Skrzynia z benzyny do diesla RENAULT SCENIC

10 Wrz 2018, 09:59

Posiadam Renault Scenic 1.9dCi 2001r. w którym skrzynia jest do wymiany. Tak sie akurat składa, że znajomy ma 1.6 w benzynie którego będzie oddawał na szrot i zaproponował mi oddanie swojej skrzyni. Czy da radę w ogóle przełożyć skrzynie z 1.6 benzyna do 1.9 diesel ?
luteklutek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 1994
Auto: Renault Scenic
Silnik: 1.9 dCi
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Wrz 2018, 10:35

luteklutek napisał(a):Czy da radę w ogóle przełożyć skrzynie z 1.6 benzyna do 1.9 diesel ?
Jakie masz oznaczenia tych skrzyń biegów wiesz?
Nawet jeżeli by skrzynia pasowała to skrzynie w benzynach przenoszą mniejsze momenty obrotowe przez co jak by ci się udało zamontować taką skrzynię można ją szybko zajechać w dieslu. Druga sprawa skrzynie benzynowe mają zazwyczaj inne przełożenia i może się okazać że silnik jaki masz na taki skrzyni będzie się męczył. U ciebie jest chyba 6 biegów a benzyna ma 5 to kolejna różnica.

Ja bym na twoim miejscu poszukał odpowiedniej skrzyni do twojego silnika i nie kombinował z przekładką z benzyny do diesla, odwrotnie to jeszcze można by było pomyśleć z racji tego co napisałem wyżej że skrzynie do diesli przenoszą większe momenty obrotowe i po przekładce do benzyny taka skrzynia na pewno wytrzyma o ile będzie pasowała.

Sprawdź oznaczenia obu skrzyń i zobacz jakie mają przełożenia na poszczególnych biegach.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Wrz 2018, 13:09

Skrzynia od benzyny ma zupełnie inne przełożenia, przez co możliwe, że auto będzie lepiej przyspieszało, ale osiągnięcie większej prędkości będzie niemożliwe przez bardzo wysokie obroty silnika.
Oczywiście, jeśli w ogóle uda się taką skrzynię zamontować.
Sprzegla24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 200 od dzidy
    Moja skrzynka pęka w szwach od zapytań nt. mojego samochodu (ponad 300 wiadomości priv już), więc pomyślałem, że spróbuję przybliżyć to co mam i dokumentować jak się sprawuje (lysy30 mnie pilnuje w tym względzie :D). ...
    Wyścigowa Toyota GT86 po modyfikacjach w Polsce
    Toyota GT86, sportowe coupe z Japonii, jest świetną bazą do budowy wyczynowych aut na rajdy i wyścigi. Sportowe ramię Toyoty w Europie, Toyota Motorsport GmbH, opracowało na jej podstawie profesjonalne wersje wyścigowe i ...