Mercedes W123 żółte światła

02 Lis 2010, 16:43

Witam! chciałbym trochę zmodernizować moje drugie autko jakim jest mercedes w123. Otóż chciałbym zrobić żeby światła halogenowe/dzienne (nie wiem jak je nazwać) były żółte jak na tym zdjęciu. Mam w związku z tym pytanie czy wystarczy założyć tylko żółte żarówki do tych świateł czy muszę zrobić coś jeszcze? Z góry dzięki za odpowiedź Zdjęcie
lukaszkomza
Początkujący

Miejscowość: Więcbork

03 Lis 2010, 14:08

Wystarczy założyć żółte żarówki. Aczkolwiek nie wiem, czy takowe jeszcze dostaniesz, bo to dzisiaj praktycznie mało używane jest w dzisiejszych czasach postępu oświetlenia... Kiedyś takowe żarówki służyły do rozświetlania mgły. W normalnych warunkach się niestety nie sprawdzały - na jezdni było ciemne, żółte światło i praktycznie nic nie było widać. Były też dostepne takie żarówki z białą bańką, która miała taki żółtawy połysk, a po jej zaświeceniu kolor światła był jasno żółty. Były to żarówki H3 i wkładało się je do reflektorów przeciwmgłowych.
Nie pomyl żarówek żółtych z pomarańczowymi... A szukaj najlepiej na allegro.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lis 2010, 18:24

Zgadzam się z tobą MotoAlbercik, Miałem takie żarówki i świeciły jak świeczki ledwo drogę oświetlały :roll:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Lis 2010, 16:40

Wydaje mi się, że żółtych nie wolno obecnie stosować...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

04 Lis 2010, 16:47

kubuch chyba ma rację teraz trzeba białe mieć
seba123456789-1
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

04 Lis 2010, 19:12

Te żarówki dają światło żółte selektywne i można je stosowac np. w światłach przeciwmgłowych. Dzisiaj na warsztacie znalazłem takie H3. Nawet cena na nich jeszcze jest - 21 zł za szt. Tyle, że nie mają bańki żółtej, tylko białą i mieni się ona na niebieskawo i zielonkawo. Wymieniałem je kiedyś w samochodzie na zimę, ponieważ lepiej rozświetlają mgłę i śnieg szczególnie na drogach górskich ( przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie i dobrze mi się na nich jeździło) .
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lis 2010, 17:49

czyli mogę je założyć do mojego merca tak jak na zdjęciu bo te żarówki są właśnie założone do świateł przeciwmgielnych a bardziej chodzi mi o to że fajnie wyglądają takie żółte światła w tym mercu niż o to jak świecą bo od oświetlania drogi są reflektory w których chcę mieć normalne białe żarówki.
lukaszkomza
Początkujący

Miejscowość: Więcbork