Mieszanka Diesla i Benzyny - co z tym zrobić?

08 Sie 2018, 21:48

Niestety ostatnio nastąpiła sytuacje kiedy auto firmowe zalałem benzyną, było to aż 50 litrów. Wtedy w dieslu było około 2/3 litry ropy. Czy jeśli spuszczoną benzynę , a właściwie benzynę z małą domieszką ropy, wleje do auta na benzynę czy stanie się coś złego, chodzi o silnik, pompę paliwa, katalizator itd. ?
adasko13
Obserwowany

• 09 Sie 2018, 10:15

Hmm według mnie jedynie wyświetli checka, że zły skład paliwa.
    gber44

27 Sie 2018, 15:00

adasko13 napisał(a):zalałem benzyną, było to aż 50 litrów. Wtedy w dieslu było około 2/3 litry ropy
    Hm, masz tu stosunek 1/20 ja bym tej benzyny z olejem nie wlewał całej do baku. Jak już chcesz ją zużyć to tylko dolewaj po około 10 litrów, a pozostałość baku uzupełniaj benzyną odpowiednią dla twojego modelu. Wtedy unikniesz kłopotów i układ paliwowy nie powinien ucierpieć na tym.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

27 Sie 2018, 23:10

Popieram wypowiedz Cichego, benzyna diesla nie przetrawi nawet w małych ilosciach.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Sie 2018, 10:03

Kao napisał(a):benzyna diesla nie przetrawi nawet w małych ilosciach

To już zależy od silnika. Przykładowo, nie raz, przez pomyłkę, ktoś zatankował zagęszczarkę(silnik 4suw hondy) paliwem do dwusuwów i nic się nie działo. Oczywiście zagęszczarka to nie auto, tu największe obawy miałbym co do katalizatora.
    Ciekawe, czy olej napędowy jako cięższy, nie odstałby się na dnie jakiegoś zbiornika i wtedy można by było spuścić prawie czystą benzynę z wierzchu :idea: :?:
    Ewentualnie porozlewaj to w 1l butelki i sprzedaj jako zimowy dodatek do diesli :lol: :mrgreen:
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Clio 1,2 Energy TCe o mocy 120 KM
      Samochód Renault Clio wyposażony jest standardowo w silnik benzynowy o pojemności 1,2 litra o mocy 120 KM. W tym przypadku średnie spalanie według danych producenta wynosi 5,3 litra na 100 km, a przyspieszenie do "setki" ...