrolka ABS/BAS/ESP. blad mozna skasowac ale za chwile podczas jazdy znowu swieci. przy ruszaniu ABS dziala ale gdy zapali sie kontrolka-przestaje dzialac. Dotychczas wymieniłem zgodnie z wynikiem diagnostyki czujnik ABS przedni prawy i wymieniłem pierscien ABS. teraz wyswietla bład wynikajacy z niesprawnosci sensora ESP. dodatkowo-zbieznosc ustawiona.tasma sprawna.dzis podmieniam czujnik STOP. co jeszcze moge zrobic? patrzac na ceny modułów i sensorów ESP ceny sarózne i nie ukrywam ze podmianka w ślepo moze byc troche kosztowna. czy musi tam byc koniecznie sensor o numerze takim jaki jest faktycznie? prosze o pomoc
ernestw
Nowicjusz

12 Paź 2021, 10:51

Jakie błędy wywala komputer?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Paź 2021, 13:30

czujnik stop wymieniony na nowy.styki tego czujnika w servo wyczyszczone. nie pamietam kodu ale SD pokazuje uszkodzony moduł ESP. a0025427218Q01 to numer sterownika ESP. jakis zadki ten sterownik. nie znalazlem nic na temat ewentualnego zamiennika.najtaniej jak znalazlem to 400 pln. kod bledu uzupelnie po ponownym podlaczeniu. w moim miescie ani w poblizu nie ma takich elektronikow ktorzy mogliby zdiagnozowac sam moduł
ernestw
Nowicjusz

12 Paź 2021, 14:00

Jak widzę lubisz naprawiać metodą prób i błędów...
Może to również być sterownik ABS/ESP. Wymień więc, a jak to nie będzie on, to trzeba będzie wymienić kolejną rzecz.
I jedna rzecz, której nie rozumiem w twoim opisie
ernestw napisał(a): przy ruszaniu ABS dziala

ABS/ESP/BAS nie działa przy ruszaniu...Wtedy jest on wogóle nie aktywny... Więc dlaczego piszesz, że działa? Albo ja żle coś zrozumiałem, albo ty coś pomieszałeś.
Jak masz SD, to odczytaj błędy, bo bez nich możemy tylko gdybać. SD pokazałby ci też że jest coś nie tak z odczytem prędkości konkretnego koła. Pokazał coś, że wymieniałeś czujnik i zębatkę? Zębatka była uszkodzona? Czujnik był uszkodzony? To wszystko można przecież sprawdzić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Paź 2021, 14:07

chodziło mi o to ze podszas jazdy przez kilka metrów ABS dziala.po paru obrotach kół wlancza sie kontrolka i hamuje "sztywno" uszkodzony był uszczelniacz łozyska. (prawe przednie koło) .
ernestw
Nowicjusz

12 Paź 2021, 14:11

U mnie jak był błąd ABS to wysiadła zwyczajnie pompa (elektronika).
Weź to podepnij pod komputer i zobacz błędy...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy polskie autostrady są warte swojej ceny?
    Jakość autostrad w Polsce to temat, który budzi w kierowcach wiele emocji. Polityka inwestycyjna w infrastrukturę drogową, w tym autostrady, jest jednym z kluczowych wyzwań dla polskiego rządu. Wysokie koszty przejazdu, ...

12 Paź 2021, 14:27

ernestw napisał(a):chodziło mi o to ze podszas jazdy przez kilka metrów ABS dziala.po paru obrotach kół wlancza sie kontrolka i hamuje "sztywno"

Jesteś pewny, że ABS działa? Czy tylko tak myślisz, bo kontrolka się nie świeci? ABS aktywuje się dopiero po przekroczeniu prędkości 20 km/h. Więc jak jest jakiś błąd, to kontrolka zaświeci ci się dopiero po przekroczeniu tej prędkości. I tak prawdopodobnie jest.
Uszczelniacz łożyska nie ma nic wspólnego z awarią tych systemów.
Masz na chwilę obecną dwa wyjścia - albo podłączyć się pod SD i podczas jazdy sprawdzić układ, albo dalej wymieniać poszczególne części.
Inaczej nie jesteśmy w stanie ci pomóc.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika