22 lutego odbędzie się trzecia edycja Super OS'u zwanego Memoriałem Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza. Zawody te organizowane przez Automobilklub Krakowski we współpracy z Stowarzyszeniem Miłośników Sportu Samochodowego w Wieliczce zagościły już na stałe w kalendarzu imprez rajdowych. Rywalizacja odbywająca się od trzech lat po ulicach Wieliczki, nieopodal Krakowa, stała się niezwykle popularna wśród kibiców i zawodników.
Oficjalny patronat nad zawodami sprawują Burmistrz Miasta i Gminy Wieliczka Pan Artur Kozioł, Starosta Powiatu Wielickiego Pan Jacek Juszkiewicz oraz Dyrektor Kopalni Soli w Wieliczce Pan Zbigniew Zarębski. Patronat honorowy nad zawodami objęli Pani Beata Bublewicz (córka Mariana), Pani Agnieszka Kulig (żona Janusza) i Pan Jan Kulig (ojciec Janusza). Dyrektorem Super OS’u jest Andrzej Borowiczka, a Asystentem Dyrektora ds. sportowych Paweł Owczyński.
Startujący kierowcy muszą posiadać ważną licencję stopnia „R” lub „R1”. Pilot musi posiadać przynajmniej licencję stopnia „R”, „R1”lub „P” ważną na 2009 rok. Samochody biorące udział w zawodach zostaną podzielone na trzy klasy: klasa 1 (do 1600 cm3), klasa 2 (1600-2000 cm3) oraz klasa 3 (powyżej 2000 cm3). Niestety ograniczona pojemność trasy nie pozwala na przyjęcie zgłoszeń wszystkich chętnych zawodników.
Zawody rozpoczną się o godzinie 10:00 w niedzielę 22 lutego. Załogi biorące udział w Super OS’ie przejadą kolumną dwa okrążenia w celu zapoznania się z trasą odcinka. Według harmonogramu, pół godziny później, wystartują właściwe zawody. Kolejne załogi będą wyruszać na trasę odcinka o długości 2,3 km, w kolejności odwrotnej listy zgłoszonych, w odstępach dwuminutowych. Linia startu usytuowana będzie na ul.Daniłowicza, tuż za wyjazdem z Kopalni Soli. Meta przewidziana jest na ulicy Jana Matejki nieopodal skrzyżowania z ulicą Edwarda Dembowskiego.
Parking dla startujących załóg, badanie kontrolne i rozdanie nagród odbędzie się na parkingu po dawnym dworcu autobusowym przy ulicy Dembowskiego w Wieliczce.
Wszystkich biorących udział w zawodach zawodników, kibiców oraz dziennikarzy zapraszamy na oficjalną stronę Memoriału Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza, która jest już dostępna od dzisiaj pod adresem :www.superos.pl. Na łamach strony sukcesywnie będą zamieszczane istotne informacje o imprezie oraz o jej poprzednich edycjach. Stronę WWW oraz patronat medialny nad zawodami sprawuje redakcja TopRally-News.
3. MEMORIAŁ JANUSZA KULIGA i MARIANA BUBLEWICZA Z UDZIAŁEM BRACI BĘBENEK
“Start w 3. edycji Memoriału Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza jest dla nas bardzo ważnym wydarzeniem, nie tylko sportowym. Chcielibyśmy swoją obecnością podziękować dwóm wielkim sportowcom za wkład jaki wnieśli w rozwój rajdów samochodowych. To od nich uczyliśmy się rajdowego rzemiosła. Sportowa walka, którą toczyli na oesach i zaangażowanie z jakim podchodzili do startów pozostaną w naszej pamięci na zawsze. Liczymy na Waszą obecność w Wieliczce 22 lutego i doping dla naszej załogi.
Pojedziemy tak, jak przystało na trzecią załogę Rajdowych Samochodowych Mistrzostw Polski 2008.” – Michał Bębenek.
Sponsorami naszej załogi podczas startu w 3. Memoriale Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza są firmy: Tedex, GetinBank, Blachstal, Igloo, Imex, AQQ i Makton.
Patronat medialny nad załogą objął serwis internetowy Wirtualna Polska – www.wp.pl, Radio ESKA oraz portal Intermaks.pl
WESEM - NEO Rally Team przed 3. Memoriałem Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza
W niedzielę 22 lutego w Wieliczce rozegrany zostanie III Super OS, czyli Memoriał Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza. W gronie niemal 40 zgłoszonych załóg, chcących uczcić pamięć dwóch mistrzów rajdowych nie zabraknie załogi WESEM- NEO RT Jan Chmielewski/Jakub Gerber.
