Moduł komfortu - VW Golf Mk4

05 Gru 2020, 19:45

Problem zauważyłem, gdy w samochodzie przestał działać centralny zamek. Następnie zauważyłem, że nie działa oświetlenie wnętrza i szyby. Sprawdziłem, który bezpiecznik jest od zamka centralnego (14) i chciałem go wymienić. Po dotknięciu kontaktu, w który wchodzi bezpiecznik poszła iskra i bezpiecznik spalony. Po sprawdzeniu możliwej przyczyny w internecie testowałem co robi spięcie. Po odłączeniu modułu komfortu spięcie zniknęło. Stwierdziłem, że prawdopodobnie jest to moduł ale odpowiada on także za podgrzewanie tylnej szyby, które nadal działa. Czy te moduły tak mają, że nie wszystko się w nich od razu psuje czy to, może być coś innego?
Qu3st
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
  • 05 Gru 2020, 21:54

Moduł komfortu daje różne objawy, mój młody już miał o tyle nie ciakawa sytuację że auto w nocy przeważnie otwierało szyby i zapalalo się oświetlenie wnętrza.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Gru 2020, 15:57

zakupiłem używany moduł komfortu i nadal spalony bezpiecznik 14. Spróbowałem włożyć mocniejszy bezpiecznik i szyby działają, lusterka i oświetlenie wnętrza także lecz centralny zamek nadal nie działa więc musi być to coś od centralnego zamka. Czy ktoś wie od czego może spalać mi ten bezpiecznik?
    Qu3st
    Nowicjusz

Zdjęcia: 2

07 Gru 2020, 15:59

Qu3st napisał(a):Czy ktoś wie od czego może spalać mi ten bezpiecznik?
    od zwarcia lub przeciążenia
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Gru 2020, 17:27

Najlepiej udać się z tym do elektryka, może być wiele przyczyn.
    malmon3
    Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LM - czy to będzie flagowa limuzyna czy crossover?
      Lexus zarejestrował w amerykańskim urzędzie patentowym znaki towarowe LM 350 i LM 300h. Liczby w tych oznaczeniach pozwalają łatwo odgadnąć, że dotyczą one pojazdu w wersji z napędem konwencjonalnym i hybrydowym, natomiast ...
      Technologia, która wspiera koncentrację kierowcy
      Kierowcy firmowi pokonują najczęściej o wiele większe przebiegi od właścicieli samochodów prywatnych. Dlatego też częściej narażeni są na niebezpieczne sytuacje. Oto systemy, które dbają o bezpieczeństwo kierowcy. ...