Mikropęknięcia na krawędziach opon...

21 Maj 2019, 18:31

Witam, szukam porady. Otoz od tego roku (nie jestem w stanie sprecyzowac od kiedy), zaczelem zauwazac symetryczne mikropekniecia na krawedziach wszystkich czterech opon. Sa to opony Bridgestones Potenza 215/40 R17 87V. Opony sa prawie trzy letnie i maja przejechane 31 000km. Bierzniki sa jeszcze w dobrym stanie. Nie wiem zkad sie biora te mikropekniecia ale zauwazam ze sie poszerzaja i sa tylko od zewnetrznej strony krawedzi opony. Dolanczam kilka zdjec. Chcialbym wiedziec czy tego typu mikropekniecia moga byc niebezpieczne i czy w takim przypadku trzeba by bylo wymienic opony? Mikropęknięcia na krawędziach opon... Mikropęknięcia na krawędziach opon... Mikropęknięcia na krawędziach opon... Mikropęknięcia na krawędziach opon...
S9818
Obserwowany

Zdjęcia: 4

21 Maj 2019, 22:35

Kolejne pytanie na forum o drobne pęknięcia opon. Raczej nie uznają Ci tego w ramach gwarancji. Ludzie z tym jeżdżą i nic się nie dzieje.
aGradory

22 Maj 2019, 07:53

S9818 napisał(a):Nie wiem zkad sie biora te mikropekniecia ale zauwazam ze sie poszerzaja i sa tylko od zewnetrznej strony krawedzi opony
Najprawdopodobniej największy wpływ na to ma działanie promieni słonecznych i warunki atmosferyczne. Guma starzeje się i po trzech latach mogą pojawia się tego rodzaju mikropęknięcia. One nie są niebezpieczne i raczej to normalne zjawisko w kilkuletnich oponach.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Maj 2019, 09:43

Okej, dzieki Wam za odpowiedzi! :D
S9818
Obserwowany

Zdjęcia: 4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V z pakietem AMG
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...
    Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...