Janek Chmielewski: Swoim startem w Memoriale Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza chcę oddać hołd dwóm wspaniałym postaciom polskich rajdów. Obu z nich podziwiałem w przeszłości na oesach, a Janusz Kulig, z którym miałem okazję wielokrotnie się spotkać na zawsze pozostanie dla mnie najwyższym rajdowym autorytetem. W tych zawodach nie liczy się wynik, dlatego za zgodą kierownictwa Super OS-u swój start połączyłem z inicjatywą pomocy niepełnosprawnemu Oskarowi, fanowi rajdów samochodowych. Przez 2 tygodnie można było licytować dodatkowy przejazd w fotelu pilota u mojego boku pomiędzy próbami. Serdecznie gratuluję zwycięzcy- Pani Jolancie z Łodzi oraz dziękuje wszystkim, którzy w jakiejkolwiek formie wsparli Oskara.
Kuba Gerber: Cieszę się, że mogę wystartować w Memoriale, który można powiedzieć, inauguruje w Polsce sezon rajdowy 2009. Tym zawodom przyświeca szczytny cel- uczczenia pamięci dwóch mistrzów, ale także charytatywna aukcja zorganizowana przez Janka na rzecz Oskara. Zapraszam wszystkich kibiców na III wielicki Super OS!
Załogę Chmielewski - Gerber wspiera w Wieliczce wytwórca reflektorów WESEM, dystrybutor narzędzi marki NEO, Automobilklub Rzeszowski, a medialnie wspomagają Radio RMF FM, redakcje magazynów „Eurostudent” i „Motyw” oraz studio Acus i Unidruk.
Zbigniew Kotarba przed Memoriałem
Mariana Bublewicza poznałem na jednym z odcinków Rajdu Wisły w 1990 roku, gdzie startowałem jako "zerówka" fiatem 126. W połowie odcinka gdy zobaczyłem Jego biało-czerwoną Mazdę, natychmiast jadąc rowem przepuściliśmy Go aby bez strat dojechał do mety. Nagrodą był dla nas ogromny doping kibiców i adrenalina, kiedy to my potem "goniliśmy" Mistrzów Polski!
Uważam, że ten fakt oraz osobiste późniejsze podziękowania od załogi Bublewicz-Żyszkowski miały bezpośredni wpływ na to, że jeszcze tego samego roku zdobyłem licencje 1R, kończąc Rajdowy Puchar Polski na 3 miejscu w klasie. Mam nadzieję, że dziś organizując konkurs na projekt naklejki upamiętniającej tego wybitnego zawodnika mogę się mu za to odwdzięczyć.
Mój start w Memoriale z Adamem Garbaczem w roli pilota to jak widać na naszej Astrze wyraz pamięci i szacunku dla nieodżałowanych Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza.
PS. Wielkie dzięki dla Grzesia Gierackiego z OMT za szybką naprawę rajdówki oraz dla Adama Garbacza i Patryka Śmietany, którzy jako pierwsi zaoferowali mi swoją pomoc.
Radek Ćwięczek przed Memoriałem w Wieliczce
W najbliższą niedzielę, w Wieliczce, odbędzie się 3. Memoriał Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza. Na liście zgłoszonych widnieje prawie czterdzieści załóg. Nie zabrakło na niej również krakowskiej załogi braci Radosława i Rafała Ćwięczków. Będzie to dla nich drugi występ w tej cyklicznej imprezie organizowanej przez Automobilklub Krakowski. Dwa lata temu startowali Peugeotem 106 Rallye, tym razem zobaczymy ich na trasie w Oplu Astra.
Radek: Jestem ogromnie szczęśliwy, z możliwości startu w tych zawodach, poświęconych pamięci dwóch wspaniałych polskich kierowców rajdowych. „Memoriał” traktujemy razem z Rafałem jako wielkie święto wszystkich miłośników automobilizmu. Start dwa lata temu okazał się początkiem bardzo dobrego roku dla nas. Bardzo bym chciał, aby tym razem było podobnie. Wynik sportowy w takiej imprezie schodzi na drugi plan. Będziemy chcieli pojechać na tyle widowiskowo dla kibiców na ile pozwoli nam nasza Astra. Zamierzamy się dobrze bawić i dać maksymalnie dużo frajdy wszystkim, kibicom. Mamy nadzieję, że podobnie jak w poprzednich latach, również i tym razem dopiszą fani rajdów, a aura będzie troszkę bardziej łaskawa niż w ostatnich dniach. Zapraszamy wszystkich do Wieliczki i jednocześnie apelujemy o bezpieczne i rozważne kibicowanie!
