Moduł komfortu i objawy usterki

13 Kwi 2023, 18:29

Witam. Vectra B 2.2 DTI 2001. Kiedyś w upałach działo się tak że radio i szyberdach szwankowały. Działo się tak jak auto stało na słońcu , gdy chwilę ostygło albo działało wszystko wracało do normy. Problem powrócił już teraz a było mniej niż 20 stopni , zasada działania jest taka sama , radio się na chwilę włączy , potem się wyłącza i trzeba ręcznie je uruchamiać, tak samo szyberdach się nie otworzy, albo gdy go otworzę na zapłonie to potem się nie zamknie , teraz do tego doszły jeszcze elektryczne lusterka, nie ruszają się . Wszystko ustępuje gdy auto postoi w cieniu, ewentualnie alternatywa metoda 3 razy włączyć i wyłączyć zapłon , za kolejnym razem wszystko działa oczywiście do momentu zapalenia silnika .

Grzebałem na ten temat , na forum VB juz pisałem ale bez odzewu , ale natrafiłem gdzieś na forum o VW , o identycznym problemie , winny tam się okazał moduł komfortu. No Marka inna ale moduł komfortu odpowiada w każdym aucie za podobne sprawy.

Czy może to być coś takiego ? Ewentualnie co może sterować elektroniką w moim aucie jak nie moduł komfortu bo ewidentnie te rzeczy będą z sobą powiązane i problem będzie leżał w jednym miejscu.

Ale z drugiej strony moduł komfortu będzie też odpowiadał za klimę elektryczne szyby oświetlenie wewnętrzne i resztę elektronicznych rzeczy a reszta działa więc coś tu chyba nie gra bo nie może częściowo działać a częściowo nie
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Kwi 2023, 20:47

ineedl napisał(a): No Marka inna ale moduł komfortu odpowiada w każdym aucie za podobne sprawy.
Pytanie czy Ty masz tam moduł komfortu ? Masz co najwyżej moduł kontroli nadwozia odpowiadający za sterowanie zamkiem centralnym i nic poza tym .Nie możesz się odnosić do grupy VAG czy innych aut .Nie w każdym aucie jest moduł komfortu . Rocznik masz zacny i hopel . Trzeba zajrzeć na schematy . Nie mam nie pomogę.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

10 Maj 2023, 17:11

Wszystko ustąpiło po serwisie i nabiciu klimatyzacji.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2019 - Odjazdowy weekend z motoryzacją
    Ryk silników, pisk opon, błysk karoserii, nowości prezentowane przez dealerów, zapierające dech w piersi pokazy, goście specjalni oraz najpiękniejsze moto emocje - już 13 i 14 kwietnia w Targach Lublin! Moto ...
    Uwaga na nocne przymrozki i oblodzenia na drogach
    Trwa pełnia jesieni. Panujące warunki atmosferyczne często okazują się prawdziwym wyzwaniem dla kierowców. Nowym elementem jesiennej aury są nocne przymrozki, oznaczające kolejne zagrożenia na drogach. Oblodzona nawierzchniaSymptomy ...