Motoryzacja a mechatronika

02 Lis 2014, 22:55

Witam, mam pytanie czy mechatronika ma coś wspólnego z motoryzacją. Konkretniej czy po skończeniu mechatroniki jestem w stanie pracować w branży motoryzacyjnej jeżeli tak to w jakiej dziedzinie motoryzacji konkretnie ?
Z góry dzieki
Sory ale nie wiem w jakim dziale umieścic
tommy5
Nowicjusz

Auto: nissan

04 Lis 2014, 23:17

tommy5 napisał(a):czy mechatronika ma coś wspólnego z motoryzacją

Oczywiście, że ma i w tej chwili ma bardzo wiele wspólnego.

Jak już pewnie wiesz pojęcie mechatronika jest składową 4 podstawowych dziedzin takich jak: mechanika, elektronika, sterowanie, informatyka (tu chodzi głównie o komputery).

Samochody współczesne to zbiór min. kilkudziesięciu sterowników (urządzeń sterujących) które zbierają sygnały z różnych czujników i sterują kilkudziesięcioma elementami/modułami wykonawczymi. Diagnozowanie takiego systemu polega na podłączeniu urządzenia sterującego które z kolei podłączane jest do urządzenia diagnostycznego które jest np. komputerem diagnostycznym z odpowiednim oprogramowaniem dla danego modelu samochodu.

Chyba po opisie powyższym widać co można robić po takim kierunku przy samochodach :) Jeżeli chcesz pracować w branży motoryzacyjnej to szukaj bardziej ukierunkowanego profilu studiów np. mechatronika samochodowa.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak podłączyć kable rozruchowe do akumulatora?
    Zima to najtrudniejsza pora roku dla naszego samochodu szczególnie jeżeli trzymamy go pod tzw. chmurką. Co zrobić jeżeli nie uda nam się uruchomić auta przy pomocy własnego źródła prądu jakim jest akumulator? ...