Start załogi jest możliwy dzięki wsparciu Firmy Remontowo-Budowlanej Antis, TopRally.net - Internetowa Gra Rajdowa, miesięcznikowi ogłoszeniowemu Auto-Moto Biznes oraz portalowi rajdowemu TopRally.pl.
Uwaga LEJDIS!!! Kobieca załoga w 3 Memoriale!!!
Już 22 lutego na ulicach Wieliczki odbędzie się po raz trzeci Memoriał Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza organizowany przez Automobilklub Krakowski.
Co roku impreza ta cieszy się dużym zainteresowaniem wśród zawodników oraz przyciąga tysiące kibiców.
W tej edycji imprezy wystartuje kobieca załoga . Takiej załogi dawno nie widzieliśmy na trasach rajowych. W Peugeocie 106 rally za kierownicą zasiądzie vice mistrzyni Polski w Górskich Samochodowych Mistrzostwach Polski w klasie A-1600- Monika Zawodny a na prawym fotelu Anna Kaczmarczyk startująca w rajdach na gorącym fotelu już czwarty sezon.
Mamy nadzieję, że wśród całej stawki mężczyzn za kierownicą będziemy gorąco dopingowane przez kibiców na trasie a postaramy się pokazać, że kobiety równie dobrze jak mężczyźni radzą sobie w rajdówce i potrafią cieszyć kibiców dobrą jazdą. Wspólny start jest dla nas obu nowym doświadczeniem, bo żadna z nas wcześniej nie startowała z kobietą i ma dla nas szczególne znaczenie ze względu na uczczenie pamięci tych dwóch wspaniałych i niezapomnianych kierowców.
Bardzo się cieszymy, że możemy się pokazać na trasie w Wieliczce za co dziękujemy firmie AZMOT i firmie OPTOTECH MEDICAL za wsparcie, pomoc i motywacje. Duże podziękowania kierujemy do Maćka Tryańskiego za przygotowanie auta i dużą pomoc techniczną. Dziękujemy również Pawłowi Flasińskiemu oraz firmie Witek Motorsport.
Loxa Rally Team
Już 22 Lutego w Wieliczce zaprezentuję się nowo powstały zespół rajdowy Loxa rally Team.
Podczas pierwszej w tym sezonie imprezy czyli memoriale Mariana Bublewicza i Janusza Kuliga zespół zaprezentuje dwie załogi Filip Styła / Maksymilian Styła w samochodzie Opel Astra GSI oraz Krzysztof Kocik / Agnieszka Styła w Hondzie Type-R . Dla Krzyśka i Agnieszki będzie to rajdowy debiut stąd szczególne podziękowania dla firmy Loxa za zaufanie i zapewnienie startu debiutującej załodze.
Niemniej szczęśliwi są Filip z Maksem ,gdyż najprawdopodobniej dzięki profesjonalnemu podejściu i zaangażowaniu firm Loxa oraz SAS Styła , zespół pojawi się w całym cyklu RPP 2009.
Filip: Jestem bardzo zadowolony z możliwości startu w Memoriale gdyż jest to impreza typowo towarzyska , zorganizowana w szczytnym celu i popierająca takie cele ,jakby chociaż projekt Janka Chmielewskiego dotyczący pomocy rajdowemu fanowi.
Jest to też impreza inauguracyjna sezon rajdowy stąd dodatkowe możliwości zaprezentowania zespołu przed dalszymi zmaganiami jak i przejechania kilku kilometrów w sportowo-towarzyskiej atmosferze.
Krzysiek: W pierwszej kolejności chciałbym podziękować firmom od których wraz z Agą dostaliśmy spory kredyt zaufania jak na debiutantów - Firmie Loxa oraz firmie SAS Styła. Bez wsparcia tych dwóch firm nasz start niestety nie był by możliwy. Jak już wspomniałem będzie to dla mnie i dla Agi debiut na rajdowych trasach i mam nadzieję ze będzie mi dane jeszcze kiedyś pokazać się na oesach RPP i to właśnie z Agą.
Jedziemy świetnie przygotowanym samochodem z nowo powstałej wypożyczalni Firmy SAS Styła. Auto jest świetnie przygotowane pod każdym względem. Pierwszy raz mam możliwość jechania tak dobrze przygotowanym i mocnym samochodem. Postaramy pokazać się z jak najlepszej strony jednak nie zapominamy jaka idea przyświeca tej imprezie. Ogromne podziękowania należą się także Panu Adamowi Styła oraz Filipowi Styła. Zapraszamy do bezpiecznego kibicowania na trasie Memoriału.
CLEANPARK RALLY TEAM PRZED MEMORIALEM
Chcielibyśmy z Grześkiem Wawro bardzo serdecznie podziękować organizatorom Memoriału iż umożliwili nam start w imprezie upamiętniającej dwóch wielkich ludzi Mariana Bublewicza i Janusza Kuliga, dzięki którym zaczęliśmy się interesować rajdami.
Liczymy iż pogoda nie spłata figla i na trasie będzie zalegał śnieg umożliwiający widowiskową i szybką jazdę. Ponieważ startujemy razem pierwszy raz, a ja pierwszy raz w życiu będę jechał z pilotem jestem bardzo ciekaw jak będzie przebiegać nasza współpraca. Z tego co widzieliśmy trasa memoriału zapowiada się ciekawie, więc zachęcamy do licznego przybycia i kibicowania wszystkim załogom na trasie
Nasz start jest możliwy dzięki firmie Cleanpark, która przygotowuje nasz samochód. Wielkie podziękowania należą się również Grześkowi Warkowskiemu i firmie Kwarc S.C. która wspiera nas w tym starcie. Grzesiek był tam miły, iż kiedy dowiedział się że nie mam kół użycza nam swoich.
Wiesław Ingram / Przemysław Zawada przed Memoriałem Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza W najbliższą niedzielę 22 lutego w Wieliczce rozegrany zostanie Memoriał Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza. Od 3 lat Automobilklub Krakowski organizuje imprezę, w której biorą udział gwiazdy sportu rajdowego, oraz zaproszone załogi. Wśród 36 ekip zgłoszonych do udziału w zawodach, zobaczymy Wiesława Ingrama oraz Przemka Zawadę. Więcej informacji można znaleźć pod adresem: www.superos.pl. Serdecznie zapraszamy wszystkich sympatyków sportu rajdowego do bezpiecznego kibicowania w trakcie zawodów.
Wiesław Ingram: Cieszę się bardzo, że będę mógł wystartować w Wieliczce. Będzie to fantastyczna okazja aby zaprezentować się licznej rzeszy kibiców, ale również forma oddania hołdu rajdowym idolom, których niestety nie ma już wśród nas. Zamierzam pojechać widowiskowo. Na ściganie przyjdzie jeszcze w tym sezonie czas, tym bardziej, że planuję wystartować w pełnym cyklu Mistrzostw Polski. Lubię takie miejskie próby sprawnościowe, a tłumy widzów powodują, iż nie sposób pojechać inaczej niż pod publikę. Znane z poprzedniego sezonu Clio, zmienia barwy. Nowym strategicznym Sponsorem został: GetinBank. Moje i Przemka starty wspierają również: Aquer, Air Tech Bud, Pizzeria Torino, Auto-Hal, Gerex, Fivestar, Centrum Finansowe Mariusz Śleziak. Patronat medialny objęło: Radio Eska i portal InterMaks.
Waldek Janecki przed Memoriałem
W zbliżającym się 3. Memoriale Janusza Kuliga i Mariana Bublewicza wystartuje po raz pierwszy zawodnik Auto Moto Klubu Tarnowskiego - Waldemar Janecki - v-ce Mistrz Polski GSMP 2008 w klasie HS-750. Pilotem Waldka będzie Grzegorz Kwiecień.
Wszyscy kibice napewno docenią decyzję tegorocznego Dyrektora Memoriału o dopuszczeniu do startu zawodników startujących Fiatami 126p. Waldek podobnie jak Paweł Kopacz często już zostawiali w tyle dużo mocniejsze rajdówki, szczególnie na rajdach Magurskim i Barbórce Cieszyńskiej!
Starty Waldka wspiera od dawna Hurtownia Części Samochodowych "MAREK" z Modlnicy, oraz od tej imprezy Agencja Reklamowa "Elefant", która przygotowała specjalne pocztówki dla fanów Waldka, a dostępne będą w Parku Serwisowym.
Czy serwisowanie w ASO się opłaca? Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
Wynajem długoterminowy auta czy leasing – co wybrać? Leasing i długoterminowy wynajem to dwie formy finansowania samochodów, które cieszą się ostatnio niemal takim samym zainteresowaniem. Na którą usługę lepiej postawić? Wynajem aut długoterminowy – ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.